Comerţ ca în Evul Mediu. Bazar cu 2.000 de chioşcuri fără căldură şi fără toalete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Oana Şlemco
FOTO: Oana Şlemco

Cei 2.000 de comercianţi care vând în bazarul din Suceava solicită primăriei să rezolve cât mai repede problema toaletelor şi a încălzirii, fiindcă din cauza condiţiilor existente pierd clienţi.

Comercianţii din bazarul Primăriei Suceava se plâng, în primul rând, că cele două hale construite de administraţia locală nu sunt încălzite pe timp de iarnă. În ele este mai frig decât afară. Vânzătorii îşi iau câte trei rânduri de haine ca să reziste la serviciu şi din ţinuta lor nu lipsesc mănuşile, fularul şi căciula.

În plus, din cauza problemelor de securitate la incendiu, bazariştii nu au voie să folosească radiatoare sau alte aparate pentru încălzirea chioşcurilor. Bazarul din Lunca Sucevei este cel mai mare din Moldova, însă are o singură toaletă publică. Este vorba despre o construcţie provizorie aflată în exteriorul celor două hale, sigur, şi acesta neîncălzită. Problemele din bazarul Sucevei nu sunt recente, însă comercianţilor le-a ajuns cuţitul la os. Ei s-au organizat într-o asociaţie în speranţa că vor reuşi să determine conducerea primărie să îi asculte, să îi înţeleagă şi să le rezolve problemele.

bazarul din Lunca Sucevei

În bazar sunt 560 de IMM-uri din care 160 fac parte din asociaţia nou înfiinţată. „Nu cerem numai pentru noi lucrurile acestea, ci şi pentru cei care vin şi fac cumpărăturile. Sunt clienţii noştri. Noi suntem chiriaşi, nu suntem proprietari. Am dori ca banii pe care îi plătim pentru chirie să fie reinvestiţi în bazar”, ne-a declarat Nicolae Moroşan, preşedintele Asociaţiei comercianţilor din bazar.

bazarul Sucevei

Un alt comerciant ne-a spus că în bazar sunt 2000 de chioşcuri şi că din cauza faptul că halele sunt neîncălzite, clienţii se îndreptă spre celelalte centre comerciale. „Dacă înmulţiţi 2000 de chioşcuri cu 150 de lei cât este chiria/lună, veţi vedea câţi bani se fac. Nu cerem luna de pe cer. Vrem o toaletă civilizată. Toate centrele care ne-au căpuşat au condiţii. Noi suferim pentru că ne pleacă clienţii”, ne-a spus Culiţă Căldărariu.

Arcadie Haşovschi este comerciant vechi în bazar. Şi el se plânge că din cauza condiţiilor precare, vânzările au scăzut la jumătate. „Majoritatea preferă centrele comerciale modernizate. Toate celelate din jurul nostru au încălzire şi căldură. De ce acolo se poate şi la noi nu se poate? Tot o hală au şi ei”, ne-a declarat bazaristul. 

Comercianţii susţin că au făcut în nenumărate rânduri adrese la Primărie, prin care au cerut să se rezolve problema încălzirii pe timp de iarnă. „Primăria ne-a răspuns că nu sunt bani pentru rezolvarea acestor probleme”, ne-a declarat Nicolae Moroşan.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, le-a dat dreptate comercianţilor din bazar. Edilul a spus că a semnat contractul pentru modernizarea grupului sanitar şi că în ceea ce priveşte încălzirea, primăria a făcut un  proiect pe fonduri elveţiene, care, din păcate, a fost respins. Valoarea proiectului de modernizare a grupului sanitar este de 50.000 de euro.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite