FOTO Hagieni, satul „fantomă” din Bărăgan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Localitatea Hagieni a fost Ştearsă de pe harta Ialomiţei, în timpul celor mai mari viituri din istoria judeţului. Se întâmpla la mijlocul anilor 1970, dată la care apele Ialomiţei au măturat în calea lor sute de case şi gospodării.

Furia apelor

Sunt 43 de ani de când Hagienul este considerat un sat depopulat. Asemeni lui mai sunt şi alte foste aşezări umane, amplasate prea aproape de malurile Ialomiţei. În anii 1970, apa i-a luat prin surprindere pe localnici.

S-au trezit în miezi de noapte că viitura le-a distrus toată agoniseala. Mulţi dintre ei au reuşit să fugă, iar cei neputincioşi au fost omorâţi de furia apelor. Hagieniul de astăzi  păstrează vii momentele în care apa a invadat gospodăriile oamenilor.

Semn al faptului că satul a fost cândva locuit, stau cele câteva case dărăpănate care au mai rămas în picioare, după ce au fost lovite apele râului Ialomiţa.

Singura care a rezistat viiturii este mânăstirea Hagieni. Vechi de câteva sute de ani, lăcaşul de cult adăposteşte astăzi câţiva călugări şi aşteaptă pelerini la fiecare slujbă de duminică. Printre cei care participă la liturghii este şi Ion Mihalcea (70 de ani).

Fuga din calea viituri

Asemeni altor oameni a fugit din calea apelor şi s-a refugiat la Ţăndărei, acolo unde acum există cartierul sinistraţilor, denumit „Sinistraţi”. „Dormeam liniştit în pat, când apa ne-a intrat pe geamuri şi pe uşi. N-am mai avut ce să facem ne-a prins în casă. Am reuşit să urcăm pe acoperiş şi aşa am scăpat” îşi aminteşte omul clipele de groază prin care a trecut.

Puţini dintre foştii localnici s-au mai întors la Hagieni. Satul a fost inclus în componenţa comunei Mihail Kogălniceanu, însă aşezarea umană mai are cel mult 10 suflete.
 

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite