14 ani de închisoare pentru un cioban de 76 de ani care a ucis un adolescent de 15 ani fiindcă i-a cerut bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Dochiţa. FOTO Dănuţ Zuzeac

Un cioban de 76 de ani a înjunghiat mortal un minor de 15 ani, care împreună cu fratele său i-ar fi cerut ţigări şi bani. Pentru fapta sa, bătrânul a fost condamnat la 14 ani de închisoare.

În toamna anului 2016, un adolescent de 15 ani a fost înjunghiat mortal, pe o stradă din municipiul Fălticeni. Dacă în primă fază principalii suspecţi au fost fratele minorului decedat, un tânăr de 17 ani, şi tatăl acestora, anchetatorii au stabilit că autorul crimei este Vasile Dochiţa, un cioban în vârstă de 76 de ani. Pentru fapta sa, Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Vasile Dochiţa la 14 ani de închisoare, decizia nefiind una definitivă.

În seara zilei de 24 septembrie 2016, în jurul orei 20.30, Vasile Dochiţa, de 76 de ani, un cioban din zona Fălticeniului, se deplasa pe drumul public către stână. Când a trecut pe lângă gospodăria familiei Gherasim, bătrânul a fost implicat într-o altercaţie cu cei doi fraţi, în vârstă de 15 şi 17 ani. Aceştia, fiind în stare de ebrietate, i-ar fi cerut ciobanului ţigări, dar şi bani, după care s-au luat la ceartă cu el.

Scandalul a degenerat rapid, iar bătrânul a scos un briceag cu lama de 10 centimetri cu care i-a lovit pe cei doi fraţi. Ciobanul a declarat la audieri că a fost atacat de cei doi tineri şi că a reacţionat pentru a se apăra. Adolescentul de 15 ani a murit după ce a fost înjunghiat în inimă, în timp ce fratele său de 17 ani a ajuns la spital cu mai multe plăgi tăiate, în abdomen, torace şi la un picior, fiind operat de urgenţă.

La data de 27 septembrie 2016, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul Vasile Dochiţa pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat. Bătrânul a fost reţinut pentru 24 de ore.

„Identificarea autorului a fost posibilă datorită investigaţiilor minuţioase derulate în teren încă de la momentul sesizării faptei, de către o echipă complexă de cercetare formată din lucrători operativi din cadrul IPJ Suceava – Serviciul Investigaţii Criminale, sub coordonarea procurorului criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava”, au arătat procurorii suceveni.

Aceştia au stabilit că în seara zilei de 24 septembrie 2016, în jurul orei 20.30, pe un drum public din municipiul Fălticeni, pe fondul unui conflict spontan, inculpatul Vasile Dochiţa, în vârstă de 76 de ani, a exercitat cu intenţie acte de violenţă grave şi repetate asupra a două victime minore, în vârstă de 15, respectiv 17 ani, pe care nu le cunoştea, folosind un obiect tăietor – înţepător, apt de a produce moartea, respectiv un cuţit tip briceag.

Bătrânul le-a aplicat celor doi minori lovituri cu briceagul în zone vitale ale corpului, producându-le leziuni grave, care în scurt timp au condus la decesul minorului în vârstă de 15 ani şi la rănirea gravă a fratelui său, în vârstă de 17 ani.

Vasile Dochiţa a fost prezentat instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă, judecătorii de la Tribunalul Suceava dispunând arestarea sa pentru 30 de zile sub aspectul comiterii infracţiunii de omor calificat.

„Nu am vrut să-l omor pe băiat, dar s-a întâmplat. Mi-au cerut parale şi ţigări. Amândoi au fugit după mine, m-au lovit, iar eu i-am lovit înapoi”, a declarat Vasile Dochiţa, la intrarea în Palatul de Justiţie.

Fratele adolescentului omorât a fost principalul suspect în acest caz

Criim cumplită produsă pe o stradă din Fălticeni a produs panică în localitate. Un adolescent de 15 ani a decedat după ce a fost înjunghiat în zona inimii. La data de 24 septembrie 2016, în jurul orei 21.00, Poliţia municipiului Fălticeni a fost anunţată prin 112 că doi tineri au fost înjunghiaţi pe strada Pleşeşti Gane din localitate.

Poliţiştii deplasaţi la faţa locului au găsit în faţa unei case cadavrul lui Iulian G., de 15 ani, localnic. Acesta avea o tăietură în zona toracică stânga. În apropiere se afla fratele victimei, respectiv Alin G., de 17 ani, care avea şi el leziuni produse prin înjunghiere în zona omoplatului stâng şi la antebraţul drept. Tânărul de 17 ani le-a povestit poliţiştilor că în timp ce mergea împreună cu fratele său spre un magazin din apropiere, au fost atacaţi din spate de o persoană necunoscută.

La faţa locului a ajuns şi un procuror criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, împreună cu poliţişti din cadrul Serviciului Investigaţii Criminale şi Serviciului Criminalistic. Povestea tânărului de 17 ani nu părea plauzibilă deoarece cei doi fraţi erau desculţi şi erau îmbrăcaţi doar cu tricou şi pantaloni scurţi, deşi afară era destul de rece.

Alin G. a spus că mergea împreună cu fratele său la magazin pentru a cumpăra suc, moment în care au fost atacaţi de un bărbat ce a ieşit dintr-un lan de porumb. Iulian ar fi fost lovit mortal în zona inimii, în timp ce fratele lui a reuşit să scape după ce a fugit în curtea unui localnic, unde a cerut ajutor.

„El a căzut aici, la poartă, dar a fost tăiat mai încolo. Aici a murit, nu a mai putut să meargă mai mult pentru că s-a scurs sângele din el. Au stat toată noaptea poliţiştii şi procurorii. Nu se mai ştie nimic de suspect, nu s-a găsit nici arma crimei. Celălalt frate a povestit că a venit cineva prin spate şi i-a luat la tăiat. Dar este ceva dubios la ei. Spuneau că se duc la suc, dar ei erau desculţi, în maiou. Cum, dar tu te duci la ora aia, desculţ, să cumperi suc? Şi amândoi erau desculţi. Şi la un kilometru şi ceva de casă? Atât este de aici până la primul chioşc. Cel care a murit era in maiou, desculţ şi cu o pereche de blugi tăiaţi, iar fratele lui la fel. Despre ei nu pot să vă spun mare lucru, nu aveam legături unii cu alţii. Nu au creat probleme pe aici, ştiu doar că aveau scandaluri în familie. Am mai auzit că se băteau cu tatăl lor, se certau cu mama lor. De la băutură! Toţi consumau băutură. Mă refer la cei bătrâni. Am mai auzit că băieţii îl mai băteau pe tatăl lor. Mama lor a plecat în străinătate de curând. Au avut o stână făcută cu bani de la băiatul lor mai mare, care este plecat în străinătate, dar nu le-a mers şi a plecat şi mama în străinătate. Poliţiştii îl bănuiau pe tatăl lor, era principalul suspect pentru că au fost de două ori la ei acasă şi nu au găsit pe nimeni. Ei au lumina tăiată”, a declarat Dorel Abălaşei, vecinul la poarta căruia a fost găsit mort Iulian G..

Bărbatul în curtea căruia a intrat Alin G. să ceară ajutor a povestit şi el cum a decurs întreaga discuţie cu tânărul de 17 ani.

„Eu eram la masă şi a intrat în curte şi a întrebat-o pe fata aia mică unde sunt. I-a spus că mănânc şi el i-a spus <<spune-i să vină să ne ajute, că ne-a tăiat>>. Eu am ieşit şi, ştiind că se mai ceartă pe acasă, i-am spus să plece că nu am nevoie de probleme. Nu înţelegeam ce spune, era speriat. Am ieşit cu el din curte şi mi-a zis că a ieşit cineva din porumb şi i-a atacat. Sunt mai multe variante: unii spun că s-ar fi certat şi i-a fugărit de acasă, băieţii spun că veneau de la magazin. Poliţiştii mi-au spus că au fost acasă la ei şi nu au găsit pe nimeni: nici pe sora lor, nici pe băiatul cel mic, nici pe tatăl lor. Ei l-ar fi bănuit şi pe el”, a povestit Mihai Alincăi.

Jandarmii şi poliţiştii au scotocit întreaga zonă pentru a găsi arma crimei, briceagul fiind găsit cu ajutorul detectorului de metale, după ce Vasile Dochiţa le-a indicat anchetatorilor unde a aruncat cuţitul.

Alte ştiri pe această temă:

Prahoveanul acuzat că şi-a ucis iubita şi a incendiat apoi locuinţa ca să şteargă urmele, căutat şi în judeţul Buzău

Încă doi ani de închisoare pentru criminalul din Ploieşti care şi-a ucis amanta. A fost găsit vinovat pentru că i-a furat cardurile victimei

Pedeapsă redusă cu 12 ani pentru un bărbat care şi-a omorât cumnatul şi l-a îngropat în grădină

SuceavaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite