Prefectura Olt, program de pichetare pe final de săptămână

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Platoul din faţa sediului Prefecturii Olt din Slatina “va găzdui”, în ultimele trei zile ale acestei săptămâni, acţiuni zilnice de pichetare din partea sindicaliştilor Confederaţiei Naţionale Sindicale Cartel ALFA - Filiala Olt. Acţiunile de protest vor avea loc zilnic, de miercuri până vineri, între orele 16.00-18.00, fiind aşteptaţi să participe în jur de 1.000 de persoane.

Organizatorii au obţinut deja aprobările necesare derulării în legalitate a protestelor. Iniţiatori sunt sindicatele din cadrul SC Alro SA, sprijinite de alte formaţiuni similare membre ale Filialei Olt a Confederaţiei Naţionale Sindicale Cartel ALFA. Liderul acesteia de la Olt, Constantin Boerescu, a precizat că, în prima zi a pichetării, respectiv miercuri – 12 martie, o parte dintre sindicaliştii ALRO Slatina vor protesta şi în Bucureşti, nicăieri altundeva decât în faţa Curţii Constituţionale, for unde se află blocată pentru deliberare Legea nr. 220/2008 privind energia regenerabilă, principalul motiv al mişcărilor de protest menţionate.

“Organizăm aceste pichetări pe un singur motiv cât se poate de serios: Legea 220/2008 privind energia regenerabilă, ce prevede reducerea numărului certificatelor verzi, un act normativ adoptat de legislativ, dar contestat de preşedintele Băsescu şi care se află la Curtea Constituţională în prezent, aceasta urmând să se pronunţe asupra legalităţii sale. Aşteptăm aproape 1.000 de sindicalişti la pichetarea din faţa sediului Prefecturii Olt, acţiune ce va avea loc, zilnic, în ultimele trei zile ale acestei săptămâni, respectiv de miercuri până vineri inclusiv”, a declarat Boerescu.

La rândul lor, autorităţile se pregătesc pentru a ţine în frâu acţiunile de protest ale manifestanţilor. În acest sens, reprezentanţii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Olt vor asigura, împreună cu efective ale Poliţiei municipiului Slatina, măsurile de ordine publică şi protecţia participanţilor la mitingul care va fi organizat în cele trei zile amintite, între orele 16.00-18.00. Mai exact, autorităţile vor monitoriza întreaga manifestare de protest în vederea prevenirii oricăror acte de tulburare a ordinii publice. Intervenţia în situaţii de urgenţă va fi asigurată de către efective din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Olt.

“Jandarmeria Olt face un apel către participanţi, precum şi către cetăţenii care se vor afla în zonă, să adopte un comportament civilizat şi să respecte prevederile legilor în vigoare pentru menţinerea unui climat normal de ordine şi linişte publică pe tot parcursul desfăşurării acţiunii. De asemenea, adresăm rugămintea organizatorilor ca recuzita participanţilor să nu aibă conţinut obscen sau mesaje care contravin legilor în vigoare”, a precizat Emanuel Botan, purtător de cuvânt al IJJ Olt.

Atenţie la neatenţie!

Reprezentanţii Jandarmeriei Olt reamintesc faptul că prevederile Legii nr. 60/1991 - republicată - privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice menţionează sarcini clare atât pentru organizatorii unei mişcări de protest, dar şi pentru participanţi. Printre acestea se numără delimitarea exactă a spaţiului de derulare a protestului prin semne distinctive şi vizibile; interzicerea participării persoanelor care au asupra lor băuturi alcoolice sau se află sub influenţa acestora; îndepărtarea participanţilor care, prin modul de manifestare, tulbură ordinea şi liniştea publică, iar când aceştia nu se supun, să îi semnaleze organelor de poliţie. În fapt, dacă au loc incidente, organizatorii trebuie să întrerupă imediat adunarea publică. Nu în ultimul rând, la asemenea proteste este interzisă participarea persoanelor ce au asupra lor arme de orice fel, materiale explozive sau incendiare, substanţe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, dispozitive pentru şocuri electrice ori alte obiecte ce pot fi folosite pentru acţiuni violenţe sau de tulburare a desfăşurării normale a acestora.

În ce-i priveşte pe simplii participanţi la o acţiune publică, aceştia trebuie să se abţină de la acţiuni de natură a împiedica desfăşurarea normală a adunărilor publice şi să nu incite la asemenea acţiuni prin viu grai, manifeste sau alte mijloace audiovizuale; să nu introducă sau să nu deţină obiecte contondente şi să nu participe în stare de ebrietate, să nu consume şi să nu distribuie băuturi alcoolice sau droguri.

Mai puteţi citi:

Gheorghe Dobra, şeful Alro: „Pierdem 15.000 dolari pe oră din cauza ecotaxelor. Este o problemă de luni cât mai rezistăm“

FOTO-VIDEO Prefectura Olt, fluierată de sindicaliştii de la Hidroserv Slatina

Sindicaliştii CNS Cartel-ALFA Olt pichetează Prefectura Olt

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite