Slatina: Constantin Neacşa a devenit duhovnicul prietenilor săi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este preot de 16 ani în satul Izvoru şi are o relaţie specială cu enoriaşii săi. A înfiinţat grupul „Muguraşii“, format din 22 de copii care participă la festivaluri de muzică.

Din primii ani de viaţă i-a plăcut să meargă la biserică şi să participe la slujbele religioase. Chiar dacă tatăl său avea alte planuri pentru el, dragostea pentru biserică a fost mult mai mare. În timp ce părinţii lui vroiau să-l vadă poliţist, el şi-a dorit de mic să fie preot. „Preoţia este o chemare. Tatăl meu, pe timpul comunismului, îşi dorea să mă duc la şcoala de poliţie, dar eu nu mi-am dorit decât să fiu preot. După ce am terminat 10 clase am mers la seminarul teologic, dar nu am reuşit din prima. Am continuat să sper“, povesteşte preotul Constantin Neacşa. În urmă cu mai bine de 20 de ani, şi-a luat viaţa în mâini şi a plecat singur către Cluj, oraşul unde avea să studieze Teologia. Nu cunoştea pe nimeni, ştia decât că vrea săp studieze pentru că îşi dorea să devină preot. „În 1990 am plecat singur către Cluj. M-am urcat în tren, şi am ajuns acolo. Nu cunoaşteam pe nimeni. După ce m-am înscris la facultate şi mi-am găsit un loc de găzduire, am aşteptat să vină ziua cea mare, ziua examenelor. Am fost 18 candidaţi pe loc şi am reuşit trei băieţi din eparhia noastră, eu singur din Olt şi alţi doi din Vâlcea“, mărturiseşte preotul. Dragostea pentru locurile natale a fost mai puternică, astfel că după terminarea facultăţii s-a întors acasă, şi a devenit duhovnicul prietenilor şi vecinilor săi din copilărie. „După facultate am avut posibilitatea să rămân la Cluj, dar nu am vrut. Eu sunt foarte ataşat de locul natal, şi am hotărât să mă întorc acasă“, explică preotul Constantin.

Merge cu copiii la colindat

De-a lungul activităţii preoţeşti, a întâlnit diverse situaţii. Preotul are amintiri frumoase, pe care le povesteşte cu drag. „Aproape an de an de Sfintele Sărbători de Paşti am mers cu alimente la Căminul de Bătrâni. Am fost primiţi cu mare căldură şi am rămas surprins de ce am văzut acolo. Condiţiile sunt foarte bune, dar nu pot să-mi închipui cum poţi să-ţi laşi părinţii sau bunicii într-un cămin“, spune preotul. Are o relaţie specială cu enoriaşii săi, despre care spune că sunt oameni minunaţi. A înfiinţat chiar şi un grup de copii din comună cu care merge la colindat sau la festivaluri. „Am înfiinţat grupul «Muguraşii». Sunt 22 de copii cu care pe timpul iernii am fost la colindat pe la instituţii, iar vara ei merg la spectacole. Sunt copii darnici. De exemplu când au fost la colindat au împăriţit ce au primit cu colegii lor de şcoală. Vara muguraşii cântă muzică populară şi merg la festivaluri“, povesteşte preotul din Izvoru. Şi-ar dorii ca şi copiii săi să aleagă această cale, motiv pentru care încearcă să-i ferească de tot ce este rău.





Profil
NĂSCUT. 1 ianuarie 1967, comuna Găneasa, judeţul Olt
STUDII. Facultatea de Teologie, din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj Napoca
FAMILIE. Căsătorit, are trei copii


Ce-i place
•• „Îmi iubesc familia. Îmi plac pelerinajele pe care le organizăm şi în care mergem împreună cu enoriaşii. La oameni apreciez tot ce este natural, îmi plac cei apropiaţi de biserică. Îmi plac obiceiurile şi tradiţiile care se păstrează în satul Izvoru“.

Ce nu-i place
•• „Invidia, răutatea. Nu-mi plac oamenii care nu vin la Sfânta biserică şi cei care nu se ajută între ei. Nu-mi plac emisiunile de televiziune de la care nu au oamenii ce învăţa“.


Întrebări şi răspunsuri
•• Vin tinerii din ziua de azi la biserică?
C.N.: Da, vin dar mai este loc şi pentru tinerii care nu vin. Nu aş putea spune de ce nu vin în număr atât de mare, probabil că toţi suntem vinovaţi pentru acest lucru. Îi îndemn să meargă la sfânta biserică aşa cum au mers moşii şi strămoşii noştri.


•• Ce planuri de viitor aveţi?
C.N.: Mi-aş dori ca din ce în ce mai mulţi băieţi să facă teologie. Mi-aş dori să văd încă un tânăr din satul meu natal la teologie. Pentru viitor mi-am propus să ridic o capelă mortuară. Ştiu că este greu dar voi încerca, şi sper să reuşesc să dau viaţă acestui vis al meu.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite