Gâlceava politică poate lăsa Suceava fără încălzire şi apă caldă. Partidele nu se înţeleg pe rămăşiţele Termica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
DIn cauza certurilor din Consiliul Local, Suceava poate rămâne fără apă caldă şi căldură.FOTO: Dinu ZARĂ
DIn cauza certurilor din Consiliul Local, Suceava poate rămâne fără apă caldă şi căldură.FOTO: Dinu ZARĂ

Primăria Suceava mai are doar două săptămâni contract cu firma falimentară Termica pentru furnizarea apei şi căldurii în oraş, iar apoi serviciul ar putea fi sistat. Cu toate acestea, toate partidele din Consiliul Local blochează organizarea unei licitaţii. Mai mult, PNL cere să se renunţe la sistemul centralizat şi Primăria să cumpere centrale de apartament pentru toată lumea.

Problema serviciului de termoficare în municipiul Suceava nu a fost încă rezolvată, deşi contractul cu societatea Termica expiră la 31 martie. După patru ore de ceartă, acuzaţii politice şi multe ironii, consilierii locali au respins proiectul pentru organizarea licitaţiei pentru desemnarea unui nou operator. Părerile partidelor sunt radical diferite pe acest subiect. PSD cere delegare directă, PDL vrea licitaţie, iar PNL solicită referendum. Primarul Ion Lungu nu renunţă şi a anunţat deja că negocierile vor fi reluate săptămâna viitoare.

Şedinţa de consiliu local în care trebuia rezolvată problema termoficării din municipiul Suceava a început cu scandal. Singurul consilier PDL prezent a fost Lucian Harşovschi, cel care era preşedinte de şedinţă. Acesta a explicat că democrat-liberalii lipsesc pentru a demonstra că USL funcţionează la Suceava doar atunci când are anumite interese. Consilierii PDL au fost însă acuzaţi că fug de răspundere.

„Vrem să demonstrăm că USL funcţionează doar când trebuie să-şi rezolve propriile interese, nu şi când este vorba despre interesul oraşului”, a afirmat liderul grupului PDL din Consiliul Local, Lucian Harşovschi.

„Nu mai fugiţi de răspundere, din cauza PDL Termica a ajuns în această situaţie”, i-a replicat liberalul Daniel Prorociuc.

Primarul Ion Lungu le-a cerut consilierilor locali să aprobe organizarea licitaţiei, arătând că proiectul a fost întocmit în baza unui studiu de oportunitate realizat de un consultant extern.

PNL vrea referendum pentru centrale de apartament

Viceprimarul liberal Ovidiu Doroftei a cerut însă organizarea unui referendum prin care sucevenii să aleagă dacă îşi mai doresc sistem centralizat de termoficare.

„Jumătate dintre locuitorii oraşului nu au nicio legătură cu termoficarea în sistem centralizat. Vă cer să organizăm un referendum pentru ca sucevenii să decidă”, a explicat Doroftei.

„Am consultat deja populaţia la alegerile locale. Noi am fost trimişi aici să luăm decizii. Deja s-au investit opt milioane de ore într-o nouă centrală. Sunt discuţii pur politice să modificăm acum decizii pe care le-au asumat toate partidele în ultimii cinci ani”, a fost replica primarului Ion Lungu.

Propunerea lui Ovidiu Doroftei nu a fost nici pe colegilor din PSD. Cornel Grosar şi Eugen Girigan au arătat că social-democraţii îşi doresc înfiinţarea unei firme sau unui serviciu în cadrul Primăriei care să se ocupe de transportul şi distribuţia agentului termic. Ba chiar şi Vasile Mocanu, coleg de partid cu Ovidiu Doroftei, a spus că nu consideră oportună înlocuirea soluţiei încălzirii pentru cele 20.000 de apartamente racordate la Termica.

La vot, proiectul pentru organizarea unei licitaţii pentru desemnarea unui operator pentru transportul, distribuţia şi furnizarea agentului termic a fost respins prin voturile negative şi abţinerile consilierilor locali PNL şi PSD, primind doar două voturi.

Primarul Ion Lungu le-a cerut consilierilor locali să reia de săptămâna viitoare negocierile pentru rezolvarea situaţiei de la Termica.

Alte ştiri din Suceava:

REZULTATE SIMULARE BAC 2014. Lista notelor obţinute. Suceava, pe primele locuri la Limba Română şi proba la alegere a profilului

VIDEO Cisternă cu motorină, răsturnată pe DN17. Traficul a fost blocat pentru două ore

VIDEO Focuri de armă la graniţa cu Ucraina

Atenţie, şoferi! Poliţia Rutieră Suceava a schimbat numărul de înmatriculare al unui autoturism radar neiscripţionat

Senatorul Mihai Neagu s-a înscris în UNPR

VIDEO Dinţi scoşi, bătaie, ameninţări şi înjurături între un comisar de poliţie şi agenţii de pază, la „Cupa Prieteniei”

Armonii de primăvară, de 8 martie, la Casa de Cultură Suceava

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite