VIDEO-UPDATE Angajaţii ALRO cer mărirea salariilor: „Banii lor fără munca noastră nu valorează nimic. Au crezut că ne este frică. Îi vom face să piardă absolut tot“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce negocierile privind semnarea unui nou contract colectiv de muncă au eşuat, sindicaliştii a două dintre sindicatele din societatea slătineană ALRO au hotărât declanşarea conflictului de interese.

UPDATE Peste 300 de angajaţi ai ALRO au protestat, joi după-amiază, 4 aprilie 2019, la ieşirea din schimb, cerând salarii mai mari şi reclamând faptul că lucrează pe bani foarte puţini în condiţii grele de muncă.

 Două din cele cinci sindicate care activează în ALRO au refuzat semnarea acordului cu conducerea ALRO, înaintând către Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt documentele pentru declanşarea conflictului de interese. Aceleaşi sindicate, cărora, însă, li s-au alăturat şi membri ai sindicatelor afiliate CARTEL ALFA de pe toată platforma industrială a Slatinei, au organizat şi mitingul de protest la care au participat peste 300 de angajaţi.

Liderii salariaţilor din ALRO spun că oferta de 400 lei, sumă brută, care să li se adauge la salariu, în condiţii de muncă foarte grele şi în situaţia în care firma ALRO a avut rezultate financiare foarte bune anul trecut, este o ofertă de neacceptat. Cer, în schimb, o creştere de 800 lei şi spun că sunt dispuşi să meargă procedural până la declanşarea grevei generale dacă nu le este satisfăcută această cerere.

Imagine indisponibilă

„Sunt colegi de-ai dumneavoastră care lucrează pe 1.300 de lei, pe sume derizorii. Vă reamintesc faptul că aveţi condiţii foarte grele de muncă. Ce le transmiteţi acestor şefi ai dumneavoastră?“, li s-a adresat liderul Cartel Alfa, confederaţie la care Sindicatul Aluministul şi Sindicatul Prelucrarea Aluminiului sunt afiliate, Cristel Ioţu, iar sindicaliştii au început să scandeze: „Ruşine, ruşine să vă fie!“.

“Vă aduc aminte că tot board-ul cred că adună sume pe care dumneavoastră la un loc nu le luaţi în cinci ani de zile. Cele transmiteţi?“, a continuat liderul cartel Alfa.

Angajaţii ALRO cer mărirea salariilor. Au declanşat conflictul de interese. Lider: „Sunt colegi de-ai dumneavoastră care lucrează pe 1.300 lei, pe sume derizorii“

Salariaţii au prins relativ greu curaj să se expună, iniţial ocupând doar parcarea. La îndemnul „Nu vă fie frică, ieşiţi dintre maşini!“ au făcut câţiva paşi spre intrarea în pavilionul central al clădirii în care îşi desfăşoară activitatea personalul administrativ al societăţii. Pe parcurs li s-au alăturat şi alţii, pe măsură ce au terminat activitatea, iar de la fosta întreprindere ALPROM, astăzi parte a Vimetco ALRO, au venit cu două autobuze şi alţi salariaţi.

protest alro

„Ne-au adus în această situaţie umilinţa şi faptul că cei care ne conduc îşi bat joc de noi oferindu-ne suma de 7 lei pe zi. Aşa cum am declarat în repetate rânduri, reprezintă o jumătate de pâine, doi cartofi şi două fire de ceapă. Nu putem mulţumi familiile noastre. Astăzi, vedeţi, taxele, impozitele, preţurile peste tot cresc. Cei din conducere sunt pe picior mare, întotdeauna se consideră cei care dictează. Nu banul dictează în lumea asta, dictează cel caremunceşte, că banii lor fără munca noastră nu valorează nimic. Au crezut că noi nu suntem în stare (n.r. – de protest), au crezut că ne este frică de ei şi de banii lor. Nu, nu ne este frică şi vom merge până la capăt, dacă va fi nevoie o să-i facem să piardă absolut tot. Vom continua protestele, vom face grevă generală, vom închide tot dacă va fi nevoie. Să ne pună la încercare!“, a declarat liderul sindicatului Aluministul, Contantin Popescu, cel care le-a transmis sindicaliştilor că ar fi fost ameninţat ed conducere că dacă societatea va suferi pierderi din cauza acţiunilor de protest cei responsabili vor fi buni de plată.

De furia discursului liderilor care au organizat protestul nu au scăpat nici liderii sindicatelor care au acceptat oferta iniţială a conducerii.Niciun reprezentant din conducerea societăţii slătinene nu a ieşit, în schimb, să stea de vorbă cu sindicaliştii care au fost invitaţi de liderii lor, săptămâna viitoare, la sediul inspectoratului Teritorial de Muncă Olt, unde ar urma să aibă loc noi negocieri mediate de ITM.

Ştirea iniţială

Sindicatul Aluministul a notificat Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt cu privire la impasul negocierilor, iar astăzi, la ieşirea din schimbul de dimineaţă, este programat un miting de protest în faţa societăţii, la care sunt aşteptaţi să participe sute de angajaţi. În ALRO lucrează aproximativ 2.600 oameni, pentru care negociază mai multe sindicate, niciunul neavând reprezentativitate la nivel de unitate, însă toate fiind afiliate diverselor federaţii. Ştire în curs de actualizare.

SlatinaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite