Cine şi cum a inventat berea: „Există legende că fabricarea berii reprezintă un pas important în evoluţia omenirii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: raftulcuidei.ro
FOTO: raftulcuidei.ro

Berea este una dintre cele mai cunoscute şi apreciate băuturi alcoolice din lume. Are în jur de 5 % alcool şi este fabricată, de regulă, din patru ingrediente naturale: drojdie de bere, malţ, hamei şi apă.

Pe site-ul berariiromaniei.ro se arată că berea a apărut în urmă cu aproximativ 6.000 de ani, ca urmare a udării unei bucăţi de pâine, care a declanşat procesul de fermentaţie. ”Există legende conform cărora fabricarea berii reprezintă un pas important în evoluţia omenirii. Cea mai veche scriere a Sumerului, “Epopeea lui Ghilgameş”, îl prezintă pe Enkidu, o arătare sălbatică, ospătându-se cu bucate alese şi sorbind din lichidul amărui. ”Mânca până se sătura, bea lapte şi cupe de bere…”, intrând astfel în lumea oamenilor. De altfel, faimoasa “lună de miere” îşi are rădăcinile în obiceiul sumerienilor de a da tinerilor căsătoriţi bere îndulcită cu miere cât să le ajungă o lună”, transmite sursa citată.

La începutul secolului XX, săpăturile arheologice efectuate de francezi în vechea Mesopotamia, vestul Iranului de astăzi, au scos la lumină date impresionate despre cum se fabrica şi cum se consuma berea în urmă cu peste 3.500 de ani.

”În timpul săpăturilor din oraşul Suza au fost descoperite în subsolurile caselor vase mari din lut, de formă sferică. Aceste ulcioare enorme de bere erau acoperite cu plăci din ceramică cu o gaură în mijloc, prin intermediul căreia era extrasă berea. Alternativ, în gaură se introducea un pai special prin care berea era băută nemijlocit. Se presupune ca berea era băută prin pai din cauză ca pe fundul vasului se depuneau sedimente în cantităţi mari. Se pare ca berea din acele vremuri era asemănătoare unei grăsimi groase, de culoare întunecată, fără să conţină o cantitate mare de alcool însă foarte hrănitoare. Datorită gustului deosebit, ea ocupa un loc important în dieta oamenilor”, se arata pe berariiromaniei.ro.

Sursa citată menţionează că egiptenii procurau berea din Babilon. Au invăţat ulterior să îşi fabrice singuri savuroasa băutură. Taxa pe bere a fost introdusă de Cleopatra care voia să reia construcţia piramidelor, iar pentru aceasta avea nevoie de bani. Astfel, a fost introdus primul impozit pe băuturi.

Prima fabrică de bere din România a fost inaugurată în 1809, la marginea Bucureştiului.


 

Suceava

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite