Primul centru dedicat victimelor violenţei sexuale a fost inaugurat la Spitalul Universitar din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aceste
centre urmează să fie înfiinţate în spitale din Slobozia, Timişoara, Craiova,
Sibiu, Brăila, Piatra-Neamţ, Bacău, Constanţa, Satu Mare.
Aceste centre urmează să fie înfiinţate în spitale din Slobozia, Timişoara, Craiova, Sibiu, Brăila, Piatra-Neamţ, Bacău, Constanţa, Satu Mare.

Primul centru de intervenţie pentru victimele violenţei sexuale care urmează să asigure acestora sprijin multidisciplinar a fost inaugurat, luni, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Acest centru asigură victimelor violenţei sexuale o abordare integrată, prin intervenţia unei echipe formată din medic, asistent medical, medic legist, psiholog, poliţist şi asistent social.

În cadrul centrului deschis la SUUB, victimele violenţei sexuale vor beneficia gratuit de următoarele servicii de suport: asistenţă medicală de urgenţă, asistenţă post-traumatică, prelevare de probe biologice, consiliere psihologică şi juridică, sprijin pentru iniţierea procedurii legale de formulare a unei plângeri penale, asistenţă socială prin decontarea costurilor aferente eliberării certificatelor medico-legale, orientare către servicii sociale adecvate în vederea găzduirii, conform Agerpres. 

Prin existenţa centrului deschis la SUUB, femeile agresate sunt susţinute să parcurgă mai uşor toţi paşii necesari pentru ca agresorul să fie tras la răspundere, beneficiind gratuit de mai multe servicii de suport: asistenţă medicală de urgenţă, asistenţă post-traumatică, prelevare de probe biologice, consiliere psihologică şi juridică, sprijin pentru iniţierea procedurii legale de formulare a unei plângeri penale, asistenţă socială prin decontarea costurilor aferente eliberării certificatelor medico-legale, orientare către servicii sociale adecvate în vederea găzduirii.

Astfel, victimele nu mai sunt nevoite să facă mai multe deplasări, la Poliţie sau la INML, pentru a dovedi că au fost victimele unei agresiuni sexuale.

Deschiderea centrului de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti este un prim pas pe care ANES îl face, alături de instituţiile partenere, pentru schimbarea percepţiei asupra cazurilor de violenţă sexuală împotriva femeilor şi pentru schimbarea modalităţii de intervenţie în situaţiile de violenţă sexuală, în sensul asigurării unor servicii integrate pentru victime prin furnizarea de examinări medicale şi medico-legale, asistenţă post-traumatică, îndrumare şi consiliere în vederea depăşirii situaţiei de risc.

Centrul de la Spitalul Universitar funcţionează în baza unui protocol de colaborare încheiat între SUUB şi Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse dintre Femei şi Bărbaţi (ANES), Institutul Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici", Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, proiectul fiind susţinut de Inspectoratul General al Poliţiei Române, se precizează în comunicatul Ministerului Muncii.

„Este nevoie să înţelegem mult mai bine cazurile de violenţă sexuală, în întreaga lor complexitate şi să venim în întâmpinarea tuturor nevoilor specifice ale victimelor, pentru a evita revictimizarea acestora. Avem convingerea că aceste servicii integrate vor contribui la creşterea nivelului de încredere a victimelor în autorităţi'', a menţionat secretarul de stat al ANES, Luminiţa Popescu..

Aceste centre urmează să fie înfiinţate în spitale din Slobozia, Timişoara, Craiova, Sibiu, Brăila, Piatra-Neamţ, Bacău, Constanţa, Satu Mare.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite