Protest al angajaților ALRO Slatina în fața Ministerului Energiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protest la ALRO Slatina. Aluminiștii ies în stradă din nou, continuând astfel șirul protestelor începute încă din iarnă. Protestul care urmează să se desfășoare vineri, 9 septembrie 2022, între orele 11,00 - 13,00, în fața sediului Ministerului Energiei, a fost anunțat luni, 5 septembrie.

Șirul protestelor desfășurate de angajații ALRO Slatina a început în iarnă FOTO arhiva
Șirul protestelor desfășurate de angajații ALRO Slatina a început în iarnă FOTO arhiva

„Obiectul adunării publice îl constituie nemulțumirea salariaților față de creșterea prețului la energie și gaze naturale, precum și măcelul asupra industriei românești care deja a început la ALRO S.A. Slatina prin închiderea de capacități, precum și disponibilizări ale personalului angajat”, au anunțat sindicaliștii. 

Aceștia solicită, conform comunicatului de presă transmis, „emiterea de legi coerente și conforme cu realitatea din România în cel mai scurt timp, care să salveze industria românească și falimentul populației”

În fața sediului Ministerului Energiei se vor afla reprezentanți ai Federației Sindicale a Siderurgiștilor METAROM, împreună cu membri ai: Sindicatului Liber Aluministul, Sindicatului Liber Alro, Sindicatului Prelucrarea Aluminiului, Sindicatului Alro Product și Sindicatului Alum Tulcea.

Protestul organizat de angajații ALRO Slatina, combinatul de producere a aluminiului care a  trimis deja acasă sute de angajați, nu este primul. Salariații care sunt cu sabia deasupra capului au protestat mai întâi în fața sediului societății ALRO Slatina, în ultimele zile ale anului trecut, atunci când deja erau zvonuri că o parte din halele de electroliză se vor închide.

Închiderea de capacități de producție a fost anunțată, în ianuarie 2022, în mod oficial de către reprezentanții societății, la această dată trei din cele cinci hale de producere a aluminiului electrolitic care încă funcționau la începutul anului fiind deja închise.

De la combinatul de producere a aluminei, Alum Tulcea, parte a grupului ALRO, au plecat de asemenea sute de angajați, în această vară activitatea de producție fiind și aici închisă. Totul se întâmplă, spun angajații, din cauza că pe piață se manifestă acut o creștere exploziva a prețurilor la energie electrică și gaze naturale care au crescut enorm și care fac activitatea neprofitabilă.

1Interesele României și poporului român sunt mai presus decât interesele Uniunii Europene sau ale oricărui alt stat. Nu vă jucați cu viețile și răbdarea noastră!”, transmit sindicaliștii.

În joc ar fi vorba, în total, de 20.000 - 30.000 locuri de muncă ce depind de activitatea ALRO și ALUM Tulcea. La ALRO s-a procedat mai întâi la trimiterea în șomaj tehnic a sute de angajați, pentru ca în această vară să fie operate și disponibilizări.

Alți peste 450 angajați au plecat de la Alum Tulcea, iar în situația în care prețul energiei electrice și prețul gazului rămân la cotele actuale, spun sindicaliștii, mulți agenți economici din industrie își vor închide porțile și zeci de mii de oameni vor rămâne șomeri. 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite