Savanţii români pe care istoria noastră i-a uitat. Unul dintre ei a inventat o maşină care topea zăpada

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă s-au bucurat de recunoaştere internaţională, istoria noastră nu i-a băgat prea mult în seamă. Este povestea câtorva oameni de ştiinţă români foarte puţin cunoscuţi la noi în ţară.

Deşi şi-au dedicat întreaga viaţă studiului şi cercetărilor ştiinţifice, istoria românilor a omis să-i includă în paginile sale. Tocmai de aceea, câţiva savanţi cu origini româneşti sunt recunoscuţi mai repede în străinătate decât în ţara noastră. 

Inventatorul cutiei automate de viteză 

Şoferii de astăzi nici nu şi-ar fi putut imagina ce înseamnă să conduci o maşină cu cutie automată de viteze dacă nu ar fi existat Gogu Constatinescu.

image

Născut la Craiova în secolul  XIX, el este cel care a patentat prototipul cutiei de viteze automată. Evenimentul s-a petrecut departe de graniţele României, în Marea Britanie, ţară care avea să-l adopte pe inginerul român.

Prima femeie medic din România 

Născută în 1875 la Făgăraş Elena Densuşianu - Puşcariu este prima femeie medic din ţara noastră. Ea a reuşit să răzbească într-o epocă în care rolul femeii în societate nu era foarte bine conturat. A studiat la Paris, apoi a revenit în ţară în 1920. 

Datorită priceperii sale a fost numită în fruntea clinicilor de oftalmologie din Bucureşti şi Iaşi şi profesor de histologie la Facultatea de Medicină din Iaşi. Cele mai mari pasiuni ale sale au fost artele plastice şi literatura. 

Inventatorul maşinii de topit zăpada 

Un dispozitiv care ar fi util în zilele noastre, mai ales pe timp de iarnă, îşi are originile cu mai bine de 50 de ani în urmă. Este vorba despre maşina de topit zăpada, inventată de prahoveanul Dumitru Brumărescu. 

image

Brumărescu este unul dintre geniile aeronauticii româneşti care a realizat o sanie - automobil, diferită de cea pe care a realizat-o Henri Coandă, care putea topi zăpada de pe străzi. 

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite