UPDATE Preotul Penitenciarului Bacău, capul reţelei de trafic cu telefoane mobile pentru deţinuţi, a fost reţinut. Anchetă la închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preotul Octavian Bălan de la Penitenciarul Bacău FOTO Adevărul
Preotul Octavian Bălan de la Penitenciarul Bacău FOTO Adevărul

Zeci de mascaţi, poliţişti şi ofiţeri anticorupţie au descins în dimineaţa zilei de vineri, 20 septembrie, la Penitenciarul Bacău, pentru a destructura reţeaua pusă la punct de preotul închisorii.

UPDATE 13.30 „Fiind o acţiune în desfăşurare, nu putem prezenta deocamdată un punct de vedere oficial“, a declarat Cristina Cârlan, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Bacău. Conducerea închisorii va începe o anchetă internă coordonată de Comisia de disciplină. Preotul Balan riscă chiar şi destituirea din sistemul Administraţiei Penitenciarelor. 

UPDATE 13.55 Preotul a fost dus în arestul IPJ Bacău, iar audierile continuă, alte persoane acuzate în dosar dând declaraţii. Mai-marii Bisericii refuză să facă, deocamată, vreun comentariu. „La instituţia noastră, nu a fost primită nicio adresă oficială din partea vreunei instituţii a statului cu privire la cele întâmplate. Aşteptăm şi noi o hotărâre a instanţei cu privire la acest caz, ca să putem lua o decizie“, a declarat preotul Constantin Gherasim, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. El a mai adăugat că, pe durata cât preotul este anchetat, există un alt om al Bisericii care îi va ţine locul în biserica penitenciarului. 

UPDATE 13.20 Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău au emis pe numele preotului penitenciarului ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore. Acesta va fi prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. Octavian Balan s-a prevalat de dreptul la tăcere.

UPDATE 12.50 Felix Bănilă, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, afirmă că în vizor sunt şi mai multe neveste şi concubine ale deţinuţilor, care sunt acuzate de complicitate. „Preotul Octavian Balan este acuzat de luare de mită şi de introducere de bunuri interzise în penitenciar. Vor fi audiaţi mai mulţi agenţi din închisoarea băcăuană“, a declarat Felix Bănilă. 


Oamenii legii au percheziţionat capela bisericii din penitenciar şi zeci de celule ale deţinuţilor. 

Poliţiştii au găsit asupra preotului unităţii, Octavian Bălan, patru telefoane mobile ascunse sub sutană, pe care urma să le introducă în penitenciar, precum şi suma de 800 de lei, primită şpagă de la familiile deţinuţilor, pentru serviciile făcute.

Preotul Octavian Bălan a fost dus la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău pentru audieri. Ofiţerii anticorupţie continuă percheziţiile în penitenciar, la casele mai multor agenţi din penitenciar şi ale unor deţinuţi. Percheziţiile au fost extinse şi la vila preotului şi la locuinţele mai multor deţinuţi.

Este primul caz din România în care un preot de penitenciar a fost reţinut de procurori. Acest lucru a fost posibil cu sprijinul Direcţiei de Prevenire a Criminalităţii şi Terorismului din cadrul Autorităţii Naţionale a Penitenciarelor şi coordonată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, împreună cu ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie. 

Octavian Bălan, angajat la penitenciar în anul 2003, este considerat capul reţelei de trafic cu telefoane mobile, reţea din care ar face parte şi mai mulţi agenţi angajaţi.

Deţinuţii aflaţi în regim deschis sau semideschis primeau telefoanele mobile în capela bisericii aferente penitenciarului, atunci când mergeau la spovedanie. În cazul deţinuşilor aflaţi în regim închis, care nu aveau voie să părăsească celulele, telefoanele erau oferite de câţiva agenţi ai penitenciarului aflaţi mână în mână cu preotul Octavian Bălan.

Preotul primea telefoane de la rudele deţinuţilor în afara penitenciarului şi taxa fiecare aparat introdus cu sume între 200 şi 300 de lei.

Bălan le specfica celor interesaţi că dorea mobile de mici dimensiuni, pentru a putea fi introduse lejer în penitenciar. Anchetatorii adună informaţii pentru a proba că preotul a introdus în penitenciar sute de aparate mobile.

Se autointitula „părintele-director” al închisorii

Angajaţii închisorii băcăuane susţin că ascensiunea lui Octavian Bălan a fost una fulminantă. Dacă în anul 2003 era preot la o biserică din comuna Urecheşti, în ultimul an el se lăuda la Episcopie că este „părinte-director”, pentru că, ocazional, o înlocuia pe Geanina Ştefan, director-adjunct al Penitenciarului Bacău, când aceasta pleca în concediu. Preotul nu avea grad militar.

Intrarea principală în penitenciarul este dotată cu un sistem de control şi de detectare a obiectelor din metal şi a dispozitivelor electronice. Însă, spre deosebire de alţi vizitatori, preotul Bălan - fiind om al Bisericii - nu trecea prin dispozitivul de detecţie a obiectelor ascunse, intrând nepercheziţionat în penitenciar.

La Penitenciarul Bacău sunt închişi minori delincvenţi şi femei, precum şi persoane aflate în arest preventiv.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite