Slatina: Elevii „step by step”: prânz la restaurant şi şcoală fără note

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şcoala „Pas cu pas”- elevii îşi petrec la cursuri opt ore şi mănâncă de prânz la restaurant. Profesorul se ocupă de teme, de supraveghere şi de masă.93 de elevi din zona Slatinei învaţă după alternativa educaţională „Step by step”.

Colegiul Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu” Slatina este singura şcoală din municipiu şi printre cele două din judeţ unde a fost implementată alternativa educaţională „Step by step”. Sub îndrumarea a câte doi profesori, 93 de elevi ai celor cinci clase I-IV petrec opt ore la şcoală, urmând un sistem flexibil de însuşire a cunoştinţelor cuprinse în programa şcolară, fără a primi califictive şi fără a fi nevoiţi să mai facă teme acasă. Sistemul este folosit cu succes şi în alte ţări europene, iar învăţarea pe competenţe prezentă în alternativa step va fi folosită şi în sistemul clasic, fiind prevăzută acum în Legea Naţională a Educaţiei.

image

Fiecare elev beneficiază de atenţie specială din partea profesorului Sulger

„Rolul învăţătorului în clasa step este acela de dirijor”
Profesorul de învăţământ primar Nicolae Sulger este cel care a adus acest sistem în judeţ, în urmă cu 13 ani. Petrece zilnic împreună cu profesorul Maria Predescu câte opt ore alături de cei 16 elevi din clasa a IV-a B. „Elevul învaţă să înveţe. Rolul învăţătorului în clasa step este acela de dirijor, orientându-l pe elev în căutarea lui permanentă. Este aceeaşi programă, metoda de lucru este alta. Nu există catalog, competenţele dobândite fiind precizate în caiete de evaluare personalizate. Elevii care s-au transferat din şcoli din Italia sau Spania au venit cu copii de pe o evaluare similară”, spune Sulger.

image

Se pregătesc pentru Luna Cadourilor- profesorul Predescu îi învaţă cum să confecţioneze mărţişoare din cocă


Înscrierea elevilor într-o clasă step aparţine părinţilor, de obicei a celor care nu au pe cineva care să-i ia de la şcoală la 12 şi să aibă de grijă să le dea să mănânce şi să-şi facă temele. Rolul părintelui este preluat de profesor la clasă, elevul nemaiavând nevoie de meditator. Dacă şcoala este gratuită, părintele trebuie să suporte contravaloarea hranei. „Elevii care vor iau masa de prânz la restaurant. Comitetul de părinţi s-a ocupat de alegerea locaţiei, în apropierea şcolii, unde elevii merg însoţiţi de noi. Meniul costă 8 lei pe zi”, spune profesorul.

image

Elevii servesc prânzul la un restaurant din apropierea şcolii


„Îmi place să învăţ la step, lucrăm ca în familie. Putem să ne spunem părerile, stăm mai relaxaţi la ore, n-avem teme şi ne antrenăm mintea”, spune Andreea Fulga, elevă clasa a IV-a B.

Profesorii sunt mulţumiţi de rezultatele obţinute de elevii care învaţă în clase step. "Anul trecut, la evaluarea de clasa a VIII-a, în primii 20 din cei 120 elevi ai şcolii, 13 erau ditre cei care urmat step. Avem copii cu rezultate la olimpiadele naţionale şi internaţionale, printre aceştia numărându-se olimpicul internaţional la geografie Alexandru Barbu", spune cu mândrie profesorul Sulger.
La Slatina funcţionează unul dintre cele opt centre regionale de educaţie şi dezvoltare profesională „Step by step”. Profesorii de învăţământ primar din zona Olteniei vin aici pentru a-şi însuşi metodele de predare în cadrul acestei alternative profesionale care facilitează învăţarea în funcţie de nevoile copilului.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite