Unul dintre falsificatorii de monedă care a folosit bancnote contrafăcute ca să cumpere băutură îşi va petrece Crăciunul în arest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bancnotele contrafăcute erau în cupiură de 50 şi 100 de lei Foto: arhivă Adevărul
Bancnotele contrafăcute erau în cupiură de 50 şi 100 de lei Foto: arhivă Adevărul

Gălăţenii Dura Stelea şi Dura Lucian-Vasile sunt judecaţi pentru constituire a unui grup infracţional organizat, punere în circulaţie de valori falsificate şi înşelăciune.

În cele mai multe cazuri de falsificare de  monedă, infractorii aduc în piaţă sume importante de bani contrafăcuţi. De pildă, o grupare formată din patru gălăţeni (Gheorghiţă Penciu, Viorel Cornecea, Alexandru Ivanov şi Neculai Damian) a cumpărat suma de 10.000 de euro în cupiură de 50 şi 100 de euro contrafăcute de la un cetăţean străin.

Aceştia au hotărât să utilizeze bancnotele falsificate pentru achiziţionarea unor autoturisme cu numere de înmatriculare străine, neînmatriculabile în România, pe care să le dezmembreze în service-ul lui Damian Neculai, urmând să valorifice componentele acestora, iar şasiurile să le vândă la Remat.

Anchetatorii au mai găsit acasă la doi dintre membrii grupării doar 1.600 de euro, restul fiind folosiţi în scopul amintit. Pentru alţi doi gălăţeni falsificarea de monedă a însemnat însă mult mai puţin.

Poliţiştii au descoperit că, începând cu luna mai 2016, Dura Stelea şi Dura Lucian-Vasile  împreună cu o altă persoană, au constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii de infracţiuni din sfera falsificării de monedă, fiind identificate bancnote contrafăcute în cupiură de 50 lei şi 100 de lei.

”Modul de operare a constat în iniţierea unor relaţii comerciale de mică amploare, care le-a permis plata  în numerar, inculpaţii achiziţionând băuturi alcoolice de la diferite persoane fizice folosind ca mijloc de plată fraudulos bancnote  falsificate în cupiură de 50 lei şi 100 de lei. Prejudiciul estimat este în sumă de 8600 lei”, susţin procurorii DIICOT.

Pe 07.09.2016, procurorii DICOT Galaţi i-au reţinut pentru 24 de ore pe Stelea Dura şi Lucian-Vasile Dura pentru constituire a unui grup infracţional organizat, punere în circulaţie de valori falsificate şi înşelăciune. Ulterior, Stelea Dura a fost arestat preventiv de Tribunalului Galaţi, iar pe 22 decembrie măsura a fost prelungită. Lucian-Vasile Dura a fost plasat în arest la domiciliu, iar un alt falsificator de monedă, Cornel Ilie, va rămâne după gratii.

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite