O firmă germană cu fabrici în 13 țări începe producția la Balș. Zeci de angajați vor fi recrutați până la sfârșitul anului

0
Publicat:

O firmă cunoscută, care a achiziționat spațiile fostei fabrici de componente auto IAC, începe în această lună producția de filtre în orașul Balș, din județul Olt. Fabrica a fost deschisă oficial miercuri, 15 mai 2024.

Hengst Filtration începe producția de filtre la Balș FOTO: Adevărul
Hengst Filtration începe producția de filtre la Balș FOTO: Adevărul

Hengst Filtration este firma care a angajat la Balș 40 de persoane și urmează ca până la sfârșitul anului să-și mărească echipa la 100 lucrători. În următorii trei ani planurile sunt ca numărul de angajați să ajungă la 350-400, numărul maxim pentru fabrica de aici fiind 500, conform cifrelor avansate cu ocazia inaugurării. Reprezentanții companiei germane au mai precizat că s-au investit până acum opt milioane euro în fabrica din Balș.

Fabrica a fost deschisă oficial miercuri, 15 mai 2024, la eveniment fiind prezent și ministrul Economiei, Radu Oprea.   Aici vor fi produse filtre pentru aparate de curățare și scule electrice pentru uz casnic și profesional.

Fabrica Hengst de la Balș a fost deschisă oficial miercuri, 15 mai 2024 FOTO: Adevărul
Fabrica Hengst de la Balș a fost deschisă oficial miercuri, 15 mai 2024 FOTO: Adevărul

Firma germană a cumpărat spațiile (aproximativ 15.000 m.p. construiți) fostei fabrici International Automotive Components (IAC). Firma de componente auto a activat timp de aproximativ șapte ani, plecând în 2019, când peste 200 angajați au fost concediați iar problema lipsei locurilor de muncă, apărută odată cu închiderea coloșilor industriali din comunism, s-a acutizat.

Hengst Filtration, care are aproximativ 3.500 angajați în 23 fabrici din 13 țări, începe producția de filtre la fabrica din Balș chiar din această lună. Se va face transferul progresiv de producție de la o fabrică din Germania, prima serie de echipamente ajungând deja la Balș, iar până la sfârșitul anului urmează să fie operate alte patru transferuri.

„Am găsit o hală de producţie excelentă în Balș, pe care am reuşit să o adaptăm rapid la nevoile noastre. Ne aşteptăm să avem mai multă flexibilitate în producţie la Balș, în special pentru produsele în cantități mai mici. Prin urmare, Balş este un alt exemplu al transformării noastre de la un furnizor automotive la un specialist în filtrare în mai multe domenii", a spus Christopher Heine, CEO al Hengst.

„Hengst vrea să fie principala companie dintr-un orășel mai mic”

Primarul orașului Balș, Cătălin Rotea, a explicat că în alegerea orașului de pe malul Oltețului drept loc pentru fabrica din România au cântărit și facilitățile fiscale oferite, și rezolvarea problemelor juridice legate de teren și a altor probleme administrative, iar asta în timp record având în vedere birocrația din România, însă a ținut de asemenea de viziunea pe care deținătorii firmei o au despre rolul în comunitate.  

Fabrica Hengst de la Balș a fost deschisă oficial miercuri, 15 mai 2024 FOTO: Adevărul
Fabrica Hengst de la Balș a fost deschisă oficial miercuri, 15 mai 2024 FOTO: Adevărul

„Eu sunt convins că Hengst Filtration va avea o relație de lungă durată, solidă, cordială, transparentă, deschisă și cinstită cu orașul Balș. Și spun asta aducându-mi aminte ceva ce am vorbit cred că în primele videoconferințe, cam acum un an și ceva, când începuseră negocierile. Când priteneul meu, pentru că pot să-i spun așa, Stephan Lachmann, mi-a spus că viziunea Hengst nu este să fie a nu știu câta firmă dintr-un mare oraș sau dintr-un mare municipiu, mi-a spus că Hengst vrea să fie principala companie dintr-un orășel mai mic, pentru că ei nu oferă doar locuri de muncă, ei vor să dea dovadă de responsabilitate socială și vor să se implice adânc în nevoile comunității. Și mi-am dat seama atunci, și o să-mi rămână mereu în minte acest lucru, că trebuie să fac tot ceea ce ține de mine pentru a-i convinge și pentru a-i ajuta în decizia lor de a veni la Balș”, a  spus Rotea.

Ministrul Economiei Radu Oprea a vorbit la rândul său despre lecțiile pe care antreprenorii români ar trebui să le învețe de la firme precum Hengst.

Primul set de echipamente a fost transferat din Germania FOTO: Adevărul
Primul set de echipamente a fost transferat din Germania FOTO: Adevărul

Hengst este o companie de familie. Companiile de familie din Germania sunt, dacă vreți, cele mai rezistente, reziliente, și care dau o putere deosebită economiei Germaniei. Și mă gândeam și vorbeam cum facem să transferăm această experiență și către IMM-urile din România, pentru că la 20-30 de ani, la prima schimbare de generație a celor care au început o afacere, să rămâi o firmă de familie este ceva care vorbește despre valorile pe care acea companie le are. (...) Cum facem ca acest lucru să se transfere și către companiile românești este unul dintre secretele pe care trebuie să le aflăm într-un timp foarte scurt”, a spus ministrul Oprea.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite