Românii care au făcut armata, chemați la un exerciţiu de antrenament obligatoriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În perioada 14-18 octombrie 2024, în judeţele Buzău şi Ialomiţa este organizat „Exerciţiul de antrenament pentru evaluarea rezervei-MOBEX BZ-IL 24", la care sunt chemați cei care au satisfăcut serviciul militar şi care deţin grad militar în rezervă. Activitatea nu este influenţată în nici un fel de situaţia de securitate din proximitatea României, spun autoritățile.

Rezerviști. FOTO arhivă Centrul Militar Județean Ialomița
Rezerviști. FOTO arhivă Centrul Militar Județean Ialomița

Precizarea a fost făcută de Centrul Militar Judeţean (CMJ) Ialomița, care a subliniat că nu există motive de îngrijorare.

Exerciţiul este organizat în baza aprobării Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, în cadrul acestuia urmând a fi verificate şi antrenate structuri ale Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

„La acest exerciţiu sunt chemaţi, doar cetăţenii care au satisfăcut serviciul militar şi care deţin grad militar în rezervă nefiind chemaţi cetăţeni încorporabili, care nu au satisfăcut stagiul militar, cu menţiunea că, în conformitate cu art. 86 alin. (4) din Legea 80/1995, cadrele militare în rezervă au obligaţii militare până la împlinirea vârstei de 63 ani, iar soldaţii şi gradaţii în rezervă au obligaţii militare până la împlinirea vârstei de 55 ani, conform prevederilor art. 41 alin. (1) din Legea nr. 446/2006...Rezerviştii au obligaţia de a participa la antrenamentele şi exerciţiile de mobilizare, la solicitarea structurilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale, în baza ordinelor de chemare emise de către CMJ Buzău şi înmânate rezerviştilor de către structurile MAI”, precizează CMJ Ialomița.

Rezerviştii participanţi la exerciţiu, care au domiciliu în altă localitate decât cea a structurii la care urmează să se prezinte beneficiază de decontarea cheltuielilor de transport...

„Angajatorii au obligaţia, de a asigura prezenţa salariaţilor care au calitatea de rezervist la aceste activităţi prin acordarea unui concediu suplimentar plătit în ziua participării la exerciţiu...", informează CMJ.

Refuzul de a primi ordinul de chemare sau neprezentarea constituie contravenție

Potrivit Centrului Militar Judeţean Buzău, exerciţiul se planifică şi se organizează pe timp de pace şi nu este influenţat de situaţia de securitate din proximitatea României.

„Transmitem, pe această cale, cetăţenilor judeţului Buzău că această activitate nu este influenţată în nici un fel de situaţia de securitate din proximitatea României şi nu există motive de îngrijorare, iar rezerviştilor faptul că sunt aşteptaţi cu toată disponibilitatea instituţională la sediul unităţilor unde sunt încadraţi, cu menţiunea că în anumite unităţi vor desfăşura, pe durata unei zile, un program de instruire de 8-10 ore, ceea ce constituie un prilej pentru revederea cu foştii camarazi şi pentru reamintirea unor deprinderi specifice fiecărei arme şi specialităţi militare", precizează sursa citată.

Autorităţile atrag atenţia că refuzul de a primi ordinul de chemare sau neprezentarea rezerviştilor la exerciţiile şi antrenamentele de mobilizare constituie contravenţie (potrivit art. 80 alin. (1) lit. a) și lit. h) din Legea 446/2006 și se sancționează cu amendă de la 8 puncte la 16 puncte, respectiv de la 2 puncte la 6 puncte, conform prevederile art. 81 alin. (1) lit. b) și d) din aceiași lege).

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite