Adevărul despre moartea după botez a bebelușului din Suceava. Raportul INML și reacția Arhiepiscopiei

0
Publicat:

Legiștii din Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici (INML) din București au trimis expertiza către dosarul penal în care un preot din Suceava este suspectat că a înecat un bebeluș în anul 2021. Concluziile arată că a avut o moarte violentă.

Ce arată raportul INML despre moartea bebelușului din Suceava / Foto: Shutterstock
Ce arată raportul INML despre moartea bebelușului din Suceava / Foto: Shutterstock

Pe 31 ianuarie 2021, Iustin, în vârstă de o lună și 16 zile, a fost botezat la Biserica Sf. Împărați Constantin și Elena din cartierul sucevean Zamca. După ce a fost scufundat în apă, acesta s-a oprit din plâns și a intrat în stop respirator la scurt timp după ce a fost scos din cristelniță.

Bebelușul a fost transportat de urgență la Spitalul Județean Suceava, unde a fost internat în ATI, dar a murit în noaptea de 31 ianuarie spre 1 februarie.

În cauză s-a deschis dosar penal, instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava. Și, la numai trei luni distanță, legiștii suceveni au oferit o primă reacție oficială, notează Libertatea.

Legiștii suceveni, Lăcrămioara Bălan și Alina-Emilia Horecica, au scris în raportul inițial că bebelușul a murit din cauza „insuficienței cardio-respiratorii acute, pe fondul unei pneumonii interstiţiale, precizând că pruncul era născut prematur, nevaccinat şi nedispensarizat”.

Părinții au contestat expertiza la București, iar acum INML a trimis concluziile care diferă de raportul din Suceava.

Moarte violentă

Legiștii de la INML, dr. Corneliu Octavian Căpățână, dr. Filip Perde și dr. Ana Stroe, au spus că moartea copilului a fost una violentă. 

„Din coroborarea datelor de istoric, datelor medicale din actele medicale puse la dispoziție, cu cele ce reies din filmarea video de la momentul botezului, apreciem că moartea sugarului a fost violentă. Ea s-a datorat insuficienței cardio-respiratorii acute în evoluția encefalopatiei posthipoxice consecutivă aspirării de lichid (apă) în căile respiratorii”.

Medicii fac referire și la consițiile medicale preexistente în cazul bebelușului, „decesul a fost înalt condiționat de patologia acută prezentată de sugar, precum și de prematuritate”, dar subliniază că înecarea cu apă a fost cauza principală a decesului.

„Având în vedere timpul scurt care s-a scurs între momentul submersiei și momentul solicitării echipajului SMURD apreciem că aspirarea apei face parte din lanțul tanatogenerator (n.r. – care a declanșat moartea)”, mai arată expertiza INML.

Diferențele față de raportul local

Legiștii cubureșteni îi mai contrazic pe cei suceveni în ceea ce privește bronhopneumonia. Părinții bebelușului au întrebat, prin intermediul avocatului, cum a făcut cel mic bronhopneumonia în formă severă, așa cum rezulta de la legiștii suceveni.

INML a răspuns că a observat un diagnostic diferit, respectiv probleme pulmonare, dar nu și „bronhopneumonie severă”.

Reacția Arhiepiscopiei

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a reacţionat, joi, după publicarea raportului IML Bucureşti, considerând că „o contestaţie a raportului este un demers firesc'', având în vedere că „este contradictoriu cu cel de la Suceava''.

Într-un comunicat remis de pr Alexandru Flavian Sava, de la Biroul de presă al instituţiei, se mai arată că ancheta nu este finalizată, motiv pentru care părintelui Alexandru Mazarache, cel care a săvârşi slujba de botez a bebeluşului în cauză, „nu îi poate fi aplicată o decizie, alta decât de permisiune de slujire".

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor afirmă sprijinul necondiţionat faţă de familia bebeluşului decedat, „ca datorie morală şi firească, manifestată în relaţia credincios-Biserică", subliniind şi că rânduiala săvârşirii Botezului nu a fost modificată, fiind transmisă preoţilor din eparhie doar o recomandare privind atenţia sporită în cazurile în care bebeluşii au afecţiuni pe care părinţii le fac cunoscute.

„În cazul în care se va decide în sensul vinovăţiei părintelui Mazarache, se vor impune procedurile canonice şi statutare în vederea sancţionării", a arătat pr Alexandru Flavian Sava.

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite