Ce a ascuns dublul asasinat de la Siret, în care soţia şi fiica unui valutist au fost împuşcate în cap de un ucrainean

0
0
Leonid Zaporojneţ, autorul dublului asasinat de la Siret. FOTO www.monitorulsv.ro
Leonid Zaporojneţ, autorul dublului asasinat de la Siret. FOTO www.monitorulsv.ro

Leonid Zaporojneţ, un ucrainean din zona Cernăuţi, a comis la Siret un dublu asasinat ce a şocat întreaga opinie publică din România. Individul a intrat în casa unui valutist şi le-a împuşcat cu sânge rece în cap pe soţia şi pe fiica acestuia, copila având doar şase ani de zile. Ucraineanul a plecat din apartamentul bărbatului din Siret cu 13.000 de euro, 2.000 de dolari şi 500 de lei, nu înainte de a-i distruge viaţa valutistului.

La începutul anului 2010, un dublu asasinat comis în oraşul sucevean Siret, aflat la graniţa cu Ucraina, a şocat întrega Românie. În după – amiaza zilei de 17 februarie 2010, Vasile Adrian Hriţcu, un valutist din Siret, anunţa telefonic că şi-a găsit moarte în casă două dintre cele mai importante persoane din viaţa sa, respectiv pe soţia sa Carmen Camelia Hriţcu, de 39 de ani şi pe fiica sa Raluca Narcisa Hriţcu, în vârstă de şase anişori.

O armată de poliţişti au ajuns la blocul în care locuia Vasile Adrian Hriţcu, iar în urma cercetărilor făcute de anchetatori s-a reuşit să se descopere că cele două victime au fost împuşcate în cap, lângă cadavrul femeii fiind găsit un tub de cartuş gol, de la o armă cu calibrul de nouă milimetri. Carmen Camelia Hriţcu era casnică şi se ocupa de cei doi copii ai familiei, Raluca şi Cristi. Pentru ca iţele teribilului asasinat să fie descusute, la Siret au venit de la Bucureşti mai mulţi criminalişti, un biolog specializat în genetică şi un criminalist specializat în balistică.

La început a fost lansată ipoteza conform căreia Carmen şi Raluca Hriţcu au fost omorâte din răzbunare. Chiar se zvonea că un criminal profesionist a fost plătit cu 5.000 de euro pentru a le omorî pe cele două victime, deoarece Vasile Adrian Hriţcu s-ar fi implicat în traficul de ţigări de contrabandă în zonă, distrugând astfel afacerile altor contrabandişti. Acesta a negat tot timpul că ar fi implicat în contrabanda cu ţigări dinspre Ucraina şi România, iar poliţiştii nu au putut să facă o astfel de legătură.

Principalul suspect în dublul asasinat de la Siret, Leonid Zaporojneţ, de 55 de ani, a fost reţinut de poliţişti în municipiul Suceava, la doar două zile de la comiterea crimelor, însă el a fost trimis rapid în Ucraina, după ce i-a fost întocmit un dosar penal pentru trecerea frauduloasă a frontierei de stat. Zaporojneţ avea paşaportul expirat, motiv pentru care a fost trimis sub escortă în Ucraina. La câteva săptămâni distanţă, el a fost identificat drept autorul dublului asasinat de la Siret, în baza probelor ADN luate din apartamentul familiei Hriţcu.

Leonid Zaporojnet

                 Portretul robot al criminalului Leonid Zaporojneţ. FOTO www.crimetime.ro

Leonid Zaporojneţ a fost prins la Cernăuţi, însă pentru că s-ar fi implicat într-o afacere cu droguri. Până să fie prins criminalul, anchetatorii au dat de urma complicelui acestuia, un cetăţean ucrainean, un anume Rezvan B., de 28 de ani, ce a declarat că el doar a stat în scara blocului din Siret, în timp ce Zaporojneţ a pătruns în apartament şi a comis oribilele crime. Autorităţile din România au încercat să-l readucă în ţară pe Leonid Zaporojneţ, însă nu au reuşit deoarece Constituţia ucraineană interzice extrădarea propriilor cetăţeni.

Procesul privind asasinarea Cameliei şi Ralucăi Hriţcu s-a judecat în Ucraina. Astfel, în luna martie 2013, judecătorii de la Curtea de Apel Cernăuţi l-au condamnat definitiv pe Leonid Zaporojneţ la închisoare pe viaţă şi i-au confiscat întreaga avere. Vasile Hriţcu a mers la Cernăuţi la fiecare termen din proces, el fiind reprezentat de avocatul ucrainean Mikhail Grossu, care nu a perceput nici un ban pentru serviciile sale.

„Pe faţa lui nu s-a clintit nici un muşchi. În timp ce judecătorul citea sentinţa se uita pe geam ca şi cum nimic nu se întâmpla. Aş fi vrut să-i văd faţa, dar mai ales aş vrea să ştiu de ce, de ce tocmai fetele mele dragi au fost împuşcate de el”, mărturisea la acea vreme Vasile Hriţcu.

Leonid Zaporojneţ a negat că el ar fi fost autorul monstruoaselor crime de la Siret, însă a recunoscut că a fost în localitatea de la graniţa dintre România şi Ucraina, doar că era atât de beat încât nu mai ştia ce a făcut. Ucraineanul a declarat că s-a urcat într-un microbuz pentru a ajunge în Italia, însă s-a trezit cu poliţia la uşa camerei unui motel din cartierul sucevean Burdujeni, fără să poată să explice traseul urmat.

Filmul teribilelor crime

Leonid Zaporojneţ a intrat în România cu câteva zile înainte de a comite oribilul dublu asasinat. Acesta a aflat că Vasile Hriţcu se ocupă cu schimbul de valută şi s-a gândit să-l jefuiască. La data de 17 februarie 2010, valutistul din Siret nu se afla acasă, deoarece a mers împreună cu fiul său la Suceava, pentru ca acesta din urmă să fie consultat de un medic, în locuinţa familiei Hriţcu rămânând soţia bărbatului şi fiica lui, în vârstă de doar şase ani de zile.

Vasile Hriţcu a povestit atunci că nevasta sa l-a sunat pe telefonul mobil şi i-a transmis că doi ucraineni sunt la ei la uşă şi vor să schimbe valută, însă discuţia s-a interupt brusc, fără ca valutistul să bănuiască ceea ce urma să se întâmple.

După ce a ieşit cu fiul său de la medic, ambii au început să o sune pe Camelia Hriţcu, însă aceasta nu răspundea. Cei doi s-au întors în grabă la Siret, iar când au pătruns pe casa scării blocului au observant că uşa apartamentului era întredeschisă. Pe holul locuinţei au dat de cadavrul Cameliei, care se afla lângă aspiratorul pornit. Aceasta era împuşcată în cap. În dormitorul apartamentului se afla şi trupul neînsufleţit la Ralucăi, care se pare că a fost omorâtă în timp ce se uita la desene animate. Vecinii nu au auzit zgomotele focurilor de armă trase de Zaporojneţ deoarece acesta a tras printr-o pernă şi în timp ce aspiratorul era în funcţiune.  

Dacă la început s-a presupus că ar fi fost vorba despre un act de răzbunare, anchetatorii au stabilit că motivul crimelor a fost doar un simplu jaf. Ucraineanul a furat din casa valutistului Hriţcu 13.000 de euro, 2.000 de dolari şi 500 de lei. Arma cu care au fost omorât cele două victime nu a fost găsită nici până în prezent.

Alte ştiri pe această temă:

VIDEO Casa ororilor: două femei au fost batjocorite şi ucise în chinuri. Dublul asasinat a instaurat teroarea în sat

Bărbatul care şi-a schingiuit părinţii cu toporul, le-a tăiat gâtul şi le-a aruncat cadavrele în râpă, internat la Psihiatrie

Un bărbat din Dolj, condamnat la închisoare pe viaţă pentru comiterea unui dublu asasinat

Mai multe - Suceava

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite