Caravana „Centenarul Încoronării” a ajuns la Brașov. Surpriza oferită de gazde organizatorilor

0
0

La 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, Ferdinand și Maria erau încoronați regi ai României Mari. La un secol de la eveniment, Universitatea Petre Andrei din Iași a organizat o caravană

Caravana „Centenarul Încoronării” a ajuns în sala festivă a Colegiului Șaguna FOTO Ioan Buciumar
Caravana „Centenarul Încoronării” a ajuns în sala festivă a Colegiului Șaguna FOTO Ioan Buciumar

Seria de evenimente dedicate centenarului încoronării a ajuns la Brașov. Sala festivă a Colegiului Național Andrei Șaguna, una încărcată de istorie, a fost locul în care elevii brașoveni au putut vedea documentarul despre familia regală. Istoricii Adrian Cioroianu și Nicolae Pepene și criticul de film Irina Margareta Nistor au fost prezenți la evenimentul găzduit de Colegiul Andrei Șaguna.

De altfel, sala a fost locul în care Majestatea Sa, Mihai I Al României le-a vorbit brașovenilor la vizita din 1997. Gazdele le-au oferit o plăcută surpriză organizatorilor evenimentelor și au prezentat câteva fotografii de la vizita din urmă cu un sfert de secol.

„În primul rând, avem un proiect educativ și eu zic că este foarte bine, pentru că, până la urmă, acest proiect dedicat Centenarului Încoronării trebuie să aibă ca beneficiari principali copiii, elevii. Este nu numai despre momentul festiv pe care-l sărbătorim - 100 de ani de la încoronare - este și despre România regală, despre România anului 1922 și, iată, astăzi la Brașov, am vorbit și despre Brașovul anului 1922”, a declarat Nicolae Pepene, director Muzeul Județean de Istorie Brașov.

„Un reper chiar și pentru România de astăzi”

Alături de Nicolae Pepene, ambasador al evenimentelor organizate de Universitatea Petre Andrei din Iași este și istoricul Adrian Cioroianu.

„Reprezintă un reper, aș spune, chiar și pentru România de astăzi această încoronare din 15 octombrie 1922 pentru că, iată-ne, la 100 de ani distanță, celebrând Centenarul, ne determină să ne întrebăm cum anume a evoluat această societate românească, orașele noastre, țara noastră, cum a evoluat în acești 100 de ani”, a spus istoricul Adrian Cioroianu.

După vizionarea documentarului din sala festivă a Colegiului Șaguna, caravana s-a mutat la Sinaia, la Castelul Peleș, unde au avut loc manifestări similare. Joi, la cinematograful Astra, din Brașov, va avea loc cea de a treia proiecție, însoțită de comentariile celor doi istorici și ale criticului de film Irina Margareta Nistor, un alt ambasador al caravanei Centenarul Încoronării.

Braşov


Ultimele știri
Cele mai citite