Agenții de poliție din Suceava care s-au îmbogățit de pe urma fraudării examenului pentru permis

0
Publicat:

Polițiștii din Suceava ar fi încasat peste 100.000 de euro de la 70 de candidați cărora le-au șoptit răspunsurile la întrebările pentru chestionarul de la proba teoretică a examenului pentru permis.

Ionuț Radu Obreja și banii găsiți FOTO: monitorulsv.ro
Ionuț Radu Obreja și banii găsiți FOTO: monitorulsv.ro

După doi ani de la demararea cercetărilor, procurorii DNA au anunțat că au finalizat cel de-al cincilea dosar privind fapte de corupție legate de eliberarea permiselor de conducere de către Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Suceava.

În acest dosar au fost trimiși în judecată 25 de inculpați, între care angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, instructori și intermediari ai școlilor de șoferi care, în schimbul unor sume de bani, ar fi permis fraudarea probei teoretice a examenului de obținere a permisului de conducător auto unui număr de 70 de candidați, în cursul lunii septembrie 2020.

Între cei trimiși în judecată se numără Ionuț Radu Obreja, comisar șef de poliție la data comiterii faptelor, considerat capul rețelei, și agentul de poliție Gheorghe Perijoc. Restul sunt persoane fizice.

În rechizitoriul întocmit de procurori se arată că în perioada 7 – 18 septembrie 2020, Radu Obreja, prin intermediul inculpatului Gheorghe Ionel Perijoc, ar fi primit, cu titlu de mită, de la un număr de 70 de candidați, suma totală de 118.000 euro, pentru a le sufla candidaților răspunsurile corecte aferente examenului teoretic sau pentru a le permite acestora să intre în sală cu echipamente tehnice de comunicare ori înregistrare audio/video utilizate.

În perioada 2017 - 2020, inculpatul Obreja Radu a determinat mai multe persoane din anturajul său (cercetate în prezenta cauză) ca, în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite a sumelor de bani obținute în modalitatea de mai sus, să dețină, să schimbe, să transfere sau să folosească sumele totale de 1.330.000 euro și 246.500 lei. De asemenea, persoanele respective ar fi încheiat acte juridice, în temeiul cărora au achiziționat pe numele lor, dar pentru inculpatul Obreja Radu-Ionuț mai multe bunuri imobile (terenuri, apartamente, case sau spații comerciale în valoare totală aproximativă de 1.809.465 euro) și bunuri mobile (trei autoturisme, în valoare totală aproximativă de peste 80.000 euro)”, se arată într-un comunicat transmis de DNA.

În cauză a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra următoarelor sume de bani și bunuri aparținând inculpatului Obreja Radu Ionuț, după cum urmează: 123.220 euro, 1.003 dolari americani, 180 lire sterline și 107.900 lei, ridicate de la domiciliul inculpatului Obreja Radu Ionuț, 46 de bunuri imobile (apartamente, terenuri, spații comerciale), 3 autoturisme, 21 ceasuri de lux, bijuterii (36 de piese).

SuceavaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite