Trei reţete de vară recomandate de regretatul Radu Anton Roman

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhiva
FOTO: Arhiva

Gospodinele care doresc să-şi suprindă musafirii sau membrii familiilor cu un desert răcoritor, trebuie neapărat să studieze cărţile de reţete ale regretatului Radu Anton Roman.

Pasionat de gastronomie, scriitor şi jurnalist, Radu Anton Roman a reuşit să cucerească inimile românilor cu delicioasele sale reţete culinare. Cele mai multe dintre ele au fost culese în timpul călătoriilor sale prin majoritatea zonelor României şi ulterior publicate în cartea sa de bucate denumită „Bucate, vinuri şi obieciuri româneşti”. 

Volumul cuprinde în paginile sale şi câteva reţete de preparate care domolesc dogoarea verii de afară. 

Siropul de pepene galben 

Denumit „sirop de smintoancă de pepene gablen”, acest preparat vrea a fi un produs alimentar extrem de răcoritor. Cei care vor să-l încerce au nevoie de o jumătate de kilogram de seminţe decojite de pepene galben, apă şi zahăr. Modul de preparare este destul de simplu: seminţele decojite se amestecă împreună cu apa şi zahărul până se obţine o pastă. Peste produsul rezultate se adaugă apă minerală sau sifon şi se serveşte cu gheaţă“.

Secretul din bucătăria boieroacielor de demult 

Pasiunea pentru arta culinară l-a inspirat pe Radu Anton Roman să caute reţete culinare şi în istorie. Astfel, autorul a descoperit o reţetă de şerbet, pusă în practică de doamnele de la curţile boiereşti ale Ţării Româneşti. Este vorba despre şerbetul de micşunele. Acest desert se prepară din un kilogram şi jumătate de flori şi frunze de toporaşi, un kilogram şi jumătate de zahăr, 300 ml de apă şi o lămâie. 

Frunzele şi florile se fierb în apă clocotită până se transformă într-o pastă. Apoi se lasă la răcit şi la scurs, iar zeama obţinută se strecoară. Apoi rupul obţinut se amestecă împreună cu zahărul până se leagă. 

Borşul de bostănei 

Dolvecii sunt unul dintre cele mai îndrăgite preparate culinare ale verii. Radu Anton Roman recomandă o reţetă de vară răcoritoare de borş de dovlecei. Pentru preparare este nevoie de 6 dovlecei, o ceapă, un pahar cu smântână, un ou, o legătură de mărar, patru roşii şi un litru de borş. Toate ingredientele se pun într-o oală cu apă, care se lasă să fiarbă, apoi la final se adaugă borşul. 

SloboziaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite