Centru de urgenţă pentru victimele violenţei sexuale. Ce obiective imediate îşi propune entitatea medicală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrul deschis funcţionează în incinta spitalului din  Slobozia FOTO Facebook/Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia
Centrul deschis funcţionează în incinta spitalului din  Slobozia FOTO Facebook/Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia

După Bucureşti, Slobozia este al doilea oraş din România în care s-a înfiinţat un Centru de Intervenţie în Situaţii de Violenţă Sexuală. Cabinetul funcţionează în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia.

Consiliul Judeţean Ialomiţa, Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Ialomiţa au semnat un protocol de colaborare cu Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES) pentru proiectul „Sprijin pentru implementarea Convenţiei de la Instanbul în România”, proiect în valoare totală de 2.500.000 de euro, finanţat prin Mecanismul Financiar Norvegian.

Unul din obiectivele principale ale proiectului vizează sprijinirea victimelor violenţei sexuale prin înfiinţarea la nivel naţional a zece centre de intervenţie.

Centrul din Slobozia a fost dotat cu canapea ginecologică, taburet medical, aspirator chirurgical, trusă ginecologică, sterilizator cu aer cald, dulap de medicamente, troliu, kituri de prelevare a mostrelor biologice etc., în valoare totală de 19.032,86 lei.

În cadrul proiectului, la spital, victimele vor primi îngrijiri medicale de specialitate de urgenţă. Prin Serviciul de Medicină Legală Slobozia, victimele vor fi examinate medico-legal, iar la nevoie, DAGSP Slobozia va interveni pentru a prelua victima în vederea acordării serviciilor sociale.

Victimele, consiliate de un psiholog

De asemenea, victimele violenţei sexuale vor fi consiliate de către un psiholog din cadrul SJUS cu privire la paşii socio-medico-legali pe care poate să îi urmeze. Proiectul mai prevede activităţi de informare a personalului medical în ceea ce priveşte metodologia de intervenţie integrată în situaţii de violentă sexuală. 

Personalul medical va fi instruit să recunoască şi să identifice cu mai mare acurateţe victimele violenţei sexuale, asumându-şi un rol proactiv în a le ajuta pe femeile care tăinuiesc astfel de abuzuri pentru ca acestea să poată să raporteze faptele comise.

„Înfiinţarea Centrului de Intervenţie în situaţii de violenţă sexuală reprezintă un pas important în protecţia femeilor din judeţ, întrucât violenţa sexuală este forma de violenţă cea mai puţin recunoscută şi raportată. În toate statele lumii există un nivel semnificativ de subraportare a violenţei sexuale, iar statisticile nu ne oferă o imagine exactă a acestei probleme. Violenţa sexuală este subraportată în primul rând din cauza normelor sociale, victimele trăind sentimente intense de ruşine şi vină, teamă de stigmatizare, neîncredere în anchetatori, poliţie, lucrători din domeniul sănătăţii etc., acestea făcând posibilă tăinuirea violenţei la care au fost supuse victimele, au precizat reprezentanţii Consiliului Judeţeanm Slobozia.

 

Vă mai recomandăm şi:

Cum a fost evitată „apocalipsa Covid-19“ după Paşte. Opinia unui epidemiolog de la Oxford despre poziţia Patriarhiei

Ruinele Taberei Năvodari, închiriate la preţ exorbitant. Locul vacanţelor copilăriei a ajuns un mic oraş părăsit

SloboziaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite