Contracte de 138.000 de lei pentru munca deţinuţilor din Penitenciarul Slobozia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Penitenciarul Sloblozia sunt încarceraţi peste 500 de deţinuţi FOTO: psslobozia.ro
În Penitenciarul Sloblozia sunt încarceraţi peste 500 de deţinuţi FOTO: psslobozia.ro

În primele 6 luni ale anului 2013, deţinuţii încarceraţi la Slobozia au reuşit să câştige 138.000 de lei. Totul din munca plătită pe care o prestează. Persoanele private de libertate au fost angajate să lucreze în salubrizare, amenajare spaţii verzi sau construcţii.

Deţinuţi buni de muncă

Munca pe care deţinuţii o prestează se realizează în baza unor „contracte de închiriere forţă de muncă specială-persoane private de libertate„.

La nivelul Penitenciarului Slobozia, în perioada ianuarie-iunie 2013 au fost încheiate cinci astfel de contracte de prestări servicii în regim special. Valoarea totală a respectivelor contracte se ridică la suma de 138.000 de lei.

Toate acestea în condiţiile în care numărul deţinuţilor care prestează muncă pe bani este de doar 72. „Avantajele folosirii constau în asigurarea de către penitenciar a unui număr constant de persoane private de libertate, supravegherea şi coordonarea lucrărilor de către personalul penitenciarului în colaborare cu reprezentantul operatorului economic sau persoanei fizice care contractează forţa de muncă. Mai mult, tariful orar şi programul de muncă se pot negocia în funcţie de lucrările ce urmează a fi efectuate„ ne-a explicat Gabriel Rusu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Slobozia.

Cele mai la îndemână meserii pe care le prestează deţinuţii sunt cele de lucrători în salubrizare, construcţii sau întreţinerea şi amenajarea spaţiului verde. Cei care pot solicita forţa de muncă a deţinuţilor sunt fie societăţi comerciale, fie instituţii publice.

Munca aduce avantaje

Cel mai mare avantaj de care beneficiază persoanele private de libertate care participă la muncă în timpul detenţiei constă în faptul că acestea pot fi eliberate condiţionat înainte de termen. Mai mult, pentru munca pe care o prestează fiecare deţinut este remunerat.

Valoarea sprijinului financiar care îi revine unui puşcăriaş este de 40% din tariful brut negociat al contractelor. Concret, vorbim de suma de 4,13 lei pe oră.

sunt considerate persoane vulnerabile, oficialii din cadrul Penitenciarului Slobozia susţin însă că niciunul dintre deţinuţii care a participat la muncă nu a avut tentative de recidivă. „Vă daţi seama că nu oricine prestează astfel de activităţi. Oricum nu au fost semnalate probleme de către angajatori” a adăugat Gabriel Rusu.

Cursuri de calificare în Penitenciar

Reprezentanţii Penitenciarului Slobozia vin în sprijinul persoanelor private de libertate cu două platforme specializate de calificare în diferite meserii.

Anul acesta 24 de deţinuţi vor participa la cursuri de calificare în domeniul agriculturii şi construcţiilor. Astfel, deţinuţii care s-au înscris la aceste cursuri vor deveni „lucrător în cultura plantelor„ şi „zugrav, tapetar-ipsosar” cu diplomă.

 La finalul cursului, persoanele private de libertate absolvente vor beneficia conform prevederilor legale în vigoare, de reducerea pedepsei cu 30 de zile, acestea fiind considerate ca executate din pedeapsă, ca urmare a frecventării cursului.
 

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite