Sentința în cazul de la Caracal, amânată din nou. Motivul: „Respectarea principiului continuităţii completului”

0
Publicat:

Tribunalul Olt ar fi trebuit să pronunțe vineri, 9 septembrie 2022, sentința în procesul crimelor de la Caracal, în care Gheorghe Dincă este judecat pentru trafic de persoane, viol, omor și profanare de cadavre.

Alexandra Măceșanu și Luiza Melencu, victimele lui Gheorghe Dincă. SURSA arhiva personală
Alexandra Măceșanu și Luiza Melencu, victimele lui Gheorghe Dincă. SURSA arhiva personală

Este o nouă amânare la Tribunalul Olt, în dosarul crimelor de la Caracal, astfel că sentința pentru Gheorghe Dincă s-ar putea afla peste două săptămâni. După ce instanța de fond a amânat, în 12 august 2022, pronunțarea pentru 9 semptembrie 2022, „pentru a asigura respectarea principiului continuităţii completului de judecată”, judecătoarea Diana Cotoi fiind la acea dată în imposibilitatea de a se prezenta, vineri, 9 septembrie, pe portal s-a anunțat un nou termen pentru pronunțare.

Pentru a asigura respectarea principiului continuităţii completului de judecată conform reglementărilor art. 123 alin. 4 din Regulamentului de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti, art. 354 alin. 2 C.p.p. şi jurisprudenţa constantă a Curţii Europene a Drepturilor Omului, pentru deliberare, amână pronunţarea la data de 23 septembrie 2022. Pronunţată în şedinţă publică, azi 09.09.2022, la Tribunalul Olt.

Document: Încheiere - Amânare ulterioară a pronunţării 09.09.2022”, este soluția pe scurt postată pe portalul instanței de judecată.

Dosarul în care Gheorghe Dincă, un bărbat de 69 ani, din Caracal, este acuzat că a sechestrat, violat, omorât și ars trupurile a două fete, Alexandra Măceșanu și Luiza Melencu, alături de acesta fiind judecat pentru viol și un complice, Ștefan Risipițeanu, a fost trimis în judecată de către procurorii DIICOT în ianuarie 2020, la capătul a aproape șase luni de cercetări.

Rudele așteaptă sentința doar pentru a putea să o conteste

Crimele de la Caracal care au îngrozit România, de care este acuzat Gheorghe Dincă, ar fi și astăzi neelucidate însă, sunt de părere familiile celor două victime.

Atât familia Melencu, cât și familia Măceșanu, așteaptă pronunțarea sentinței în primă instanță pentru a putea să o conteste. Speranța, susțin rudele fetelor, este ca următoarea instanță să se aplece cu adevărat asupra cazului și să facă lumină.

Familiile și avocații care le reprezintă susțin că probele prezentate în dosar nu-i conving că Gheorghe Dincă este criminalul celor două fete, ci conturează mai degrabă ipoteza că autoritățile își doresc un țap ispășitor.

Adevărul, spun rudele, ar fi cu totul altul, cel mai probabil Luiza și Alexandra fiind răpite în anul 2019 pentru a fi plasate într-o rețea de trafic de persone și exploatate sexual.

Luiza Melencu, prima victimă a lui Gheorghe Dincă, a dispărut în 14 aprilie 2019, într-o zi de duminică, bunicii săi cu care locuia în localitatea Dioști, din județul Dolj, anunțând chiar în acea zi dispariția. Fata a mers în acea zi la Caracal, de unde intenționa să retragă o sumă de bani pe care mama sa, Monica Melencu, îi trimisese din străinătate (mama lucra la acel moment în Anglia). Tânăra de 18 ani nu a mai putut fi contactată, bunicul fetei intrând în panică, pentru că, spune acesta, fata obișnuia să-i anunțe de fiecare dată dacă întârzie, când se întoarce etc. De atunci au urmat luni de căutări, familia apelând fără rezultat atât la autorități, cât și la prieteni și apropiați pentru a da de urma Luizei.

Legătura cu Gheorghe Dincă, bărbatul acuzat că a luat-o de la „ocazie”, din Caracal, și a dus-o la el acasă, ulterior violând-o și omorând-o, a apărut în iulie 2019, când o altă fată, în vârstă de 15 ani la acel moment, a dispărut.

Alexandra Măceșanu a ales tot o mașină de ocazie pentru a ajunge din localitatea Dobrosloveni, aflată la nici 10 km de municipiul Caracal, la Caracal. Se întâmpla în vacanța de vară, pe 24 iulie 2019. Fata nu a revenit acasă după-amiază, iar părinții, ca și în cazul Luizei, s-au alertat, pentru că și Alexandra era un copil liniștit, care niciodată nu ieșise din cuvântul părinților săi, fiind elevă la cel mai bun liceu din Caracal.

Pe 25 iulie 2019, Alexandra, dată între timp în urmărire, suna la 112 și anunța că a fost răpită de un bărbat și că se află în Caracal, dar nu știe exact unde. Le-a mai spus operatorilor de la 112 că a fost violată, legată, că nu poate ieși, că-i este frică și că îi roagă să o salveze.

Abia în seara acelei zile de 25 iulie, anchetatorii au făcut legătura și cu dosarul dispariției Luizei Melencu și au ajuns la concluzia, analizând mai multe imagini surprinse de camere de supraveghere din oraș, că bărbatul din Caracal, Gheorghe Dincă, este cel care le-a răpit. Au așteptat însă ora 6,00 dimineața pentru percheziții în casa lui Gheorghe Dincă, nemaigăsind-o pe Alexandra.

În curte însă, într-un incinerator artizanal, improvizat într-un butoi, s-au găsit mai multe oase calcinate, iar Gheorghe Dincă a fost acuzat că a omorât-o pe fată și i-a ars cadavrul în acea noapte. În același fel ar fi procedat, luni mai devreme, și cu Luiza Melencu, l-au acuzat procurorii DIICOT.

Cel mai straniu aspect al cazului este că Gheorghe Dincă a fost acuzat de viol, omor și profanare de cadavre și în cazul Luizei Melencu, deși în dosar, spun avocații familiei fetei, nu există nici cea mai mică probă concretă care să ateste măcar prezența fetei în casa răpitorului. Pe Luiza, însă, ar fi violat-o și Ștefan Risipițeanu, un vecin care îi presta ocazional diverse servicii în gospodărie lui Gheorghe Dincă și de care Dincă nu ar fi putut să o ascundă pe fată.

Procesul crimelor de la Caracal s-a judecat la Tribunalul Olt în spatele ușilor închise, toate amănuntele din sala de judecată fiind prezentate fie de rudele victimelor, fie de avocați.

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite