15 persoane au fost trimise în judecată după ce un bărbat a fost omorât în timpul unei partide ilegale de vânătoare. Victima a fost confundată cu un mistreţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La începutul anului 2015, un sucevean de 54 de ani a fost împuşcat mortal în timpul unei partide de vânătoare organizate la Poiana Negri. Vânătorul care a tras glonţul fatidic şi alte 14 persoane care au luat parte la partida ilegală de vânătoare au fost trimişi în judecată de procurorii suceveni.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpatului Claudiu Gheorghe Racz pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, uz de armă fără drept şi braconaj, a inculpatului Gheorghe a Petru Candrea pentru comiterea infracţiunilor de uz de armă fără drept şi braconaj, precum şi a inculpaţilor Gheorghe a Gheorghe Candrea, Nicolai Ivan, Radu Ray, Ioan Marcel Hînceanu, Isidor Ordinschi, Paul Dimitrie Gheorghe Vărăreanu, Gavril Roşuş, Vasile Mîţi, Dorin Laurenţiu Hojbotă, Dragoş Radu Popescu, Gheorghe Hojbotă, Irimie Donisă şi Tudorel Buzilă pentru săvârşirea infracţiunii de braconaj.

La data de 29 decembrie 2014, Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Su­ceava a eliberat autorizaţia de vânătoare colectivă prin care era autorizată organizarea unei partide de vânătoare colectivă în ziua de 2 ianuarie 2015 pe fondul de vânătoare nr. 9 Negrişoara, situat pe raza satului Poiana Negri, comuna Dorna Can­drenilor. Organizatorul respectivei partide de vânătoare era inculpatul Gheorghe a Gheorghe Candrea, paznic de vânătoare. Conform reglementărilor în vigoare la data respectivă, autorizaţia de vânătoare dădea dreptul participanţilor să practice vânătoarea la una sau mai multe specii de vânat indicate expres în cuprinsul autorizaţiei, participanţii fiind un grup mai mare de două persoane; autorizaţia era eliberată pe numele unui organizator de vânătoare, iar termenul de valabilitate era de o zi, fără posibilitatea de prelungire.

Conform prevederilor legii, precum şi celor cuprinse în autorizaţia de vânătoare, inculpatul Gheorghe a Gheorghe Candrea a convocat pentru data de 2 ianuarie 2015 un grup de vânători şi gonaşi format din inculpaţii Nicolai Ivan, Radu Rey, Ioan Marcel Hînceanu, Isidor Ordinschi, Paul Dimitrie Gheorghe Vărăreanu, Gheorghe a Petru Candrea, Gavril Roşuş, Vasile Mîţi, Dorin Laurenţiu Hojbotă, Claudiu Gheorghe Racz, Dragoş Radu Popescu, Gheorghe Hojbotă, Irimie Donisă, Tudorel Buzilă, martorii N.A., R.A.M., C.V., T.P. şi victima G.G..

Partida de vânătoare din ziua respectivă s-a finalizat cu împuşcarea a doi mistreţi şi totodată cu rănirea unui al treilea exemplar. În cursul serii de 2 ianuarie 2015, după finalizarea partidei de vânătoare, victima G.G. i-a informat pe toţi cole­gii săi că el este cel care a tras în al treilea mistreţ şi crede că l-a rănit. Toţi participanţii la vânătoare au hotărât ca în cursul zilei următoare, 3 ianuarie 2015, să se întâlnească pentru a porni în căutarea mistreţului rănit. Acest lucru nu s-a întâmplat însă, deoarece în ziua stabilită vremea era nefavorabilă, astfel că au hotărât să reînceapă căutările în ziua de 4 ianuarie 2015. Acest fapt s-a şi petrecut, în dimineaţa zilei de 4 ianuarie 2015 inculpaţii întâlnindu-se ca de obicei în satul Poiana Negri – în acest interval de timp însă nu s-a solicitat eliberarea unei autorizaţii de vânătoare pentru capturarea animalului rănit.

Bărbat împuşcat mortal de un coleg de vânătoare

Astfel, deşi nu a fost solicitată o nouă autorizaţie de vânătoare, în dimineaţa zilei de 4 ianuarie 2015, în satul Poiana Negri s-au întâlnit inculpaţii Gheorghe a Gheorghe Candrea, Nicolai Ivan, Radu Rey, Ioan Marcel Hîn­ceanu, Isidor Ordinschi, Paul Dimitrie Gheorghe Vărăreanu, Gheorghe a Petru Candrea, Gavril Roşuş, Vasile Mîţi, Dorin Laurenţiu Hojbotă, Claudiu Gheorghe Racz, Dragoş Radu Popescu, Gheorghe Hojbotă, Irimie Donisă, Tudorel Buzilă şi victima G.G..

Inculpatul Gheorghe a Gheorghe Candrea le-a spus vânătorilor că trebuie să prindă mistreţul rănit, după care i-a dirijat pe aceştia spre locul numit „Gligu” din fondul de vânătoare nr. 9 Negrişoara, zonă unde fusese văzut în dimineaţa zilei respective vânatul rănit.

Deşi s-a erijat în ziua de 4 ianuarie 2015 în organizator al unei partide de vânătoare, inculpatul Gheorghe a Gheorghe Candrea nu şi-a îndeplinit obligaţiile prevăzute de lege, în sensul că nu a efectuat instructajul pentru prevenirea accidentelor şi nu a prezentat vânătorilor principalele reguli ale vânătorii.

Din cauza acestor grave carenţe în organizare, vânătorii care au participat la această acţiune s-au deplasat în teren într-un mod total neorganizat, s-au oprit într-un aşa-zis stand în formă de potcoavă fără a cunoaşte care sunt vecinii şi la ce distanţă sunt unii de alţii, în general nu au respectat niciuna din normele imperative ale legii şi nici măcar condiţiile minime de siguranţă individuală pentru o astfel de activitate.

În jurul orei 12.30, de zona respectivă s-a apropiat un mistreţ, probabil cel rănit în urmă cu două zile. Observând apariţia vânatului în bătaia puştii, victima G.G. a tras primul cu arma sa în direcţia acestuia, apoi şi inculpatul Gheorghe a Petru Candrea a tras două focuri de armă în aceeaşi direcţie.

Imediat după ce a tras cu arma, victima G.G. a părăsit standul în care a stat până atunci la pândă, fără ca el sau Gheorghe a Petru Candrea să-i anunţe pe ceilalţi vânători că vânatul este căzut şi pornesc în recuperarea sa.

Din cauza lipsei organizării partidei, precum şi amplasării greşite în stand, inculpatul Claudiu Gheorghe Racz nu a observat că vânatul a fost doborât, a sesizat mişcare în desişul unde ajunsese persoana vătămată şi, considerând în mod eronat că acolo s-ar putea afla vânatul, a tras un foc de armă în direcţia respectivă. Consecinţa lipsei de diligenţă a inculpatului, respectiv încălcarea celor mai elementare norme ale unei vânători (se interzice urmărirea vânatului mare rănit în condiţiile lipsei de vizibilitate şi se execută foc în vânat doar după ce acesta a fost foarte bine identificat) a fost doborârea victimei G.G..

Imediat după focul de armă tras asupra victimei, inculpatul Gheorghe a Petru Candrea s-a deplasat spre locul unde a ajuns G.G. şi a constatat că bărbatul în vârstă de 54 de ani a încetat din viaţă. Abia după acest moment, inculpatul Gheorghe a Petru Candrea a strigat către ceilalţi vânători să înceteze tragerea.

Ulterior au fost informaţi telefonic despre incident şi poliţiştii, care s-au deplasat la faţa locului şi au demarat cercetările specifice.

„Conform concluziilor cuprinse în raportul medico – legal de autopsie, moartea victimei a fost violentă şi s-a datorat dilacerării de cord prin plagă împuşcată toracică. În opinia medicului legist, asupra victimei s-a tras cu un glonţ calibru circa 8 milimetri dintr-o poziţie dinamică, posibil antero – lateral faţă de victimă, persoanele implicate putând fi în ortostatism. Distanţa de tragere s-a apreciat a fi peste 100 de metri, într-o direcţie relativ orizontală. Totodată, în cauză a fost întocmit şi un raport medico – legal veterinar, constatându-se că moartea porcului mistreţ s-a produs prin hemoragie internă prin lezionarea coloanei cervicale şi stop cardio – respirator. În cuprinsul raportului s-a concluzionat că au fost identificate patru plăgi împuşcate provocate de două proiectile diferite”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

Dosarul a fost înaintat spre soluţionare Judecătoriei Vatra Dornei.

Alte ştiri pe această temă:

Vânător împuşcat accidental în picior de un coleg care a vrut să tragă după un iepure

Primarul din Tătuleşti a fost împuşcat în inimă, la o partidă de vânătoare. Lucian Istrate era gonaci, fiind omorât accidental de un consătean

Război total cu bursucii, pe un sector de dig brăilean. S-au folosit arme de foc pentru combaterea animalelor care săpaseră vizuini în corpul digului

SuceavaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite