Forestierii din România, despre brazii de Crăciun: „Pădurea nu este pusă în pericol. Scopul lor este să fie împodobiţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Ioan Buciumar
FOTO: Ioan Buciumar

Asociaţia Forestierilor din România (ASFOR) a explicat într-un material publicat pe site-ul oficial de ce exploatarea brazilor de Crăciun nu pune nicio pădure în pericol.

Asociaţia Forestierilor din România (ASFOR) a publicat pe site-ul oficial o informare în care arată că exploarea brazilor de Crăciun nu constituie un pericol pentru pădure.

„Brazii de Crăciun nu sunt incluşi în definiţia materialelor lemnoase, nu sunt monitorizaţi prin aplicaţia SUMAL şi nu se supun reglementărilor domeniului forestier nicăieri în lume. De ani de zile, aceşti brazi, fie că provin din pădure, fie că sunt crescuţi în plantaţii, sunt exploataţi exact în acest scop: să fie împodobiţi de Crăciun! Este un proces gestionat cu atenţie de specialişti în silvicultură. De altfel, e bine de ştiut că majoritatea brazilor de Crăciun comercializaţi în România sunt din import şi provin din plantaţii”, se arată în comunicat.

Potrivit Codului Silvic, materialele lemnoase sunt următoarele: lemnul brut rotund sau despicat şi chiar cojit; lemnul de foc sub formă de trunchiuri, butuci, crăci, vreascuri sau forme similare; cherestelele tivite şi netivite; capetele şi flancurile buştenilor; traversele din lemn pentru căi ferate, mangalul, lemnul ecarisat şi lemnul cioplit; lemnul sub formă de aşchii sau particule, rumeguşul, tocătura provenită din lemn, coaja arborilor şi resturile de lemn. 

„Înţelegem îngrijorarea celor preocupaţi neîncetat de protejarea pădurii, dar exploatarea brazilor de Crăciun nu pune în pericol nici pădurea, nici natura. Prin urmare, aşa cum ar fi absurd să ceară cineva confiscarea renilor lui Moş Crăciun şi trimiterea lor în vreo rezervaţie, la fel de absurd ar fi să considerăm brazii de Crăciun material lemnos! Comercializarea acestora se supune doar reglementărilor fiscale. Iar când va veni Moş Crăciun, va veni cu sania lui de lemn, nu la volanul vreunei maşini electrice. Şi va intra pe coş, aşa cum face dintotdeauna, chiar dacă în sobă ard lemne de foc, pe care nu le va interzice nimeni!”, transmite preşedintele ASFOR, Ciprian Muscă.

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Pedeapsă uluitor de blândă pentru un şantajist în serie cu poze deocheate. Cum îşi racola victimele

Rug de flăcări pe Pietricica, deasupra oraşului Piatra Neamţ. Poliţia a deschis un dosar penal

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite