Pilotul aeronavei MiG-21 LanceR, elev de excepţie al celui mai bun liceu din Caracal. „Era înnebunit. Nu voia decât pilot-pilot-pilot!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pilotul Iosif Costinel Niţă a absolvit Liceul Teoretic „MIhai Viteazul“ din Caracal FOTO: Facebook/MAPN
Pilotul Iosif Costinel Niţă a absolvit Liceul Teoretic „MIhai Viteazul“ din Caracal FOTO: Facebook/MAPN

Căpitanul Iosif Costinel Niţă, care pilota aeronava MiG-21 LanceR prăbuşită miercuri-seara, 2 martie 2022, în judeţul Constanţa, era originar din Caracal. Foştii lui profesori sunt şocaţi de vestea morţii sale.

Tânărul care a decedat miercuri-seară, în Constanţa, pilota o aeronavă care făcea parte dintr-o formaţie de două avioane MiG-21 LanceR. Acestea executau misiuni de patrulare aeriană deasupra Dobrogei. 

Costi, aşa cum îi spuneau colegii în liceu, şi-a dorit cu ardoare să devină pilot, spune directorul Liceului Teoretic „Mihai Viteazul“ din Caracal. 

„A terminat în 2010, la Mate-Info, un copil foarte bun, foarte bun. Foarte jovial, un tip pus pe şotii. A fost într-o gaşcă foarte frumoasă de copii. În clasa a XII-a era înnebunit, nu vedea în faţa ochilor decât pilot-pilot-pilot! Asta îşi dorea, ăsta era visul lui, să ajungă pilot. Se maturizase, în clasa a XII-a nu mai era copilul dintr-a XI-a. Foarte responsabil, foarte hotărât să ajungă pilot“, a declarat Liceului Teoretic „Mihai Viteazul“ Caracal.

Profesorii liceului pe care l-a absolvit tânărul pilot sunt în stare de şoc. „M-am şocat când am văzut mesajele şi poza cu el. Mi l-am amintit“, a mai spus prof. Liviu Mitroi.  

Pilotul avea, conform MAPN, peste 570 ore de zbor, din care 420 pe MiG-21 LanceR.

„Căpitanul Costinel Iosif Niţă, pilotul avionului MiG-21 LanceR prăbuşit miercuri, 2 martie, în judeţul Constanţa, şi-a pierdut viaţa.

Pilotul avea 31 de ani, era căsătorit şi nu avea copii. Din anul 2014, îndeplinea funcţia de pilot în cadrul Escadrilei 861 Aviaţie Luptă în Baza 86 Aeriană de la Borcea. Acumulase peste 570 de ore de zbor, din care aproximativ 420 pe MiG-21 LanceR.

O comisie a Statului Major al Forţelor Aeriene şi Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Constanţa continuă cercetarea împrejurărilor în care s-a produs accidentul.

Conducerea Ministerului Apărării îşi exprimă regretul pentru tragicul accident şi este alături de familia îndoliată a căpitanului Costinel Iosif Niţă, căzut la datorie“, este mesajul postat pe contul oficial de Facebook al MAPN. 

Joi, 3 martie, în toate unităţile militare din ţară şi în cele dislocate în afara teritoriului naţional vor fi organizate ceremonii militare şi religioase de comemorare pentru militarii căzuţi la datorie, mai anunţă MAPN.

Pe de altă parte, toate aeronavele de tipul celor implicate în catastrofele aviatice din seara zilei de 2 martie, MiG-21 LanceR, respectiv IAR 330 Puma, au fost consemnate la sol până la elucidarea cauzelor producerii prăbuşirilor. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Lacrimi pentru Costinel Iosif Niţă, pilotul de MIG-21 LanceR prăbuşit în patrulare: „Aseară ai venit să îmi aduci mărţişor“

Cine sunt cei şapte militari care au murit în tragedia aviatică din Constanţa. „Toţi erau foarte experimentaţi“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite