Ce este „gripa aerului condiționat”. Cum se manifestă și cum poate fi prevenită

0
Publicat:

În ultimele săptămâni, TikTok a fost plin de utilizatori care și-au împărtășit experiențele cu privire la așa-numita „gripă a aerului condiționat". Preocupările acestor utilizatori sunt întemeiate, spun specialiștii, potrivit Yahoo Life.

Aer conditionat. FOTO Shutterstock
Aer conditionat. FOTO Shutterstock

 „Gripa aerului condiționat", este o sintagmă generică folosită pentru a descrie o serie de simptome asemănătoare gripei - strănut, dureri de cap, amețeli, oboseală, sensibilitate la mirosuri, gât uscat și altele - despre care cei care le raportează cred că sunt legate de utilizarea pe termen lung a aparatului de aer condiționat..

Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului din SUA (EPA), preocupările acestor utilizatori nu sunt lipsite de temei.

„Mai multe studii au constatat o creștere a numărului de ocupanți ai clădirilor cu sisteme de aer condiționat care raportează un set de simptome nespecifice, adesea descrise ca fiind asemănătoare răcelii, în comparație cu ocupanții clădirilor cu sisteme de ventilație naturală", a explicat EPA într-un comunicat pentru Yahoo Life.

Fenomenele au fost etichetate în unele relatări din mass-media și ca „boli legate de AC".

EPA subliniază însă că „o unitate de aer condiționat bine întreținută și utilizată corespunzător nu este, în general, cauza directă a simptomelor".

Camerele cu aer condiționat ne pot îmbolnăvi?

Potențial, da, se arată în articolul Yahoo Life.

Unitățile de aer condiționat sunt proiectate să filtreze poluanții și contaminanții aerului - acarieni, polen, spori de mucegai care se dezvoltă în umiditate, particule de fum, bacterii și viruși - împiedicând pătrunderea lor în aerul pe care îl respirăm în interior, însă acest scut de protecție este compromis dacă filtrul sau conducta unei unități nu a fost înlocuită sau curățată conform recomandărilor producătorului, a explicat, pentru Yahoo Life, un purtător de cuvânt al Departamentului de Sănătate Publică din California (CDPH) .

În aceste condiții, unele persoane - mai ales cele sensibile la mucegaiuri - pot raporta probleme de respirație, spune reprezentantul CDPH, care adaugă că, în aceste situații, pot fi  declanșate simptome legate de astm preexistent, alergii și alte probleme respiratorii.

Simptome mai puțin grave, precum uscăciunea gâtului și congestia nazală, nu sunt neobișnuite pentru persoanele care dorm în apropierea unei unități de aer condiționat, însă ele tind să dispară după câteva zile.

Potrivit EPA, sistemele de aer condiționat prost întreținute sau utilizate necorespunzător au fost asociate cu raportarea unor simptome precum iritarea membranelor mucoase, dificultăți de respirație, piele iritată, tuse uscată, amețeli, greață, probleme de concentrare, oboseală și sensibilitate la mirosuri.

Sporii de mucegai, vinovați adesea pentru bolile cronice legate de AC

Dacă filtrele aparatelor de AC nu sunt curățate sau înlocuite în mod regulat, se pot înfunda cu praf și resturi, reținând mai multă umiditate în interiorul unității, ceea ce creează un mediu umed ideal pentru dezvoltarea mucegaiului.

Iar un focar de mucegai poate provoca reacții alergice și îi poate expune pe cei din încăpere la micotoxine, care pot provoca strănut, congestie nazală, mâncărimi sau lăcrimare a ochilor ori înroșirea pielii.

„Gripa aerului condiționat” poate fi evitată

Pentru evitarea acestor probleme, recomandarea EPA este de a folosi filtre de aer cu particule de înaltă eficiență (HEPA), care ajută la reținerea virusurilor și bacteriilor periculoase și întreținerea corespunzătoare a unității AC, mai ales atunci când este folosită ore întregi pe zi în lunile de vară. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite