Olimpicii care jurizează filme peste hotare. Profesor: „Am adus cu noi sarmale, cozonaci şi zacuscă şi vom purta tricolorul la seara internaţională “

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru elevi de la Şcoala Gimnazială „Eugen Ionescu“ din Slatina se află în această perioadă la Skopje, în juriu la Festivalul Internaţional de Film pentru Copii, după ce alţi colegi de-ai lor, elevi cu rezultate deosebite la şcoală, au făcut acelaşi lucru din 2011 şi până astăzi, în Italia şi Macedonia, la Festivalul Giffoni.

Festivalul de Film Giffoni Macedonia- un „pui“ al marelui festival Giffoni din Italia, care se desfăşoară în perioada 21-26 octombrie 2016 la Scopje, are în rândul membrilor juriului patru elevi slătineni, singurii români din juriu. Elevii sunt, ca şi predecesorii lor, olimpici pe care profesorul de matematică Graţiela Popa îi recompensează astfel pentru rezultatele de excepţie obţinute la şcoală, oferindu-le zile deosebite în lumea filmului.

Sandra Bălu, Cristina Mărgheanu, Matei Simionescu şi Cosmin Cazangiu sunt elevii Şcolii Gimnaziale „Eugen Ionescu“ din Slatina pe care profesorul Ludmila Graţiela Popa i-a cooptat de data aceasta în echipă. Toţi sunt elevi cu rezultate de excepţie la matematică, în primii cinci din judeţ, iar efortul lor, consideră profesoara, merită răsplătit. Este modul în care, de şase ani, de când a primit invitaţia de a face parte din juriu, dascălul îşi recompensează elevii, experienţa participării la Festivalul Internaţional de Film Giffoni Italia începând în 2011,  în 2013, când a luat fiinţă festivalul din Macedonia, alăturându-se şi acestuia.

Juriul festivalului aflat la a patra ediţie numără 600 de membri, 50 fiind din afara graniţelor ţării organizatoare (copiii şi tinerii venind din Italia, Serbia, Georgia, Croaţia, Rusia, SUA şi Azerbadjan). Filmele, artistice şi documentare, sunt prezentate pe trei secţiuni – juniori, cadeţi şi seniori, slătinenii jurizând la secţiunea cadeţi.

image

Dacă în primele zile vor fi vizionate filmele din concurs, în ultima seară va avea loc efectiv jurizarea, însă experienţa participării la festival este mult mai vastă. Elevii şi-au putut alege diverse ateliere  la care să participe, având ocazia efectiv să înveţe din tainele cinematografiei. Astăzi va fi şi o întâlnire de prezentare a delegaţiilor, fiecare având grijă să sublinieze specificul ţării din care provin. „Am venit aici cu sarmale, cozonaci şi zacustă, iar la seara internaţională vom purta tricouri inscripţionate şi vom avea la gât tricolorul“, a declarat prof. Popa.

Întâlniri cu Jeniffer Aniston, Nicholas Cage, Richard Gere

Colaborarea prof. Graţiela Popa cu organizatorii festivalului italian a început în 2011, când directorul festivalului, Claudio Gubitosi, sosit la Slatina cu ocazia primei ediţii a festivalului de carte şi film Dream Fest (care între timp, după câteva ediţii, a fost mutat din Slatina), făcea chiar pe scena festivalului anunţul că îi aşteaptă pe reprezentanţii şcolii „Eugen Ionescu“ în Italia. De atunci nu s-a ratat nicio ediţie, ba chiar, din 2013, de când festivalul a mai făcut un „pui“ în Macedonia, s-au dublat experienţele. Elevii profesoarei, cei mai buni dintre cei buni (e bătaie pe locurile în delegaţia pentru festival) au ajuns astfel să cunoască „pe viu“ actori ca Nicholas Cage, Richard Gere, Jeniffer Aniston (pe care au întâlnit-o chiar în această vară, în Italia) etc., dar şi regizori de renume, scenarişti...

olimpici la giffoni

Festivalurile au devenit o provocare pentru elevi din multe alte puncte de vedere. Juraţii, peste 3.000 la festivalul din Italia, trebuie să cunoască foarte bine limba engleză, filmele din concurs fiind subtitrate în italiană şi engleză, respectiv italiană şi macedoneană, în cazul festivalului la care sunt prezenţi în aceste zile elevii slătineni.

CITIŢI ŞI: Un elev de aur al României, răsplătit cu monede de 50 de bani. Olimpic: „Noi ne putem realiza oriunde, România nu ştiu dacă are aceeaşi şansă!“

Olimpică la lectură, visează să ajungă medic chirurg. „Între o haină de firmă şi o carte bună, aleg fără să stau pe gânduri a doua variantă“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite