Autopsia bebeluşului mort după botez a fost amânată. Motivul pentru care a fost luată această decizie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: activenews.ro
FOTO: activenews.ro

Autopsia care ar putea face lumină în cazul nou-născutului din Suceava, mort la câteva ore după botez, a fost amânată. Preotul care a oficiat ceremonia de botez a solicitat prezenţa unui expert independent, din Deva.

Autopsia bebeluşului era programată în după-amiaza zilei de marţi, 2 februarie, dar a fost amânată pentru miercuri, 3 februarie. Decizia a fost adoptată pentru ca la intervenţie să poată asista şi un expert independent, medic legist la Deva.

Necropsia va fi făcută de către medici legişti din Suceava, iar expertul va avea rol de observator.

Prezenţa expertului a fost cerută de către preotul care a oficiat ceremonia religioasă de botez, prin avocatul său. 

Oamenii legii aşteaptă rezultatul necropsiei pentru a putea demara ancheta în cazul morţii lui Iustin. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Suceava, Ionuţ Epureanu, a declarat că a fost deschis un dosar penal „in rem” pentru ucidere din culpă. 

În spaţiul public au apărut două filmări din timpul botezului, în care se observă că preotul care a săvârşit ritualul a băgat copilul în cristelniţă cu faţa în sus, în pofida recomandărilor specialiştilor în Teologie, care spun că pruncii se cufundă cu faţa în jos.  Preotul i-a pus mâna bebeluşului la nas şi la gură, dar din înregistrări nu ne putem da seama cât de bine au fost acoperite căile respiratorii ale copilaşului. 

După ce a fost scos din apă, copilul nu mai plângea la fel de tare, dar reacţiile sale nu i-au alarmat pe loc pe adulţii prezenţi, preot, părinţi, bunici şi naşi. 

În dimineaţa zilei de luni, 1 februarie, în jurul orei 6.00, Iustin s-a stins din viaţă. Copilul de şase săptămâni fusese adus în stare critică la Spitalul Suceava, după ce a fost scufundat în apă, la slujba de botez. Micuţul a intrat în stop cardio-respirator după ceremonia religioasă de creştinare, oficiată la biserica ”Sfinţii Constantin şi Elena”, din cartierul Zamca al municipiului Suceava. 

Preotul a scufundat complet în cristelniţă copilul născut prematur. Imediat după, micuţul s-a învineţit, iar cei prezenţi au sunat la 112. 

Medicii ajunşi la faţa locului i-au acordat primul ajutor, i-au scos o cantitate semnificativă de lichid din plămâni, l-au resuscitat şi apoi intubat. Copilul a fost transportat la spital şi internat în secţia de Terapie Intensivă şi câteva ore mai târziu a decedat. 

Protopopul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, Doru Budeanu, susţine că bebeluşul ar fi plâns imediat după ce a fost scos din apă, semn că plămânii nu i-ar fi fost afectaţi. 

„Ancheta este în desfăşurare. La momentul scoaterii din apă copilul a plâns, deci era în regulă. După scoaterea din apă, la un moment dat, preotul şi naşii au observat că se moleşise. Preotul a sesizat lucrul acesta. Împreună cu naşii, a chemat SMURD-ul. Preotul are experienţă, nu este începător, nu se pune problema. Nu este primul botez. Aşteptăm să vedem ce spun şi medicii. Dacă s-ar fi întâmplat ceva la scufundare, copilul n-ar plâns”, a declarat Doru Budeanu. 

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Şantierul feroviar uriaş din vestul României. Cum arată calea ferată pe care trenurile vor trece cu 160 km/h VIDEO

Cutremur geopolitic major pe piaţa petrolului şi gazelor naturale: acordul Azerbaidjan-Turkmenistan

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite