Fostul lider al minorităţii ucraiene din România a fost reţinut de autorităţile ucrainene în vederea extrădării în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Afaceristul sucevean Dumitru Morhan, fostul lider al minorităţii ucrainene din România, a fost reţinut în Ucraina în baza unei cereri de extrădare emisă de autorităţile române. Acesta a fugit din ţară în anul 2014, cu puţin înainte ca Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României să-l condamne definitiv la trei ani de închisoare cu executare pentru înşelăciune.

Afaceristul sucevean Dumitru Morhan, fostul lider al minorităţii ucrainene din România, a fugit în Ucraina, în urmă cu peste doi ani de zile, pentru a scăpa de condamnări penale pronunţate de instanţele din România în principal pentru înşelăciune şi evaziune fiscală. Zilele trecute, el a fost reţinut şi arestat în Ucraina. Conform legilor din ţara vecină, Morhan va fi ţinut în arest cel mult 45 de zile, iar dacă în acest interval nu va fi transmisă o solicitare explicită din partea României privind extrădarea sa, Dumitru Morhan ar putea redeveni liber în spaţiul ucrainean.

Un calcul pe calendar arată că, dacă până la sfârşitul lunii februarie 2017, nu se va lua o decizie comună în ceea ce îl priveşte pe afaceristul sucevean, acesta ar putea fi din nou eliberat de autorităţile din ţara vecină. Decizia autorităţilor ucrainene de arestare a afaceristului sucevean a fost luată după ce IPJ Ilfov a comunicat emiterea unui nou mandat de extrădare pe numele lui Dumitru Morhan.

Spre finalul perioadei în care era anchetat şi judecat în mai multe dosare, pentru mai multe infracţiuni, prin 2012, Morhan şi-a mutat domiciliul din Suceava în preajma Capitalei, mai precis în oraşul Voluntari, din judeţul Ilfov. Dumitru Morhan a primit încă trei ani de închisoare cu executare, sentinţă definitivă, însă a decis că este de preferat să plece din România, într-o ţară cu un regim juridic mai îngăduitor cu oaspeţii, mai ales dacă se declară de aceeaşi etnie cu populaţia majoritară a acesteia.

În luna februarie a anului trecut, Dumitru Morhan a fost reţinut din nou de autorităţile judiciare din Ucraina, însă a fost eliberat ulterior. Dumitru Morhan ar fi fost reţinut de poliţia ucraineană, care a pus în aplicare un mandat internaţional de arestare emis de autorităţile judiciare româneşti în 23 iunie 2014. În baza acestei hotărâri, Tribunalul Suceava a emis mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea pentru Dumitru Morhan. Curtea de Apel a confirmat decizia Tribunalului, însă în acest interval, după ce Morhan ar fi fost ţinut în arest la Cernăuţi, a fost pus în libertate de autorităţile din Ucraina. A declarat ulterior unor jurnalişti români că a fost în fapt o neînţelegere şi a fost pus în libertate fără niciun fel de restricţie.

Alte ştiri pe această temă:

Suceava: Preşedinte de uniune judecat pentru fals şi înşelăciune

Militarii care s-au îmbogăţit din chirii fictive decontate din bani publici. Cum au folosit apartamentele rudelor drept paravan pentru înşelăciune

Unul dintre falsificatorii de monedă care a folosit bancnote contrafăcute ca să cumpere băutură îşi va petrece Crăciunul în arest

SuceavaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite