Șantier la fostul ștrand Progresul din Slatina, după 14 ani de la preluare. Ce se construiește în locul bazinelor de înot

0
Publicat:

Lucrările de transformare a fostului ștrand Progresul din Slatina, ajuns un loc năpădit de bălării, într-o zonă de agrement au început de câteva zile, la 14 ani de când Primăria Slatina anunța pentru prima dată că va reface fosta bază sportivă. Planul inițial a fost între timp schimbat radical.

Locul piscinelor va fi luat de parc FOTO: A.M.
Locul piscinelor va fi luat de parc FOTO: A.M.

Fosta bază „Dumitru Dobrescu”, sau ștrandul Progresul, așa cum cunosc slătinenii această zonă de agrement extrem de apreciată cu 30 de ani în urmă, a fost abandonată de autorități în primul deceniu de după 1989. Au urmat ani în care a fost pasată de la o instituție la alta, iar lipsa banilor, invocată de fiecare instituție în parte, a ținut zona, vreme de peste 20 de ani, în paragină. (Vezi în video cum arăta ștrandul în 2015)

În 2009, Primăria Slatina reușea să o preia de la Ministerul Tineretului și Sportului, cu anumite obligații însă. Atunci s-a născut și primul proiect, ambițios, de altfel, de a reface totul.

Constructorul s-a apucat de lucru FOTO: A.M.
Constructorul s-a apucat de lucru FOTO: A.M.

Se pornea la acel moment de la o piscină olimpică de  50/25 m, un bazin de înot pentru adulţi de 25/12 m, un bazin de înot pentru copii de 25/8 m, un tobogan acvatic, şase terenuri de tenis de câmp şi două terenuri de volei, toate însă cu nevoia de a fi modernizate. Cheltuielile de modernizare, reabilitare și extindere a bazei care se întinde pe mai mult de 17.000 m.p. au fost estimate atunci la aproximativ 18,4 milioane lei.

Primăria Slatina și-a evaluat posibilitățile și a decis că nu există bani în buget pentru o asemenea investiție, așa că oficialii de la acel moment au anunțat, în martie 2012, că au ales varianta unui parteneriat public-privat, urmând să caute investitori parteneri. Lucrările ar fi trebuit să se desfășoare în trei etape, la finalul cărora, pe lângă reabilitarea celor trei piscine și a toboganului acvatic, ar fi fost amenajate și un loc de joacă pentru copii, o plajă cu nisip, un club cu jocuri mecanice, bar și disco pe terasă, o terasă aferentă corpului administrativ, dușuri, bar, gelaterie, locuri de parcare etc..  Nu s-a mai întâmplat niciodată acest lucru.

Constructorul s-a apucat de lucru FOTO: A.M.
Constructorul s-a apucat de lucru FOTO: A.M.

Între timp s-a construit bazinul didactic de înot, într-o altă zonă a orașului, iar lângă Plaja Olt au fost amenajate terenuri pentru diverse sporturi, primăria decizând în cele din urmă că refacerea bazinelor existente la baza „Dumitru Dobrescu” și a terenurilor de sport nu s-ar mai impune, deși experiența a dovedit că apetitul slătinenilor pentru activități precum înotul este mare, iar mica piscină de la Plaja Olt, deschisă în sezonul cald, este departe de a satisface nevoia locuitorilor municipiului.

Ce va fi în locul ștrandului

Actualul proiect costă 24 milioane lei și va fi gata la începutul verii viitoare. Lucrările, care trebuie executate în termen de 10 luni, au început în august. Conform proiectului, locul piscinelor și terenurilor de sport va fi luat de un  parc cu alei dalate, va fi construită și o pistă de alergare acoperită cu tartan, se va regăsi de asemenea o fântână arteziană și, atât de așteptat de adolescenți și tineri, un skate-park pe o suprafață de 3.600 m.p.. Vor fi de asemenea locuri de parcare, se va amenaja și un chioșc, prevăzut și cu grupuri sanitare, va fi construit un amfiteatru în aer liber, vor fi spații pentru șah, pentru fitness, precum și un loc de joacă pentru copii.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite