O creșă ultramodernă se construiește la Călărași. Investiția prin PNNR se ridică la 3,3 milioane de euro

0
0

O creșă ultramodernă se va construi la Călărași în următorii trei ani. Investiția este finanțată prin PNNR și se ridică la aproximativ 3,3 milioane de euro. Unitatea are o capacitate de 70 de locuri și va fi construită pe strada Prelungirea Sloboziei, într-un nou cartier.

Creșa ultramodernă va fi gata în 2025 FOTO Facebook Marius Dulce
Creșa ultramodernă va fi gata în 2025 FOTO Facebook Marius Dulce

Autoritățile locale au semnat la sfârșitul săptămânii trecute contractul de finanțare pentru proiectul cu titlul “Construire și dotare creșă medie în cartier Tineri, Prelungirea Sloboziei nr.70 B, municipiul Călărași”.

Unitatea de învățământ, cu o capacitate de 70 de locuri, va beneficia de dormitoare, săli de joacă, sală pentru festivități, bucătărie și spălătorie proprie, cabinet medical, spații administrative precum și un spațiu de joacă amplu, în aer liber.

„Creșa, de tip nZEB (near-Zero Energy Building), va fi dotată cu panouri solare şi fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie și apă caldă din surse regenerabile, iar anvelopa clădirii va fi foarte bine izolată termic, cu uși și geamuri izolante. Clădirea va fi, de asemenea, dotată cu pompe de căldură cu puțuri forate în mare adâncime, care asigură un agent termic de 10 grade Celsius, indiferent de anotimp”, a precizat Marius Dulce, primarul din Călărași.

Când se finalizează lucrările

Proiectul, în valoare de 16.540.271,92 lei inclusiv TVA (aproximativ 3,3 milioane de euro), va fi finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Valoarea este integral eligibilă, contribuția (cofinanțarea) Municipiului Călărași fiind  zero. Clădirea va fi construită până în luna iunie 2025.

Autorităţile locale din Călăraşi au predat pe 28 iunie Companiei Naţionale de Investiţii (CNI) amplasamentul pentru construirea unei noi creşe în oraşul de pe malul Borcei.

Conform Primăriei Municipiului Călăraşi, urmează elaborarea documentaţiilor tehnice aferente investiţiei, urmată de execuţia propriu-zisă a lucrării.

Investiţia va fi realizată pe o suprafaţă de 3.510 mp, suprafaţa construită fiind de 1.765,82 mp. Lucrarea va fi gată până în 2025.

Pe 15 iunie, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila a semnat primele contracte de execuţie pentru 15 creşe moderne şi eficiente din punct de vedere energetic, derulat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei. Valoarea totală a celor 15 proiecte este 224.024.319 lei.

Călăraşi


Ultimele știri
Cele mai citite