Cum a fost sărbătorită Ziua Bucovinei, în pandemia de COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: svnews.ro
FOTO: svnews.ro

Autorităţile au dezvelit statuia lui Franz cavaler des Loges, primarului care a adus Suceava de la statutul de sat la cel de oraş, în urma unor investiţii considerate o utopie în urmă cu 100 de ani. De asemenea, l-au omagiat de dr. Iancu Flondor, artizanul unirii Bucovinei cu ţara.

Pe 28 noiembrie 2021, se împlinesc 103 ani de la unirea Bucovinei cu ţara. Deşi este pandemie, autorităţile au organizat mai multe evenimente pentru a marca momentul.

Duminică, la ora 12.00, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, primarul Sucevei, Ion Lungu, ministrul Turismului, Daniel Cadariu, prefectul Sucevei, Alexandru Moldovan şi deputatul Ioan Balan au depus coroane şi jerbe de flori la monumentul lui Iancu Flondor, artizanul unirii Bucovinei cu ţara, de lângă Palatul Administrativ.

În discursul său, primarul Ion Lungu a spus că intenţionează să amenajeze o alee a unioniştilor lângă Palalatul Administrativ şi a anunţat că pe 24 ianuarie 2022 va inaugura bustul lui Alexandru Ioan Cuza.

Gheorghe Flutur i-a îndemnat pe suceveni să fie uniţi pentru a putea lupta mai departe împotriva pandemiei de COVID-19 şi i-a mulţumit premierului Nicolae Ciucă pentru mesajul oficial transmis de Ziua Bucovinei.

Pe 27 noiembrie, în municipiul Suceava a avut loc dezvelirea bustului lui Franz cavaler des Loges, primarul care a adus localitatea de la statutul de sat la cel de oraş, prin realizarea unor investiţii considerate imposibile în urmă cu 100 de ani. 

În timpul mandatelor sale, în Suceava au fost construite reţele de apă, canalizare, iluminat public, precum şi numeroase clădiri emblematice, între care Muzeul de Istorie, Palatul Administrativ şi Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”.

Înainte de dezvelirea bustului de bronz, un sobor de preoţi a oficiat o slujbă de pomenire a primarilor care au condus Suceava şi care au trecut la cele veşnice.

Apoi, primarul Sucevei a înmânat şase titluri de cetăţean de onoare. Între cei care au primit onoranta distincţie se află şi fostul rector al Universităţii „Ştefan cel Mare”, profesorul Adrian Graur.

În seara zilei de 27 noiembrie, conducerea Primăriei Suceava a inaugurat iluminatul festiv pentru sărbătorile de iarnă. La eveniment au participat aproximativ 2.000 de persoane. S-a intrat cu certificat verde doar în târgul de Crăciun, nu şi la celelalte evenimente. 

Vă mai recomandăm

Avertismentul medicului Mihai Craiu: „Ce este mai greu abia vine. Situaţia epidemiologică e într-o evoluţie continuă, chiar dacă nişte tulburaţi încă neagă”

Bilanţ COVID: Peste 1.300 de cazuri noi în ultimele 24 de ore. Câte decese au fost raportate

Suceava


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri