O pacientă de la Spitalul Slatina a murit în liftul blocat între etaje. Director medical: „Dacă se întâmpla în salon era același protocol”

0
Publicat:

O pacientă în vârstă de 81 ani, internată în secția Neurologie a Spitalului Județean de Urgență Slatina, a intrat în stop cardio-respirator în timp ce se afla în lift, alături de un medic, o asistentă și două infirmiere. Liftul s-a blocat între etaje. IPJ Olt cercetează cazul.

Pacienta a murit într-un lift din corpul central al SJU FOTO: A.M./arhiva
Pacienta a murit într-un lift din corpul central al SJU FOTO: A.M./arhiva

Evenimentul s-a produs sâmbătă, 16 decembrie 2023. Pacienta, o femeie de 81 ani, internată de aproximativ o lună în Spitalul Județean de Urgență Slatina, era transferată din secția Neurologie, situată la etajul V al spitalului, în secția Terapie Intensivă (secție situată la etajul II). Imediat după ce pacienta, aflată pe targă, și personalul medical care o însoțea au urcat în lift, liftul s-a oprit între etajele V și IV.

La trei minute pacienta ar fi intrat în stop cardio-respirator, personalul medical inițiind manevrele de resuscitare.

Directorul medical al SJU Slatina, medicul Florin Popa, a precizat că pacienta se afla internată de aproximativ o lună în spitalul slătinean, mai întâi în secția Medicală, ulterior fiind transferată în secția Neurologie. Pe parcursul internării a mai fost transferată o dată în terapie Intensivă, pentru că a mai avut un moment în care starea sa de sănătate s-a înrăutățit. 

Prefect: „Lifturile sunt un risc permanent”

A fost transferată în terapie, a fost reechilibrată și a fost trimisă înapoi în secție. Într-adevăr, sâmbătă dimineața medicul a constatat că starea nu este tocmai bună și a sunat în Terapie să o transfere. Au făcut pregătirile necesare: au luat trusa de urgență, balonul de ventilație, o asistentă, două infirmiere”, a explicat directorul medical. La comanda de coborâre, liftul s-a blocat între etaje.  „La trei minute după ce s-a blocat liftul pacienta a intrat în stop. Era cu medic, asistenta și două infirmiere. Medicul, conform protocolului, a început manevrele de resuscitare: cu adrenalină, cu masaj cardiac, inclusiv au reușit să-i dea și un defibrilator. Din exterior a fost asistată (N.R.: doctorița care însoțea pacienta) de către medicul de gardă de la Cardiologie. Lucrurile au fost făcute ca la carte. Faptul că s-a întâmplat lucrul acesta în lift, s-a întâmplat. Dacă se întâmpla în salon era același protocol, tot la fel se proceda. La ora 8,01 s-a reușit deblocarea liftului. 33 de minute s-a stat în lift. S-a dus pacienta în Terapie. La ora 8,05 s-a constatat decesul în Terapie”, a adăugat medicul Florin Popa.

Liftul are toate verificările la zi, ultima astfel de verificare, cu aviz favorabil, fiind în 15 noiembrie, a mai precizat reprezentantul SJU Slatina.

Prefectul județului Olt, Mario De Mezzo, acuză în schimb conducerea spitalului.

Lifturile sunt un risc permanent pentru pacienți și cadre medicale. Câți oameni e nevoie să mai moară până când cineva să o demită pe aceasta vătafă care-și spune manager de spital?Rușine, vătafilor!”, a scris acesta pe contul său de Facebook.  

Directorul medical al SJU Slatina a precizat că familia pacientei nu a avut nicio suspiciune, refuzând necropsia. Între timp, în schimb, au fost sesizați, chiar de către spital, polițiștii de la Inspectoratul de Poliție Județean Olt.

„La data de 18 decembrie 2023, Inspectoratul de Poliție Județean Olt a fost sesizat, prin adresă, de către Spitalul Județean de Urgență Slatina cu privire la faptul că, la data de 16 decembrie 2023, în jurul orei 8,05, o femeie de 81 de ani, din județul Olt, care se afla internată la unitatea spitalicească, ar fi decedat într-unul din lifturile spitalului, care s-ar fi blocat.

În cauză, se efectuează cercetări pentru stabilirea cu exactitate a tuturor împrejurărilor în care a avut loc evenimentul, urmând a fi întocmite acte procedurale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă”, au precizat reprezentanții IPJ Olt.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite