Sărbători sub amenințarea șomajului. Aproximativ 600 angajați, concediați colectiv pe final de an într-un județ din Oltenia

0
Publicat:

Aproximativ 600 persoane și-ar putea pierde locul de muncă în această perioadă. Angajatorii au anunțat către serviciul public de ocupare intenția de a opera concedieri colective, fiind afectate domenii precum construcțiile, confecțiile, logistică etc. 

Două firme din domeniul confecțiilor au început deja concedierile colective FOTO: arhiva
Două firme din domeniul confecțiilor au început deja concedierile colective FOTO: arhiva

Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Olt a primit comunicări din partea a șase firme privind intenția de a opera în perioada următoare concedieri colective.

O firmă de confecții textile din Caracal, una dintre cele mai vechi din branșă, a început deja concedierile, lucrătorii adresându-se, încă de acum o săptămână, către serviciul public de ocupare pentru a fi înregistrați în baza de date ca persoane în căutarea unui loc de muncă și a beneficia de drepturile care li se cuvin în această situație. Firma caracaleană a anunțat că va concedia peste jumătate din cei aproximativ 400 angajați pe care îi are în total, ca urmare a evoluției nefavorabile a pieței din domeniu.

Tot o firmă de confecții textile, dar din Slatina, a început procedura pentru concedierea a 30 de angajați.

Tot din Slatina, dar din domeniul construcțiilor, o firmă are în intenție concedierea colectivă a 100 lucrători.

Peste 200 de angajați ar urma să concedieze o firmă care asigură servicii logistice și care finalizează un contract cu un important operator economic de pe platforma industrială a Slatinei. La 1 ianuarie expiră contractul încă în vigoare și nu se știe la acest moment dacă angajații, sau cel puțin o parte, vor putea fi preluați de către o altă firmă, astfel că serviciul public de ocupare a fost anunțat că ar putea fi operate concedieri.

Din 12 decembrie ar urma să fie concediați și 19 lucrători ai unei firme din Slatina care are ca obiect de activitate fabricarea de structuri metalice și componente pentru acestea.

O altă firmă, care are ca domeniu principal de activitate execuția lucrărilor de construții hidroenergetice și hidrotehnice, a anunțat de asemenea că ar putea face concedieri colective, însă nu se cunoaște deocamdată numărul persoanelor afectate, precizează reprezentanții AJOFM Olt, pentru „Adevărul”.

Indemnizație de șomaj și posibilitatea de a urma cursuri de calificare

Persoanele concediate se pot adresa AJOFM pentru a  fi înregistrate în baza de date ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă și a  beneficia de anumite drepturi și servicii. Astfel, șomerii care au lucrat timp de cel puțin 12 luni în ultimele 24 luni anterioare concedierii pot beneficia de indemnizație de șomaj. Această indemnizație pornește de la 598 lei/lună și, în funcție de vechimea în muncă, la sumă se adaugă între 3% și 10% din media salariilor pe ultimele 12 luni lucrate. Și perioada pentru care se acordă indemnizația variază în funcție de vechimea în muncă, pentru o vechime între 1- 5 ani indemnizația acordându-se timp de șase luni, pentru  vechime între peste 5 ani și 10 ani - nouă luni, iar pentru o vechime de peste 10 ani - 12 luni.

Șomerii pot beneficia pe perioada șomajului de cursuri de calificare/recalificare, de servicii de  mediere în muncă, iar dacă se angajează pe perioadă nedeterminată în perioada în care sunt beneficiari ai indemnizației de șomaj, li se acordă 30% din indemnizația de șomaj pe perioada rămasă.

Firmele care decid să facă concedieri au obligația legală să anunțe această intenție, către serviciul public de ocupare, cu cel puțin 30 zile înainte de transpune decizia în fapt. Sunt situații, mai spun reprezentanții AJOFM Olt, în care se renunță în acest interval la măsură, sau se modifică numărul persoanelor care urmează să-și piardă locul de muncă.

SlatinaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite