Avertismentul medicului Mihai Craiu: „Ce este mai greu abia vine. Situaţia epidemiologică e într-o evoluţie continuă, chiar dacă nişte tulburaţi încă neagă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Facebook/Spitalul Virtual pentru Copii
Foto Facebook/Spitalul Virtual pentru Copii

Mihai Craiu, medic pediatru la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului (INSMC), atrage atenţia, într-o postare pe Facebook publicată sâmbătă, că „situaţia epidemiologică este într-o evoluţie continuă, chiar dacă nişte tulburaţi încă neagă”.

Medicul spune că „ce este mai greu abia vine”. El precizează că unii care „se uită la cele 2.104 cazuri confirmate de COVID-19 în România ieri şi răsuflă uşuraţi, zicând „gata am scăpat”. 

În schimb, „Alţii se uită la ştiri şi văd raportul Reuters cu cele 27.717 cazuri noi diagnosticate, acum 2 zile, în Cehia. Una peste alta situaţia epidemiologică este într-o evoluţie continuă, chiar dacă nişte tulburaţi încă neagă îngrijorătoarea realitate”, a scris Mihai Craiu pe Facebook.

Mihai Craiu îndeamnă oamenii să se vaccineze şi enumeră câteva concluzii:

  • Dintre toţi cei aflaţi la risc în faţa SARS-CoV-2, copiii au cel mai mic risc!
  • Vaccinarea foarte modestă (circa un sfert) a persoanelor de peste 80 de ani şi modestă în general, în România, va aduce repede un nou val, cu multe decese prevenibile.
  • Încrederea în vocile autorizate prin calificare profesională şi prin competenţă este în scădere în România.
  • Dacă mergem pe acelaşi drum este cronica unei nenorociri anunţate... Cei care încă mai ezitaţi, mergeţi la vaccinare, acum.

Tulpina Omicron, confirmată în total în patru ţări europene, stârneşte îngrijorare în Europan, având în vedere că ar fi de 4 ori mai transmisibilă decât Delta. România a anunţat primele măsuri de prevenţie: carantină pentru români şi acces interzis străinilor care vin din sudul Africii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite