Parada modei pe crestele munților. Cele mai neobișnuite și nepotrivite ținute din Bucegi FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Șlapangiul” de munte, „fashionistul” de Bucegi, „Mimbo” de creastă sau „Indianca Talpă Iute” sunt noile categorii de turiști care au invadat cele mai periculoase trasee de creastă din Bușteni, ignorând reguli elementare ale unei drumeții la munte, dar și sfaturile disperate ale salvatorilor

Ținute trăsnite și neadecvate pe crestele munților Bucegi FOTO Sergiu Olteanu
Ținute trăsnite și neadecvate pe crestele munților Bucegi FOTO Sergiu Olteanu

Îmbrăcați în ținută de plajă, dichisiți, cu poșeta la subraț, cărând cu ei umbrele de soare în loc de pelerine de ploaie sau haine pentru vânt, mulți dintre turiștii care ajung prima dată la altitudini mai mari de 2.000 de metri devin victime sigure ale accidentelor grave.

Când se pomenesc la ananghie, cer insistent să fie recuperați de prin văgăunile prin care au ajuns, pentru că nu au nici măcar noțiuni minime despre ce înseamnă un traseu pe munte, sfidând în același timp indicatoarele, dar și sfaturile oamenilor experimentați care îi roagă să se întoarcă din drum într-o zonă sigură.

Turist surprins pe munte, la cota 2500, în șlapi și cu poșetă FOTO Sergiu Olteanu
Turist surprins pe munte, la cota 2500, în șlapi și cu poșetă FOTO Sergiu Olteanu

Mai grav este că, în ultima perioadă, după câte mărturisesc salvamontiștii, traseele de abrupt sunt abordate inclusiv de tineri care se află sub influența drogurilor sau în stare avansată de ebrietate.

Imagine surprinsă de meteorologul Radu Manta, marți, 30 august, în Bucegi, la peste 2500 altitudine
Imagine surprinsă de meteorologul Radu Manta, marți, 30 august, în Bucegi, la peste 2500 altitudine

Aproape că nu este sfârșit de săptămână când la dispeceratul 0SALVAMONT să nu fie primite cel puțin 20 de apeluri în doar 24 de ore, de regulă pe timpul nopții, din  partea unor astfel de inconștienți care pun în pericol și viețile lor, dar și pe cele ale salvamontiștilor.

Ajunși în culmea disperării din cauza indivizilor care nu înțeleg că vacanța în munți nu înseamnă nici pe departe „litoralul pentru toți”, oamenii care locuiesc de-o viață la altitudini mai mari de 2000 de metri, i-au pozat demonstrativ și i-au împărțit pe categorii turiștii îndărătnici care au cotropit de-a dreptul în această vară platoul Bucegilor.

Cu pălărie de stofă și pantofi de stradă, pe munte FOTO Sergiu Olteanu
Cu pălărie de stofă și pantofi de stradă, pe munte FOTO Sergiu Olteanu

Turistul „șlapangiu” sau „mimbo”

Aici se califică cei care ajung în vârf de munte încălțați cu șlapi de plajă, îmbrăcați doar cu bermude și tricou mulat, evident, fără să aibă cu ei un rucsac în care să-și poată ține măcar un hanorac mai gros.

Un astfel de cetățean a fost fotografiat de către specialiștii de la statia meteorologica Omu din Bucegi. Bărbatul nu părea să aibă mai mult de 30 de ani și reușise cumva să ajungă până la Sfinx în papuci de plajă, decupați, evident deloc potriviți pentru traseul accidentat pe care îl abordase.

„Ei nu înțeleg că condițiile meteo se schimbă de la un minut la altul, vremea este imprevizibilă, nu poți să mergi așa pe munte” - Sergiu Olteanu, meteorolog și ghid montan

Turistul purta pe umăr o poșetă, probabil a prieteni sale care îl însoțea în aventură. Nici fata nu era mai bine echipată, fiind încălțată cu adidași de stradă și îmbrăcată tot în pantaloni scurți și un tricou.

Cei doi nu aveau la ei alt echipament, dar s-au încăpățânat să coboare de la Vârful Omu (2.505 m), astfel încălțați, până la Mălăiești, un traseu ușor, dar care durează cel puțin o oră pentru o persoană familiarizată cu o coborâre pe potecă accidentată.

Deși au fost sfătuiți să  renunțe la drumeție pentru că vremea urma să se schimbe radical în scurt timp, „șlapangiii” au ignorat avertismentul, chiar dacă venea din partea celei mai indicate persoane să facă acest lucru: meteorologul de serviciu de la stația Omu(care este și un experimentat ghid montan).

Turiști în șlapi pe traseu montan FOTO Sergiu Olteanu
Turiști în șlapi pe traseu montan FOTO Sergiu Olteanu

„Le-am atras atenția, i-am îndrumat să se întoarcă, le-am arătat că vine o aversă însoțită de descărcări electrice, că scade temperatura. Cu cât încercam mai mult să îi fac să renunțe la traseu și să se întoarcă, cu atât se încăpățânau mai tare sa coboare. Inițial au dorit să plece pe Valea Gaura sau prin Turnurile Țigănești la Mălăiești, dar au ales în cele din urmă traseul Poteca de Vară”, a explicat meteorologul Sergiu Olteanu.

Acesta a precizat că pe munte vremea este extrem de schimbătoare, iar cerul complet senin se poate acoperi cu nori în câteva minute. În plus, la altitudini mai mari de 2.500 de metri, ploaia nu este ca un duș cald de vară, ci o măzăriche înghețată, pentru care este absolut necesar un echipament adecvat, ca să eviți hipotermia.

„Au plecat, nici nu m-au băgat în seamă. Chiar mai era un băiat acolo, care le-a atras și el atenția, dar degeaba. Ce faci dacă plouă și ți se udă șlapul și-ți alunecă piciorul? Ce faci dacă ploaia se transformă în măzăriche și temperatura scade la patru grade? Nu știu ce făceau. Sunau la Salvamont, ce să facă. În weekend sunt tot mai mulți, sunt în general tineri, cam până în 30 de ani. Ei nu înțeleg că condițiile meteo se schimbă de la un minut la altul, vremea este imprevizibilă, nu poți să mergi așa pe munte”, a explicat, pentru ziarul „Adevărul”, Sergiu Olteanu.

„Nunți, botezuri, cumetrii” și „Talpă Iute”

Categoria este dedicată domnilor care ajung pe munte îmbrăcați ca la nuntă: pantofi pentru costum, pantaloni de trening și neapărat pălărie din fetru. Sunt la fel de expuși pericolelor care și partenerii lor de traseu, „șlapangiii”

Tânără  încălțată total neadecvat pentru o ascensiune pe stânci FOTO Sergiu Olteanu
Tânără încălțată total neadecvat pentru o ascensiune pe stânci FOTO Sergiu Olteanu

Categoria „Talpă Iute” (cu toc) este rezervată domnișoarelor care abordează curajos traseul de creastă, prin zone nemarcate, echipate în colant de bumbac, neapărat cu logo al unui brand renumit la vedere și cu bocanci cu toc.

„Umbrellacorporation”

Acesta este tot o categorie dedicată domnișoarelor care țin să fie elegante inclusiv printre stânci, la peste 2.000 de metri altitudine. Sunt încălțate cu „ciocate”, evident cu toc, și, în loc de pelerină de ploaie, au umbrele viu colorate.

Echipament total neadecvat pentru un traseu pe munte FOTO Sergiu Olteanu
Echipament total neadecvat pentru un traseu pe munte FOTO Sergiu Olteanu

Cei mai mulți dintre tipurile de turiști menționați aici ajung în cele din urmă clienți ai echipelor de Salvamont, solicitați până la refuz mai ales în weekend.

Degeaba salvatorii montani postează pe paginile de Facebook fotografii clare cu turiștii nepregătiți care se aventurează pe trasee dificile și ajung să fie recuperați pe targă sau, mai rău, cu elicopterul SMURD.

Imaginile devin virale pe internet, sunt ironizate, comentate, dar fără rezultat. Valul de „șlapangii” este tot mai mare și deja tinde să predomine pe complicatele și durele trasee de creastă.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite