Crescătorie ilegală de vipere în Ialomiţa. 69 de reptile venioase ţinute în condiţii misterioase la Sudiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viperele erau ţinute la secret pe raza localităţii ialomiţene Sudiţi FOTO: arhivă slobozia.adevarul.ro
Viperele erau ţinute la secret pe raza localităţii ialomiţene Sudiţi FOTO: arhivă slobozia.adevarul.ro

Cazul unui ialomiţean muşcat de o viperă s-a finalizat cu o anchetă în toată regula. Bărbatul a fost pus sub urmărire penală, după ce poliţiştii ialomiţeni au descoperit că acesta deţinea ilegal la Sudiţi, în judeţul Ialomiţa, o crescătorie de reptile veninoase.


Un bărbat de 45 de ani, pe numele său Emilian Marcu, a ajuns în stare gravă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia, după ce a fost muşcat de mână de o viperă. Omul a ajuns pe patul de spital abia la câteva ore de la incident, iar pentru a nu avea de suferit el a fost transferat de urgenţă la Spitalul Floreasca din Bucureşti. Întâmplarea i-a lăsat fără cuvinte pe medicii de la Slobozia.

„Este o premieră acest caz. De 60 de ani, de când există acest spital, n-am fost nevoiţi să tratăm asemenea pacienţi. Ni s-a reproşat că n-am avut ser antiviperin să-i administrăm... De unde să avem, dacă nici nu ştiam de existenţa acestui crescător şi a viperelor sale? Dacă ni se aducea la cunoştinţă cu siguranţă ne aprovizionam cu tot ceea ce era necesar. Nici el n-avea acasă aşa ceva... A venit la noi legat la mână cu un garou!» ne-a declarat medicul Vasile Olaru, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia.

Deşi specialiştii din Slobozia păreau rezervaţi în ceea ce priveşte recuperarea bărbatului muşcat de viperă, acesta nu a fost foarte afectat de veninul care i-a pătruns în organism. După 3 zile petrecute pe secţia Toxicologie a Spitalului Floreasca, el a fost externat.

„Mă simt foarte bine şi n-am păţit nimic... Mi-a fost puţin rău, dar acum sunt bine. După cum vedeţi sunt la serviciu şi stau pe picioarele mele“ a declarat crescătorul de vipere.

Vestea bărbatului muşcat de şarpele veninos a pus pe jar autorităţile judeţene. Au fost făcute mai multe verificări şi s-a constatat faptul că Emilian Marcu era un crescător de vipere neautorizat de către Direcţia Sanitară Veterinară Ialomiţa. Concret, acesta deţine ilegal, într-o anexă a unui fost CAP de pe raza localităţii Sudiţi, un număr de 69 de vipere. 20 dintre animale sunt proprietate personală, iar alte 49 le-a primit în custodie, pe bază de contract de comodat, de la cei 5 asociaţi ai firmei Ivven Company, o firmă cu profil «suspicios» din localitatea Iveşti, judeţul Galaţi.

Crescătorul de vipere neautorizat susţine însă că ţine animalele doar pentru a le hrăni, fără însă a vinde veninul mai departe. „Oamenii de la Galaţi mi le-au dat să am grijă de ele. Viperele mele le am de 4 ani şi le cresc. N-am realizat însă venituri cu veninul lor. Ştiţi cum este, totul se face cu pile... Eu de unde să le iau? Sînt doar un paznic!“ motivează crescătorul de vipere.

Poliţişti şi medici veterinari au controlat adăpostul de la Sudiţi unde Emilian Marcu ţinea cele 69 de vipere veninoase. În urma percheziţiei, medicii Direcţiei Sanitară Veterinară au luat decizia de a-i aplica o amendă contravenţională în valoare de 40000 de lei crescătorului, întrucât acesta deţinea ilegal reptilele. Mai mult, aceiaşi oficiali din cadrul DSVSA Ialomiţa i-au atras atenţia bărbatului să facă toate demersurile în vederea autorizării crescătoriei sale.

SloboziaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite