Protest în faţa Primăriei Urziceni. Se cere demisia primarului orașului unde o femeie a născut pe trotuar

0
Publicat:

Asociaţia Platforma Civică Aresel a organizat, vineri, în faţa Primăriei Urziceni, o acţiune prin care a transmis nemulţumirea faţă de ceea ce s-a întâmplat la spitalul din localitate, unde o tânără a născut pe trotuar. La protest s-a cerut demisia primarului.

O femeie a născut pe trotuar la Urziceni FOTO Captură video
O femeie a născut pe trotuar la Urziceni FOTO Captură video

La acţiune au fost prezente 70-80 de persoane purtând tricouri albe cu mesaje prin care cer demisia primarului, mesaje de susţinere pentru tânăra care a născut şi mesaje antirasism.

"Este un moment cultural artistic în faţa primăriei din Urziceni. Suntem în jur de 70-80 de persoane, cu tricouri pe noi cu diferite mesaje, unul este: "Atunci când spitalul nu te ajută, Dumnezeu te salvează", în care spunem "Domnule primar, când intră Urziceni în Uniunea Europeană?", mai multe mesaje. Stăm toţi în rând cu o cerere de demisie pentru domnul primar, o înregistrăm la registratură, după care facem o rugăciune pentru fata care a născut şi cam atât", a declarat, pentru Agerpres, unul dintre coordonatorii Platformei Civice Aresel, Giuliano Dumitru.

Întrebat dacă a ieşit cineva din primărie să vorbească cu ei, acesta a spus că viceprimarul din Urziceni le-a transmis doar să păstreze liniştea şi să nu blocheze intrarea în instituţie. Reprezentanţii Platformei Civice Aresel spun că au dorit să îi transmită primarului din Urziceni să îşi dea demisia după cele întâmplate şi să îşi ceară scuze familiei fetei care a născut şi comunităţii rome.

"Să ceară scuze comunității rome"

În declaraţii publice, primarul din Urziceni, Constantin Sava, a subliniat că fata care a născut pe trotuar este de etnie romă şi că are dizabilităţi. "În primul rând îi cerem să îşi dea demisia, să îşi ceară scuze familiei fetei şi comunităţii rome din România şi din Bărbuleşti, pentru că dânsul a încălcat un articol din Convenţia pentru drepturile omului, respectiv articolul 14, instigând la ură rasială, spunând cumva că faptul că nu au în Spitalul Urziceni medici, nu au o secţie bine pusă la punct se datorează romilor din Bărbuleşti, că atunci când vin la spital vin în număr foarte mare, sute de inşi şi vin şi se spală în spital, deranjează medici... Practic, ce a făcut dânsul? A instigat la ură rasială", spune Giuliano Dumitru.

Primăria a avizat negativ cererea

Platforma Civică Aresel a anunţat că a depus la Primăria Urziceni o cerere de autorizare a unui protest împotriva primarului Constantin Sava pentru data de 4 august.

"Primăria a decis să avizeze negativ această cerere de protest, utilizând tertipuri legale. Printre semnatarii procesului-verbal, prin care a fost decisă respingerea cererii noastre de protest, se află şi primarul Constantin Sava. Noi considerăm profund nedemocratic acest act şi încă o dovadă de stângăcie a domnului Sava, faptul că cineva poate decide să oprească un protest împotriva sa. În consecinţă: vineri, 4 august, începând cu ora 11,30, un număr mai redus de activişti Aresel împreună cu membrii ai comunităţii locale din Bărbuleşti, judeţul Ialomiţa, vor cere printr-o manifestare cultural-artistică, decent, fără scandări, demisia primarului din Urziceni", a informat, anterior, Platforma Civică Aresel.

Prejudicii imense

Reprezentanţii asociaţiei consideră că declaraţiile lansate de către primarul din Urziceni în spaţiul public au adus prejudicii imense de imagine minorităţii rome din România, "găsindu-i pe aceştia vinovaţi pentru modul incompetent în care este administrat Spitalul Municipal din localitatea condusă de domnia sa". 

Asociaţia Platforma Civică Aresel precizează că este o organizaţie neafiliată politic, al cărei obiectiv este combaterea rasismului şi a inegalităţilor sociale, politice şi economice dintre romi şi restul populaţiei.

Poliţia face anchetă la Urziceni, iar ministerul Sănătăţii a catalogat nașterea pe trotuar, în fața spitalului Urziceni, drept un "incident inacceptabil"şi a trimis Inspecţia Sanitară de Stat în control. Au fost aplicate mai multe amenzi, iar managerul unității medicale, Daniela Ianuș a fost demisă la douăz ile după incidentul halucinant.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite