VIDEO Poliţista Melania Renghea rămâne cu acuzaţia de tentativă de omor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Speranţele poliţistei de la Olt, Melania Celestina Renghea (29 ani), de a scăpa de povara acuzaţiei de tentativă de omor calificat în favoarea uneia cu o pedeapsă mult mai blândă, respectiv loviri şi alte violenţe, s-au spulberat, luni – 7 aprilie. Tribunalul Olt a respins solicitarea făcută în acest sens de poliţistă, dar a decis să ţină cont de recunoaşterea faptei făcută în faţa instanţei în urmă cu câteva luni.

Poliţista a fost adusă la propriul proces de la Slatina de către doi jandarmi, aceasta după ce judecătorul dosarului, Gheorghe Biolan, s-a plictisit să tot amâne cauza pe motivul absenţelor repetate ale inculpatei. Acuzată că, în luna decembrie 2012, şi-ar fi înjunghiat de moarte fostul superior direct (Gheorghe Barbu, n.a.), Melania Celestina Renghea (29 de ani) a venit la proces nu doar flancată de jandarmi, ci şi însoţită de către soţul ei. Înfăţişarea de luni – 7 aprilie, a marcat un episod ce aduce mai aproape finalul războiului din instanţă dintre cei doi angajaţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt anterior menţionaţi.

Melania Renghea a fost încă o dată audiată în legătură cu recunoaşterea acuzaţiilor ce i se aduc, recunoaştere pe care a susţinut-o deja în faţa instanţei în urmă cu câteva luni, dar considerată neconcludentă. Astfel că, la termenul de luni – 7 aprilie, poliţista a trebuit să reia cele întâmplate în seara incidentului care au adus-o, acum, în calitate de inculpat şi riscând să ajungă la închisoare. Aceasta a spus instanţei că cele întâmplate în seara cu pricina (26 decembrie 2012, n.a.) au fost urmarea unui atac al fostului ei superior direct, ce ar fi vrut să o violeze.

"Recunosc că am lovit cu cuţitul partea vătămată, dar nu a fost cu intenţia de a o ucide”, a declarat în faţa instanţei Melania Renghea, care şi-a continuat pledoaria cu alte detalii în acest sens: „L-am înjunghiat cu un un cuţit pe care-l aveam în portiera maşinii unde ne aflam amândoi, în faţa casei lui - unde stabilisem să vorbim. Am vrut să ne întâlnim şi să discutăm pentru că eu vroiam să pun capăt unui calvar pe care-l trăiam de un an cât am lucrat cu el. Cuţitul nu era pus acolo intenţionat, ci se afla pentru că acolo îl ţineam eu şi soţul de când mergeam la grătar etc. Am folosit acel cuţit pentru a mă apăra de partea vătămată, care se urcase peste mine şi vroia să mă violeze acolo, în maşina mea. Eram, deci, angajată într-o luptă cu el (cu Gheorghe Barbu, n.a.) şi am apucat cuţitul fără să ştiu exact ce era, eu vroiam doar ceva să mă apăr. Am lovit o dată cu acesta în zona inferioară a corpului său, şi, apoi, el mi-a luat cuţitul. Nu era pentru prima dată când mă aflam în această situaţie tensionată cu partea vătămată, care mă violase în perioada cât am lucrat cu el. Realizez că am făcut o greşeală că l-am lovit cu cuţitul, dar aşa am considerat că era necesar la acel moment pentru a mă apăra, mai ales că eram şi însărcinată. Recunosc că intenţia mea, prin folosirea cuţitului, a fost să mă eliberez de el ştiind că s-ar putea să-l rănesc, dar nu am vrut să îl rănesc grav. (...) Nu recunosc că intenţia de a mă întâlni cu el la locul incidentului ar fi fost aceea de a-l omorî, ci a fost aceea de a-mi proteja viaţa, familia, eu fiind gravidă atunci”, a spus poliţista în faţa instanţei.

Poliţista va beneficia de avantajul recunoaşterii faptei

La rândul său, partea vătămată, respectiv fostul superior direct al poliţistei, Gheorghe Barbu, a solicitat instanţei ca afirmaţiile inculpatei referitoare la faptul că aceasta nu ar fi vrut să-i pună viaţa în pericol sunt false şi că ele nu sunt susţinute de actele medicale de la dosar.

„Onorată instanţă, vă rog să nu luaţi în seamă declaraţiile inculpatei cum că nu a vrut să mă lovească cu intenţia de a-mi pune viaţa în pericol pentru că leziunile provocate de ea şi loviturile ei repetate cu cuţitul au fost grave şi eu eram mort acum dacă nu mă apăram atunci”, a afirmat Barbu.

Procurorul de caz a susţinut şi el că declaraţiile inculpatei potrivit cărora nu ar fi intenţionat să pună în pericol viaţa părţii vătămate nu se susţin, invocând în acest sens drept dovadă atât documentele de la Institutul de Medicină Legală Bucureşti sau Laboratul de Medicină Legală Olt, dar şi însăşi declaraţia inculpatei din timpul înfăţişării de luni – 7 aprilie. De asemenea, procurorul a mai cerut instanţei să nu ţină cont de solicitarea inculpatei de a lua în considerare recunoaşterea vinovăţiei în urma declaraţiilor de luni - 7 aprilie, care ar schimba datele problemei - lucru respins însă de instanţă până la sfârşitul şedinţei. Acest lucru ar putea duce la o pedeapsă semnificativ redusă pentru inculpată la momentul pronunţării sentinţei.

În final, judecătorul de caz Gheorghe Biolan a respins ca nefondată solicitarea poliţistei şi a avocatului acesteia de schimbare a încadrării juridice pentru fapta de care este acuzată, respectiv preschimbarea din „tentativă de omor calificat”, în „loviri şi alte violenţe”. Totuşi, instanţa a fost de acord cu judecarea inculpatei potrivit prevederilor noului Cod Penal, care, în cazul său, nu mai conţine infracţiunea de „tentativă de omor calificat”, ci pe aceea de „tentativă de omor”.

Următorul termen al dosarului, care se apropie cu paşi rapizi de final, a fost fixat pentru data de 28 aprilie.

Cum a demis o poliţistă conducerea unei instituţii

Reamintim că incidentul dintre cei doi poliţişti s-a petrecut în seara de 26 decembrie 2012, în faţa casei fostului superior direct al inculpatei din satul Bărăşti, comuna Morunglav, judeţul Olt. După seara respectivă, amândoi au ajuns la Spitalul Judeţean din Slatina cu diverse răni: el – cu o plagă înjunghiată în faţa anterioară a abdomenului inferior şi una pe faţa anterioară a genunchiului stâng, iar femeia – cu contuzii abdominale. Poliţista s-a ales de atunci cu acuzaţia de tentativă de omor calificat. La acel moment, Renghea era însărcinată în trei luni.

Cu două zile înainte de incident, poliţista a depus o plângere la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Craiova - la adresa lui Gheorghe Barbu, plângere în care îl acuza pe acesta de viol şi şantaj. Poliţista susţinea că fostul ei şef ar fi profitat sexual de ea de multe ori, ba chiar ar fi “pasat-o” şi altor bărbaţi, printre care poliţişti şi procurori din judeţ, printre care poliţişti şi procurori din judeţ. Acuzaţiile ei în acest sens au fost infirmate de procurori, dar acuzaţiile ei s-au soldat cu demiterea întregii conduceri a IPJ Olt, plus cea a lui Gheorghe Barbu.
 

Mai puteţi citi, din acelaşi ciclu:

VIDEO  Telenovela poliţistei Melania Renghea continuă: va fi adusă cu jandarmii la propriul proces

Poliţista Melania Renghea, trimisă oficial în judecată pentru tentativă de omor calificat

Poliţista „violată” Melania Renghea şi-a bătut tatăl, apoi i-a luat maşina

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite