Oltenii, speriaţi de Spaţiul Privat Virtual, serviciul la distanţă al Fiscului pentru comunicare electronică

0
0
Contribuabilii-persoane fizice de la Olt preferă în continuare drumurile şi cozile la ghişeu (FOTO:M. Manea)
Contribuabilii-persoane fizice de la Olt preferă în continuare drumurile şi cozile la ghişeu (FOTO:M. Manea)

Contribuabilii-persoane fizice din judeţul Olt nu se înghesuie defel să folosească Spaţiul Privat Virtual, serviciul electronic la distanţă implementat de A.N.A.F. pentru a veni în sprijinul contribuabililor amintiţi. Practic, sistemul cu pricina, deşi urmăreşte să-i informeze de o manieră modernă pe contribuabilii-persoane fizice şi să-i scutească de drumuri la sediile administraţiilor financiare, este foarte puţin folosit.

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Olt reaminteşte contribuabililor că, prin serviciul ”Spaţiu privat virtual” (SPV), contribuabilii-persoane fizice pot să se informeze asupra obligaţiilor fiscale de plată, pot descărca decizii de impunere pentru ani ulteriori anului 2013, pot verifica cum declară angajatorul lor contribuţiile de asigurări sociale.

Avantajele comunicării prin SPV sunt evitarea deplasării la organul fiscal, economia de timp, gratuitatea şi accesul direct la informaţii fiscale personale actualizate. Până acum, doar foarte puţini contribuabili-persoane fizice au îndrăznit să apeleze la acest serviciu online al Fiscului.

Oficialii AJFP Olt reamintesc că, prin SPV, contribuabilii-persoane fizice pot depune direct declaraţia anuală de venit (Declaraţia 200); pot redirecţiona pâna la 2% din impozitul pe venit (Cererea 230); pot depune declaraţia privind venitul estimat/norma de venit (Formular 220); pot solicita certificate de atestare fiscală şi adeverinţe de venit; pot solicita o opinie privind aplicarea legislaţiei fiscale (Formular de asistenţă); pot primi înştiinţări despre plăţile efectuate pe CNP în contul impozitului pe venit şi contribuţiilor sociale administrate de ANAF.

”Spaţiul Privat Virtual (SPV) reprezintă un serviciu prin intermediul căruia se efectuează comunicarea electronică a informaţiilor şi înscrisurilor între Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi persoana fizică în legătură cu situaţia fiscală proprie a acesteia. Înregistrarea ca utilizator SPV se face o singură dată pe portalul ANAF – www.anaf.ro -, fie direct prin introducerea unui număr de decizie de impunere, fie prin prezentarea la orice unitate fiscală cu actul de identitate şi numărul primit la înregistrarea online pentru validarea înregistrării în cel mult zece zile de la înregistrarea online. Dacă acest termen a fost depăşit, procedura poate fi reluată oricând”, a declarat Mihaela Marinescu, purtător de cuvânt al AJFP Olt, care precizează că, ulterior înregistrării, accesarea serviciului se face prin autentificare cu numele de utilizator şi parola alese, precum şi cu un cod de siguranţă primit pe e-mail la fiecare autentificare. Renunţarea la acest serviciu se poate oricând solicita pe contul existent.

Serviciul SPV este gratuit şi disponibil 24/24 ore, fiind accesibil şi de pe smartphone sau tabletă cu unul dintre sistemele de operare Google Android sau Apple iOS.

Mai puteţi citi pe aceeaşi temă:

Datornici executaţi ”pe bandă rulantă” de la Fiscul oltean

Peste 3.500 de olteni, cu cardurile blocate în plină perioadă de concedii

Slatina


Ultimele știri
Cele mai citite