FOTO VIDEO Mănăstirea Dragomirna, două importante premii europene pentru restaurarea spectaculoaselor fresce medievale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mănăstirea Dragomirna a obţinut două importane premii europene
Mănăstirea Dragomirna a obţinut două importane premii europene

Proiectul de restaurare a frescelor din secolul al XVII-lea din Biserica Dragomirna, judeţul Suceava, a primit luni seară, la Viena, marele premiu pentru conservarea patrimoniului cultural acordat de UE şi de mişcarea Europa Nostra, precum şi premiul publicului, în urma votului a peste zece mii de persoane.

Câştigătorii Premiului Uniunii Europene pentru conservarea patrimoniului cultural/Premiile Europa Nostra, ediţia 2014, şi-au primit distincţiile în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Viena. Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret, şi tenorul Plácido Domingo, preşedintele Europa Nostra, au înmânat premiile celor 27 de câştigători în capitala Austriei, la Burgtheater, prilej cu care şase dintre aceştia au fost distinşi şi cu Marele Premiu, iar unul cu Premiului publicului, acordat în urma unui vot online.

Ceremonia a avut loc în faţa unui public format din aproximativ 1.000 de persoane şi a fost organizată sub patronajul preşedintelui Austriei, Heinz Fischer.

La categoria "Conservare" au câştigat trei proiecte, respectiv cel de conservare a arhitecturii tradiţionale a Caselor Walser în Alagna Valsesia (Italia), cel de restaurare a frescelor din secolul al XVII-lea de la Biserica Dragomirna, judeţul Suceava (România), şi programul de conservare pentru cooperativele vinicole din Catalonia (Spania), scrie Agerpres.

La categoria "Cercetare" a fost distins cu Marele Premiu un proiect de cercetare cu privire la construcţia romană cu arce de boltă, din Peloponez (Grecia), în timp ce la categoria "Contribuţii exemplare" a fost distinsă Asociaţia de patrimoniu "Kempens Landscape' din Putte (Belgia).

Nu în ultimul rând, la categoria "Educaţie, formare şi sensibilizare" a primit Marele Premiu proiectul de sensibilizare "Tranziţie: De la un oraş în declin, la un nou Miskolc (Ungaria)".

Juriul, impresionat de pictura Bisericii Dragomirna

În ceea ce priveşte distincţia acordată proiectului din România, juriul a fost impresionat de nivelul înalt de profesionalism de care s-a dat dovadă în procesul complex de restaurare şi conservare a acestei imense opere de artă, care acoperă aproximativ 900 de metri pătraţi de suprafaţă murală. Lucrările s-au desfăşurat in situ, într-o perioadă de timp remarcabil de scurtă. Din echipa de conservare au făcut parte 50 de profesionişti şi studenţi din diferite ţări, sub conducerea unui expert român. Restauratorii au urmărit şi respectat tehnicile originale, folosind materiale naturale, tradiţionale şi reversibile, iar patina originală şi starea de spirit transmisă de aceste fresce unice din secolul al XVII-lea au fost conservate, se menţionează în comunicatul CE.

Proiectul a primit şi Premiul publicului, în urma unui sondaj desfăşurat online pe site-ul Europa Nostra, în cadrul căruia au votat peste 10.000 de persoane.

Cei 27 de câştigători ai Premiului Uniunii Europene pentru conservarea patrimoniului cultural/Premiile Europa Nostra 2014 au fost selectaţi din 160 de proiecte nominalizate provenind din 30 de ţări. Juriile de specialitate alcătuite din experţi independenţi evaluează proiectele nominalizate şi selectează câştigătorii în cadrul a patru categorii: conservare, cercetare, contribuţii exemplare şi educaţie, formare şi sensibilizare. Cei 27 de câştigători primesc o plachetă sau un trofeu. Fiecare dintre cei şase câştigători ai Marelui Premiu primeşte şi câte 10.000 de euro.

Alte ştiri din Suceava:

FOTO Fostul preşedinte al FC Barcelona, Joan Laporta, s-a închinat la icoana făcătoare de minuni de la Suceviţa: „Barca încă are şanse la titlu!”

Comisarul şef Ioan Crap a revenit la conducerea Poliţiei Judeţene Suceava

Un bărbat a murit după ce peretele unei case la demolarea căreia lucra a căzut peste el

PNL Suceava, transformat în afacere de familie de deputatul Băişanu

„Tatăl contrabandiştilor“, dat de gol de pofta de sex

SuceavaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite