Etnologul Răzvan Ciucă, omul care a construit Muzeul de Agricultură a României, s-a stins din viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Etnologul Răzvan Ciucă, un iubitor al satului rpmânesc FOTO facebook/Muzeul Naţional al Agriculturii Slobozia
Etnologul Răzvan Ciucă, un iubitor al satului rpmânesc FOTO facebook/Muzeul Naţional al Agriculturii Slobozia

Omul care şi-a dedicat întreaga viaţă culturii şi care a pus bazele singurului muzeu din România în domeniul agriculturii s-a stins din viaţă la Slobozia. Etnologul Răzvan Ciucă a pus umărul la înfiinţarea Muzeului Agriculturii din Bărăgan.

Decesul acestuia a fost anunţat de către colectivul Muzeului Naţional al Agriculturii, care a prezentat repere importante din cariera etnologului.

"Încă din tinereţe, Răzvan Ciucă s-a dedicat ideii înfăptuirii unui muzeu al agriculturii româneşti, ceea ce s-a împlinit în anul 1990, când s-a emis Decizia de înfiinţare a Muzeului Agriculturii din România, deschis publicului în martie 1996. A fost conducătorul acestei instituţii de la început până în anul 2011, când a ieşit la pensie", a anunţat colectivul muzeului din Slobozia.

De asemenea, Răzvan Ciucă a fost un neobosit cercetător pe întreg teritoriul românesc, în căutare de maşini agricole vechi, mijloace de transport, unelte şi ustensile folosite în gospodăriile ţărăneşti. Un interes deosebit a avut şi pentru tradiţiile şi obiceiurile strămoşeşti, pe care le-a reînviat în cadrul activităţilor cu publicul la muzeu.

"De numele lui Răzvan Ciucă se leagă şi salvarea monumentului istoric Biserica de lemn Sf. Nicolae, care, în toamna anului 2000, cu sprijinul Consiliului Judeţean Ialomiţa şi al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor, a fost adusă, de la Poiana, în parcul de lângă muzeu, fiind creată o nouă parohie, Bunavestire, pentru credincioşii din zonă. 

Îi mulţumim pentru moştenirea culturală lăsată generaţiilor viitoare şi transmitem sincere condoleanţe familiei îndurerate!", au anunţat reprezentanţii instituţiei.

Vă recomandăm să citiţi şi:

EXCLUSIV Expert în istoria Europei de Est, despre actualul război: „Putin se teme de România”

LIVE TEXT | Război în Ucraina.  „Conducerea” Crimeei a părăsit brusc peninsula. Ruşii acuză de atacurile din Crimeea o organizaţie islamistă a tătarilor, „coordonată” de Kiev

SloboziaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite