Cum au reuşit doi preoţi să creeze o reţea infracţională specializată în fraude bancare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi preoţi, unul din Ialomiţa  şi celălalt din Călăraşi au fost recent trimişi în judecată de procurorii DIICOT de la Slobozia. Anchetatorii acuză feţele bisericeşti de înfiinţarea unei reţele infracţionale, care accesa credite de nevoi personale prin metode mai puţin ortodoxe. Astfel au fost înşelate un număr de 30 de unităţi bancare din Ialomiţa, Călăraşi şi Bucureşti, prejudiciul creat depăşind 3 milioane de lei.

Infractori în casa Domnului

Potrivit procurorilor DIICOT de la Slobozia, gruparea infracţională a preoţilor era în vizorul anchetatorilor de mai bine de şapte ani. În tot acest timp, organele judiciare au căutat suficiente probe pentru a demonstra vinovăţia preoţilor Eugen Robert Alexe, duhovnic la biserica din satul ialomiţean Păltiniş, şi Dumitru Cojocaru, preot în satul călărăşean Cucuieţi.

Totul a plecat de la o sesizare a filialei din Slobozia a Băncii Comerciale Române, ai cărei reprezentanţi au declarat Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Ialomiţa faptul că un elev de la Seminarul Teologic din Slobozia a solicitat un credit de nevoi personale de 5000 de euro.

 În urma verificărilor poliţiştilor s-a demonstrat faptul că elevul respectiv fusese obligat de preotul din Păltiniş să obţină finanţarea.

Pentru a fi credibil în faţa funcţionarilor de la bancă, elevului i-au fost înmânate de către preotul Eugen Robert Alexe documente fictive prin care demonstra că este salariat la o societate comercială.

Cazul s-a aflat o bună perioadă de timp sub supravegherea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Ialomiţa, care l-au declinat către anchetatorii de la DIICOT Ialomiţa.

3 milioane de lei prejudiciu

Procurorii DIICOT au descoperit şi modul de operare al reţelei pusă la cale de duhovnici. Scenariul infracţiunilor era foarte bine realizat. Preoţii au obligat un grup de 23 de enoriaşi din parohiile unde slujeau să meargă la bănci şi să solicite credite de nevoi persoane, urmând ca banii să le revină feţelor bisericeşti. Potrivit rechizitoriului procurorilor DIICOT, „fiecăruia dintre inculpaţi îi revenea 40 % din suma încasată în urma accesărilor creditelor”.  

Aflaţi în pragul sărăciei, oamenii au fost foarte repede convinşi să devină complici  în toată această afacere necurată. Pentru a prea cât mai credibili în faţa funcţionărilor de la băncile unde au solicitat liniile de credit, preoţii i-au transformat pe enoriaşii complici în salariaţi fictivi.

Astfel, beneficiind de documente false, oamenilor le-au fost înmânate adeverinţe de salariat, precum şi copii după contractele de muncă, emise pe numele unor  societăţi fantomă.

Anchetatorii DIICOT au reuşit să identifice un  număr de trei firme fictive: SC Mike International Ştefăneştii de Jos, SC Agricount SRL Mărginenii de Jos sau SC Riem 99 SRL.  

Valoarea creditelor era variabilă, complicii solicitând băncilor sume cuprinse între 16 mii de lei şi 33 de mii de euro.

Astfel, s-a reuşit crearea unui prejudiciu de peste 3 milioane de lei. Prin acest sistem, reţeaua infracţională a reuşit să înşele un număr de 30 de unităţi bancare de pe raza judeţelor Ialomiţa, Călăraşi şi de pe raza municipiului Bucureşti.  

Cercetările în acest caz s-au încheiat recent, ocazie cu care procurorii DIICOT au trimis cazul preoţilor în judecată la Tribunalul Bucureşti.

Reacţia Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor

Cei doi preoţi inculpaţi se află momentan în stare de libertate, până când instanţa va decide ce fel de pedepse le va aplica. Cât despre situaţia profesională a preoţilor, reprezentanţii Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor susţin că unul dintre preoţi este momentan suspendat din funcţie, celălalt profesând în continuare.

Preotul dezbrăcat de hainele sfinte este Eugen Robert Alexe de la Păltiniş, iar cel care  încă slujeşte este Dumitru Cojocaru din satul Cucuieţi. „În cazul preotului de la Păltiniş s-a luat decizia suspendării pentru că nu a dat ascultare Consorţiului Episcopal, iar preotul de la Cucuieţi a rămas în sat să slujească” a declarat pentru site-ul de ştiri independentoline.ro Nicuşor Dascălu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor

Citiţi şi:

Caracatiţa unei fraude bancare "garantate"

Un grup format din demnitari şi bancheri este acuzat de DIICOT că a fraudat mai multe bănci prin credite garantate de stat. Capii reţelei erau un fost spion DIE şi un om de afaceri controversat din Olteniţa. "Adevărul" vă prezintă reţeta şi reţeaua unei fraude de 22 de milioane de euro, fără precedent în România.


UPDATE Preotul Penitenciarului Bacău, capul reţelei de trafic cu telefoane mobile pentru deţinuţi, a fost reţinut. Anchetă la închisoare

Zeci de mascaţi, poliţişti şi ofiţeri anticorupţie au descins în dimineaţa zilei de vineri, 20 septembrie, la Penitenciarul Bacău, pentru a destructura reţeaua pusă la punct de preotul închisorii.


UPDATE VIDEO Preotul care îi dota cu telefoane pe puşcăriaşii din Bacău a fost arestat pentru 29 de zile. Duhovnicul deţinuţilor a plâns în braţele soţiei

Preotul Octavian Balan, cel care, de zece ani, era duhovnicul deţinuţilor din Bacău, a fost arestat, astăzi, pentru 29 de zile. Magistraţii Tribunalului Bacău au luat aceeaşi măsură şi pentru celelalte patru persoane din dosar, acuzate, alături de duhovnic, că făceau trafic cu telefoane în penitenciar.

SloboziaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite