FOTO VIDEO „Sala Tronului” lui Ştefan cel Mare, mutată în Iulius Mall Suceava

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sala Tronului a fost mutată la Iulius Mall Suceava. FOTO:Dinu ZARĂ
Sala Tronului a fost mutată la Iulius Mall Suceava. FOTO:Dinu ZARĂ

„Sala Tronului” de la Curtea lui Ştefan cel Mare, principalul punct de atracţie al Muzeului de Istorie din Suceava, a fost mutată pe durata lucrărilor de modernizare a clădirii Muzeului Bucovinei în Iulius Mall Suceava, unde va putea fi vizitată în regim de muzeu.

Expoziţia permanentă de la Muzeul Bucovinei, care include şi Sala Tronului ce reconstituie atmosfera de la Curtea lui Ştefan cel Mare, a fost închisă din 15 martie, în condiţiile în care clădirea, construită în anul 1903, urmează să fie restaurată printr-un proiect finanţat prin POR.

"Sala Tronului" include 15 personaje, între care domnitorul Ştefan cel Mare, doamna Maria Voichiţa, mitropolitul, postelnicul, plăieşi, boieri, preotul şi ţărani, iar hainele şi podoabele purtate de personaje sunt lucrate manual, respectând straiele originale.

Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a precizat că s-a decis ca "Sala Tronului", cel mai vizitat punct al muzeului, să fie deschisă vizitării în perioada în care muzeul este modernizat.

El a arătat că noua prezentare a "Sălii Tronului" este un preambul pentru cum va arăta în clădirea modernizată, menţionând că în anul 1980, atunci când a fost inaugurată, s-a mers pe politica de atunci, fiind accentuat rolul ţărănimii, doi ţărani fiind în punctul central al ansamblului şi lipsea mitropolitul.

"Noua sală a tronului va avea ca element central voievodul", a spus Ursu.

El a mai declarat că "Sala Tronului" va putea fi vizitată în regim de muzeu, iar 35 la sută din suma obţinută din vânzările de bilete va reveni Iulius Mall Suceava.

Consiliul Judeţean (CJ) Suceava a semnat, la sfârşitul lunii martie, un contract de finanţare de 60,6 milioane de lei cu Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est pentru consolidarea, restaurarea şi reamenajarea Muzeului de Istorie.

image
image

Foto

sala tronului de la iulius mall suceava. FOTO

După modernizarea Muzeului de Istorie vor fi regândite expoziţiile permanente, urmând să fie prezentate două teme majore: Suceava medievală şi Bucovina.

Pentru depozitarea patrimoniului cultural-naţional se află în derulare procedura de selecţie a unui spaţiu special, cu microclimatul necesar conservării acestor obiecte.

În paralel cu procedura de încheiere a contractului de finanţare a proiectului s-au desfăşurat şi procedurile de selecţie a firmelor care se vor ocupa de execuţie, iar în perioada următoarea va fi anunţat şi câştigătorul licitaţiei.

Autorităţile sucevene intenţionează mutarea secţiei Arhivelor Naţionale din sediul actual, care este o aripă a clădirii unde funcţionează Muzeul de Istorie, urmând ca întreaga clădire să fie consolidată, iar după modernizare în spaţiul respectiv să fie amenajat Muzeul de Artă al Bucovinei.

Astfel, secţia Arhivelor Naţionale se va muta în clădirea unde funcţionează în prezent Serviciul de Paşapoarte, care se va muta alături de celelalte servicii de permise şi înmatriculări auto sau de evidenţa populaţiei.

Corpul central al clădirii actualului sediu al Muzeului Bucovinei a fost construit în perioada 1901-1903, după planurile arhitectului austriac Johann Buchner pentru sediul Prefecturii Districtului Suceava din perioada administraţiei austriece din Bucovina. Arhitectura clădirii are o dominantă neoclasică caracteristică instituţiilor administrative austriece.

Alte ştiri din Suceava:

25 de cascadori vor arde 30.000 de euro la Hora Bucovinei, pentru un nou record mondial, în campania electorală

FOTO VIDEO Mănăstirea Dragomirna, două importante premii europene pentru restaurarea spectaculoaselor fresce medievale

FOTO Fostul preşedinte al FC Barcelona, Joan Laporta, s-a închinat la icoana făcătoare de minuni de la Suceviţa: „Barca încă are şanse la titlu!”

Comisarul şef Ioan Crap a revenit la conducerea Poliţiei Judeţene Suceava

Un bărbat a murit după ce peretele unei case la demolarea căreia lucra a căzut peste el

PNL Suceava, transformat în afacere de familie de deputatul Băişanu

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite