Slatina va avea un al doilea Consiliu... Obştesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de ansamblu din municipiul Slatina... (FOTO: Mugurel Manea)
Imagine de ansamblu din municipiul Slatina... (FOTO: Mugurel Manea)

Considerând, probabil, că nu sunt suficienţi cei care alcătuiesc actualul Consiliu Local al municipiului Slatina, edilul urbei, Minel Prina, a venit cu o idee ce a ridicat semne de întrebare. Primarul a obţinut acceptul consilierilor locali de a înfiinţa un “Consiliu Obştesc”, ai cărui membri nu vor fi însă aleşi de cetăţenii urbei, ci selecţionaţi de o comisie. Scopul oficial al iniţiativei: cunoaşterea mai bine a problemelor oraşului.

Potrivit proiectului de hotărâre avansat de Executivul local condus de către edilul Minel Prina, cetăţenii urbei urmează să primească la domiciliu în perioada imediat următoare înştiinţări în acest sens – în fapt, nişte pliante colorate care le vor explica, în mare, despre ce înseamnă acest “Consiliu Obştesc” şi ce vrea el. Cei care vor să facă parte din structura noului for cetăţenesc al oraşului trebuie să ştie că nu au voie să ocupe funcţii de conducere în vreun partid, altfel urmând să fie primită şi analizată fiecare candidatură în parte. “Candidaţii” vor reprezenta câte o zonă din cele 40 în care a fost împărţită Slatina şi vor avea misiuni simple, dar foarte clar delimitate, sub forma identificării problemelor cu care se confruntă localnicii.

“Orice persoană ce locuieşte în municipiul Slatina poate să-şi depună candidatura la Primărie pentru a face parte din acest Consiliu Obştesc, unde cei aleşi vor reprezenta una dintre cele 40 de zone din oraş, aşa cum le-am structurat noi. Desigur, persoanele în cauză trebuie să locuiască în zonele de care vor răspunde. Ele nu trebuie să ocupe o funcţie politică pentru că noi nu ne dorim să facem politică cu acest organism, eu vreau să fie cât mai puţini reprezentaţi ai partidelor. Nu-mi doresc decât să cunosc realitatea de pe teren, adică din Slatina”, a declarat edilul Minel Prina.

Demn de menţionat este că membrii noului Consiliu Obştesc nu vor fi remuneraţi, singurul avantaj urmând să fie reprezentat de scutirea de la plata impozitului pe locuinţă. “Această activitate este mai mult pro-bono, ca să spunem aşa, pentru că cei ce vor face parte din acest Consiliu Obştesc nu vor beneficia decât de un singur lucru, şi anume de scutirea de la plata impozitului pe proprietate la adresa de domiciliu”, a mai precizat Prina (foto medalion).

prina minel

“Mie mi se pare o prostie...”

Slătinenii nu văd însă cu ochi buni ideea autorităţilor şi se întreabă ce rost mai au, în aceste condiţii, membrii Consiliului Local oficial aleşi în alegeri şi plătiţi din bani publici.

“Nu înţeleg. Ce <Consiliu Obştesc> ?!?... Altul decât ăia aleşi anul trecut, în vară ?!... Vorbiţi serios ?!... Domne, mie mi se pare o prostie dacă e adevărat ce spuneţi şi o să vă explic şi de ce, poate citeşte şi primarul. Dacă se înfiinţează acest <Consiliu Obştesc>, atunci ce rost mai au cei care sunt deja consilieri locali şi plătiţi din bani publici, adică din banii noştri?? Dacă ei sunt doar de decor şi iau nişte bani degeaba, doar să ridice mâna când le spune primarul, atunci să desfiinţăm Consiliul ăsta Local ca să ştim o treabă. Persoanele care sunt alese în Consiliul Local în alegerile locale la fiecare patru ani acest rol îl au: şi anume acela de a fi liantul dintre cetăţeni, că de acolo provin şi de-aia li se spune <consilieri locali>, şi primar. Ei ar trebui să vină cu proiecte acolo despre problemele din oraş, altceva nu au de făcut. Acum, că s-a trezit X sau Y şi vrea să pară pentru oameni că e interesat el de viaţa şi problemele oamenilor din oraşul ăsta – hai să o lăsăm baltă, bine?”, a declarat Dumitru Stan, din Slatina.

O părere similară pare a avea şi Ana Barbu, locatară a unui bloc de pe strada Cireaşov.

“Am auzit ceva la serviciu că se va crea un Consiliu Obştesc şi, sincer, mi se pare de neînţeles, ca să nu spun altfel. Avem deja nilte oameni aleşi la alegeri care fac parte din Consiliul ăla Local şi care sunt, teoretic măcar, reprezentanţii cetăţenilor pe lângă cei care conduc oraşul. La ce bun să vină cineva acuma cu Consiliul ăsta Obştesc în care vor intra tot locuitori din oraş cu aceleaşi sarcini ca ăia aleşi prin vot ??... Nici nu mai contează că ăştia nu vor primi salariu sau aşa ceva, primesc destul ăia de sunt deja în Consiliul Local că nu fac oricum nimic, ci doar îşi rezolvă problemele lor şi ale prietenilor şi ale altora din partidele din care fac parte, că de-aia s-a scârbit şi lumea de cei care sunt în politică deoarece nu fac nimica pentru noi, doar pentru ei. Eu stau pe strada Cireaşov de 33 de ani şi avem nişte trotuare de mergi numai pe stradă când plouă, aşa că eu nu am încredere în Consiliul ăsta Obştesc, cum nu am nici în restul !”, a spus femeia.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite