Acord de recunoaștere a vinovăției, respins în dosarul fabricii de permise de la Suceava

0
0

Magistrații Tribunalului Suceava au respins acordul de recunoaștere a vinovăției pe care interpusul Radu Popovici, personaj-cheie în dosarul ”fabricii de permise” de la Suceava, l-a încheiat cu procurorii DNA.

Radu Obreja si valiza de bani găsită în timpul perchezițiilor FOTO: monitorulsv.ro
Radu Obreja si valiza de bani găsită în timpul perchezițiilor FOTO: monitorulsv.ro

În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani”, au transmis procurorii DNA în urmă cu câteva săptămâni. 

Decizia magistraților de la Tribunalul Suceava nu este definitivă, mai poate fi atacată la Curtea de Apel.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut că interpusul Radu Popovici a achiziționat pe numele său, dar pentru ofițerul de Poliție Ionuț Radu Obreja, 17 spații comerciale situate în cadrul unei policlinici din municipiul Suceava și un teren în suprafață de 1.000 mp într-o comună din județul Suceava.

De asemenea, tot inculpatul ar fi transformat în valută convertibilă, pe piața neagră, diverse sume de bani primite de la Radu Obreja, și ar fi deținut la locuința sa sumele de 650.000 euro și 246.500 lei, ridicate de procurorii anticorupție cu ocazia unei percheziții domiciliare.

Anchetatorii susțin că interpusul Radu Popovici știa că sumele de bani pe care le primea pentru a face diferite achiziții imobiliare sau pentru a le schimba în valută proveneau din săvârșirea unor infracțiuni de luare de mită și trafic de influență.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra celor 17 spații comerciale, asupra terenului menționat mai sus, asupra sumelor de 650.000 euro și 246.500 lei și asupra sumei de 158.148 lei depusă de inculpat în două conturi deschise de către ANABI. 

În perioada octombrie 2018 - noiembrie 2020, la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.I.V.) Suceava a funcționat o grupare infracțională care a urmărit obținerea de sume de bani, în legătură cu susținerea și promovarea examenelor practice pentru obținerea permiselor de conducere și în legătură cu înmatricularea autoturismelor.

Gruparea ar fi fost condusă de fostul șef al instituției, ofițerul de poliție Radu Obreja, care a fost deja trimis în judecată în alte trei dosare în legătură cu fraudarea examenelor pentru obținerea permiselor auto și este urmărit penal într-o cauză aflată în lucru.

Din grupare făceau parte examinatori auto, patronii unor școli de șoferi și instructori auto. Toți și-au dat mâna pentru a frauda cele două probe ale examenului pentru obținerea permisului de conducere contra unor sume cuprinse între 200 și 6.000 de euro.

Costul fraudării era stabilit în funcție de candidat. Cei care erau semianalfabeți sau analfabeți plăteau mai mult.

„Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se mai arată în comunicatul DNA.

Suceava


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri