Cea mai gravă înfrângere suferită de romani: „45.000 de soldaţi se spune că au fost ucişi în bătălia de la Cannae“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bătălia de la Cannae a avut loc la data de 2 august 216 î.Hr. în sud-estul Italiei. Aceasta a fost una dintre cele mai importante lupte avute loc în timpul celui de-al doilea război punic. Armata cartagineană condusă de Hannibal a învins mai mult mai numeroasa armată romană condusă de Lucius Aemilius Paullus şi Gaius Terentius Varro. Istoricii susţin că între 45.000 şi 90.000 de soldaţi au murit în această bătălie.

La începutul celui de-al doilea război punic, Hannibal a reuşit să-i învingă pe romani în două rânduri în bătăliile de la Trebia şi de la Lacul Trasimene. Fabius Maximus a încercat să evite o luptă directă cu armata cartagineză, fapt ce i-a nemulţumit pe romani. Consulii romani Paullus şi Varro au decis să înfrunte armata lui Hannibal, strângând o armată foarte numeroasă.

„Senatul a hotărât să aducă opt legiuni pe câmpul de luptă, decizie ce nu mai fusese luată vreodată la Roma, fiecare legiune fiind formată din 5.000 de oameni, plus aliaţi. Majoritatea războaielor duse de romane erau purtate de un consul şi de două legiuni, cu cota lor de aliaţi. Aceştia foseau rar cele patru legiuni. Cu această ocazie, atât de mare a fost teroarea şi frica de ce s-ar putea întâmpla, încât s-a decis ca pe câmpul de luptă să fie duse nu numai patru, ci opt legiuni”, a arătat istoricul grec Polybios.

Armata cartagineză şi-a stabilit tabăra la Cannae. Hannibal a început să hărţuiască armata romană, obligându-l practic pe Varro să atace trupele cartagineze, fără să se sfătuiască cu Paullus. Armata romană era formată din 86.400 de soldaţi, în timp ce Hannibal dispunea de maximum 50.000 de ostaşi.

Între cele două părţi s-a dat o luptă aprigă, în urma căreia ar fi murit circa 50.000 de soldaţi romani, în timp ce armata cartagineză ar fi suferit undeva la 20.000 de pierderi. Pe câmpul de luptă şi-a pierdut viaţa chiar şi Lucius Aemilius Paullus, în timp ce Gaius Terentius Varro a reuşit să fugă din calea lui Hannibal.

„45.000 de romani, 2.700 de cai cu un număr egal de călăreţi, se spune că au fost ucişi în bătălia de la Cannae”, a menţionat şi istoricul roman Titus Livius.

Alte ştiri pe această temă:

Cum s-a desfăşurat cea mai mare bătălie navală din istorie, în care şi-au pierdut viaţa 100.000 de soldaţi

Cum a ajuns Ungaria paşalâc. Armata maghiară a fost lăsată singură în faţa otomanilor, chemaţi în Europa chiar de către fraţii creştini

Bătălia în urma căreia a fost instaurat regimul fanariot în ţările române: „Bieţii moldoveni erau negrijiţi fără arme şi neînvăţaţi la războiu”

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite