Alegeri parlamentare 2020. Rezultate oficiale provizorii. Ce scor a obţinut Alianţa pentru Unirea Românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Adevărul
FOTO: Adevărul

Biroul Electoral Judeţean Suceava a finalizat numărătoarea voturilor pentru alegerile parlamentare 2020. Rezultatele oficiale provizorii sunt surprinzătoare.

Rezultatele finale, potrivit datelor de la Biroul Electoral Judeţean Suceava sunt următoarele:

Camera Deputaţilor: PSD – 28,13%, PNL 24,14%, AUR – 14,45%, USR – 9,75%, PMP – 5,98% şi Pro România – 4,13

Senat: PSD - 28,53%, PNL – 24,63%, AUR – 14,72%, USR – 10,61%, PMP – 6,21% şi Pro România – 4,29%.

Rezultatele sunt suprinzătoare din foarte multe puncte de vedere. În primul rând, PSD câştigă alegerile în municipiul Suceava pentru prima dată în ultimii 16 ani. 

Primăria este condusă de liberalul Ion Lungu, care a obţinut în acest an cel de-al IV-lea mandat. PNL şi USR-PLUS au format o alianţă care asigură majoritatea în Consiliul Local.

Înainte de alegeri, PNL a bătut palma cu mai mulţi primari PSD din judeţ, între care edilul de la Fălticeni, cunoscut fief al social-democraţilor.

 Apoi, la începutul campaniei electorale, mai mulţi primari PSD au anunţat că vor face anti-campanie candidaţilor social-democraţi, fiind nemulţumiţi că pe listele organizaţiei sucevene a fost „paraşutat” pe loc eligibil fiul primarului Piedone.

Marea surpriză este însă AUR, care se situează pe locul III pe judeţ. Noua formaţiune nu are organizaţii în toate localităţile. Nu a apărut la televizor şi nici în ziare. Foarte mulţi nu au ştiut nici măcar cine sunt candidaţii AUR Suceava, până duminică,6 decembrie. 

Pe primul loc la Camera Deputaţilor este afaceristul Mircea Puşcaşu, pe locul II, atreprenorul Gheorghe Acatrinei. Amândoi au ajuns în Parlament. Pe locul I la Senat este sculptorul Mircea Dăneasa.

Alianţa USR-PLUS a reuşit să obţină un scor sub cel de la europarlamentarele din 2019.

Cât priveşte împărţirea mandatelor, calculale actuale arată astfel: PSD: un senator, patru deputaţi; PNL un senator-trei deputaţi; AUR un senator, doi deputaţi; USR-PLUS – un senator, un deputat. 

Socoteala ar putea fi dată peste cap dacă la nivel naţional PMP face pragul. Atunci ar putea să aibă la Suceava un deputat. 

Vă invităm să citiţi şi: 

Alegeri parlamentare 2020. USR conduce la votul în diaspora, fiind urmat de PNL şi AUR - rezultate parţiale

CTP: De 30 de ani, PSD nu a pierdut vreodată alegerile parlamentare


 

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite